„Nu vreau să-mi rănesc cel mai bun prieten!”

„Bună ziua,
Mă numesc Marius și am 31 de ani. Mă aflu într-o situație în care nu mi-aș fi dorit vreodată să mă aflu. Sunt necăsătorit și în urmă cu două luni am ieșit dintr-o relație. Problema mea este legată de cel mai bun prieten al meu și de iubita acestuia.
Mă simt foarte rău vorbind despre această problemă, dar situația este așa cum este și e inutil să mă ascund după degete. Prietenul meu cel mai bun are 30 de ani și ne cunoaștem dintotdeauna. Mereu am fost împreună, mereu ne-am ajutat și ne-am fost alături unul celuilalt în cele mai grele situații. Alin, pentru că așa îl cheamă, este împreună cu Raluca, iubita lui, de aproximativ trei ani. Încă din primul moment în care mi-a prezentat-o am simțit că mă îndrăgostesc de ea, iar sentimentul acesta l-am avut în permanență în ultimii trei ani. Nu a fost ceva intenționat, dar nici nu pot evita să simt ceea ce simt. Știu că nu este bine și corect față de Alin și prietenia care ne leagă de-o viață, dar nu știu ce să fac să scap de sentimentele pe care le am.
Niciodată nu le-am dat de înțeles celor doi că eu aș simți ceva pentru Raluca, dar această situație mă distruge psihic și sufletește. Nu aș vrea niciodată să îmi rănesc cel mai bun prieten, dar nu mai suport să mă simt oribil ori de câte ori sunt în prezența Ralucăi. Am încercat să am alte relații în speranța că voi uita de ceea ce simt pentru Raluca, dar nu a funcționat. De foarte multe ori am simțit nevoia să îi spun acesteia ce simt, dar gândul la suferința pe care i-aș provoca-o celui mai bun prieten m-a oprit. Acum ei doi sunt într-un moment mai greu al relației și ar putea pune punct, din ceea ce mi-a dat mie de înțeles Alin. Nu știu cum voi reacționa dacă acest lucru se va întâmpla, pentru că sunt convins că voi fi tentat să îi mărturisesc sentimentele mele Ralucăi. Ce să fac? Cum să procedez?”.

 

Monalisa Bogdan, asistent social cu training în psihoterapie de familie, răspunde:
Buna, Marius!
Fraţii se împrietenesc  pentru că trăiesc sub acelaşi acoperiş. Ei  învaţă cum să-şi împartă lucrurile şi, mai ales că se sprijină la nevoie, din  toate astea se dezvoltă prietenia. Tu şi prietenul tău n-a fost nevoie să fiţi legaţi de genă pentru a vă comporta exact ca nişte fraţi. Dragostea frăţească pentru prietenul tău este cea care te incomodează, te pune în situaţiile descrise de tine, să nu te simţi tocmai confortabil în preajma lor. Sinceritatea sau adevărul îşi are un rol atunci când poţi produce ceva constructiv, nu distructiv. Crezi că dacă i-ai mărturisi sentimentele tale faţă de Raluca, prietenul tău nu s-ar simţi trădat? Chiar dacă tu ai stat departe de această fată. În momentul de faţă el trece printr-o perioadă grea, suferinţa poate fi inevitabilă dacă se vor despărţi. Din câte observ, cuvintele tale transmit şi sentimente de vinovăţie doar pentru că ești îndrăgostit de prietena lui. Există posibilitatea ca dragostea ta să se transforme peste noapte într-un coşmar greu de suportat, plin de regrete. Şi, crede-mă, nu s-au inventat pastile pentru regrete. Deţii o comoară, o prietenie ce o poţi găsi cu greu, o poţi folosi în scopuri benefice, benefice ţie. Toţi ne naştem cu resurse necesare pentru a depăşi momente grele, faptul că tu ai reuşit să stai departe de Raluca şi ai pus prietenia voastră înaintea sentimentelor tale, poate fi un plus pe care-l poţi canaliza spre o altă zonă.  Este extrem de important să-ţi creezi o viaţă ce va conţine mici şi mari bucurii. Poate suna dur şi imposibil de obţinut, dar destinul este cel care se lasă  modelat de către deciziile tale. Nu poţi lasă totul la voia întâmplării. Ne îndrăgostim de persoane pe care nu le putem atingem sau nu ne putem bucura de dragostea lor, toate astea se datorează lipsei iniţiativei noastre.
Deschide ochii şi caută dragostea care exista deja în interiorul tău (dându-i un nume) ce te poate bucura, atinge şi iubi, nu doar să visezi că toate astea se vor îndeplini.

Categoria: Social

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad