Numărul gorjenilor cu loc de muncă, cu mult depășit de pensionari și șomeri

În ultimii cinci ani, a crescut numărul pensionarilor în județul nostru, la fel întâmplându-se și cu numărul șomerilor. În același timp a scăzut numărul gorjenilor care au un loc de muncă stabil. Astfel, din cei 350.000 de locuitori ai județului, peste 85.000 sunt pensionari, iar 75.700 sunt angajați.

În Gorj există 85.074 pensionari, din care majoritatea lor sunt de stat, 5.746 agricultori și 2.163 veterani. În ultimii ani s-au pensionat foarte mulți dascăli, bugetari și angajați din minerit. Mulți au plecat din sistem nevoiți. Din datele puse la dispoziția noastră de către autorități, din totalul de 350.000 de locuitori ai județului Gorj, puțini peste 75.700 sunt salariați. Astfel, după un calcul simplu rezultă că în Gorj avem cu aproximativ 10.000 mai puțini angajați față de numărul de pensionari. Și dacă luăm în calcul și numărul șomerilor, situația devine dramatică. Situația nu este unicat, în multe dintre județele României întâlnindu-se astfel de diferențe. Autoritățile trebuia să găsească soluții pentru crearea unor noi locuri de muncă, soluții care întârzie să apară. Economia din Gorj este dominată de Complexul Energetic Oltenia, companie de stat alcătuită prin fuziunea Complexului Energetic Turceni, a Societăţii Naţionale a Lignitului şi a Complexului Energetic Rovinari.

Pensionări anticipate de teamă

Nesiguranța unui loc de muncă și greutatea cu care se păstrează o slujbă îi determină pe tot unii angajați să se gândească la cum pot să iasă mai repede la pensie. De la începutul anului și până în prezent, în județul Gorj s-au pensionat anticipat un număr de 156 de gorjeni, pentru care pierderea locului de muncă și nepensionarea însemnau niciun venit pentru traiul zilnic. „În Gorj, avem un număr de 85.074 de pensionari, dintre care de stat 77.076, CAP sau pensie de agricultor primesc un număr de 5.746 pensionari, IOVR-89 și 2.163 de gorjeni primesc pensie de veterani. Anul acesta, adică de la începutul anului și până în prezent, s-au pensionat anticipat 156 de gorjeni”, a spus Rodica Ghimiși, directoarea Casei Județene de Pensii Gorj.

Populația inactivă, în creștere

O mare parte din populația județului trăiește în mediul rural și în condiții foarte grele. Pe grupe de vârstă, la nivelul judeţului, cei mai numeroși gorjeni sunt cei cu vârsta cuprinsă de 40-45 de ani. Populaţia care poate munci scade, a scăzut dramatic populaţia tânără, a crescut numărul de pensionari, o populaţie inactivă. A crescut și numărul șomerilor și se adâncește criza locurilor de muncă. Concluzia firească este că în anii următori va crește foarte mult populaţia pensionară. „Una dintre cele mai dificile probleme este cea a migrării populaţiei. Gorjenii pleacă peste hotare în căutarea unui trai mai bun, astfel că populaţia se împuţinează. Din populaţia stabilă a Gorjului, peste 11.200 de persoane sunt plecate în străinătate pentru o perioadă îndelungată”, susțin reprezentanții Direcției de Statistică.

Sunt necesare mai multe locuri de muncă

Degeaba s-au tot lăudat reprezentanții guvernelor trecute și prezente și ai autorităților că rezolvă problema lipsei locurilor de muncă! În prezent, în Gorj sunt înregistrați 11.062 șomeri care nu reușesc să își găsească un loc de muncă. „La șomerii neindemnizați, categoriile cele mai afectate de șomaj sunt cele cu vârsta sub 25 ani, proaspeții absolvenți, pentru care vom organiza Bursa Locurilor de muncă pe 27 septembrie, apoi avem categoria 40-49 ani, unde sunt 1.744 persoane șomere(23.22%). Ei își găsesc mai greu un loc de muncă. Derularea Programului de Ocupare a Forței de Muncă în luna iulie a condus la crearea și ocuparea a 370 locuri de muncă, din care 121 pentru femei”, a declarat Romeo Chiriac, șeful Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Gorj.

Categoria: Politică

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad