„Nu mai avem timp pentru noi din cauza copilului”

„Mă numesc Ana Maria, am 28 de ani și sunt căsătorită de trei ani. Am o căsnicie fericită și o familie minunată, dar am și anumite temeri. De un an de zile am devenit părinți și este cea mai frumoasă experiență pe care am trăit-o până acum, dar de când avem un bebe, nu mai avem timp pentru noi, iar viața de cuplu a cam avut de suferit. Nu mai putem să ieșim seara, nu ne mai întâlnim cu prietenii, nu mai putem face multe dintre lucrurile pe care le făceam înainte să devenim părinți.
Bineînțeles că ne face plăcere să petrecem timpul împreună cu fiul nostru și că acest lucru ne împlinește, dar nu vreau să ne pierdem pe noi, nu vreau să pierdem noțiunea de cuplu din viața noastră. Am încercat să ieșim în oraș și să ne detașăm de tot ceea ce avem acasă, dar mereu ne e gândul la cel mic. Mi se pare că nu mai avem timp pentru noi și că nu mai putem să ne concentrăm atenția pe altceva decât pe cel mic, lucru care cred că este normal într-o anumită măsură.
Îmi este teamă să nu se răcească relația dintre noi, ca un cuplu, dacă o să continuăm așa. Cum să procedăm să reușim să ne detașăm, măcar din când în când de viața de părinți și să ne concentrăm atenția și către viața de cuplu, fără să ne facem griji pentru cel mic?”.

 

Monalisa Bogdan, asistent social cu trening în psihoterapie de familie răspunde:
Bună, Ana Maria!
Un mare plus pentru tine, o spun pentru că există multe cupluri ce se destramă din acest motiv, înstrăinarea.  Se focusează pe creşterea copiilor şi uită că şi ei sunt importanţi individual, dar fiind şi cuplu. Relaţia dintr-un cuplu trebuie întreţinută aşa cum este întreţinut un foc: nu contribui, focul va muri. Cuplul se formează cu ajutorul dragostei, dar ea nu este de ajuns. În multe situaţii ei se trezesc peste mulţi ani, de regulă când copiii au plecat, că nu mai au nimic de împărţit, relaţia lor de cuplu nu mai există de mult. Formarea unei relaţii puternice necesită atenţie, comunicare deschisă, răbdare, toleranţă şi acceptare. Fiecare partener trebuie să facă un minim de efort, fiecare trebuie să dea şi să primească. Pentru a te simţi relaxată atunci când eşti cu soţul tău departe de copil, caută explicaţii raţionale, de ce îţi este teamă, cum te ajută că-ţi este teamă şi, de asemenea, pierzi timpul preţios pe care-l ai cu soţul tău gândindu-te ce se întâmplă acasă. Naşterea unui copil este o binecuvântare care necesită multă atenţie până la o anumită vârstă,  crezând devine obositor şi totul ţi se pare ca o presiune asupra ta. Aceea perioadă încearcă s-o vezi ca pe o perioadă normală de tranziţie, contează foarte mult cum priveşti situaţia. Teama este de fapt frică, poate fi ceva în trecutul tău care să se fi întâmplat şi să-ţi provoace această stare de anxietate. Caută răspunsuri în zona asta.

Categoria: Social

Tags: , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad