„O iubesc pe soţia fratelui meu!”

„Bună ziua,
Mă numesc Marian și am apelat la dumneavoastră pentru că am o mare problemă: o iubesc pe soția fratelui meu! Știu că pare foarte urât ceea ce spun, dar aceasta e realitatea și nu știu ce să fac. Fratele  meu s-a căsătorit în urmă cu un an și jumătate, dar este împreună cu Ana de trei ani. Nu o cunoșteam pe cumnata mea înainte să înceapă o relație cu fratele meu, iar în momentul în care am văzut-o, a fost dragoste la prima vedere pentru mine. Îmi iubesc fratele foarte mult, ne înțelegem foarte bine, dar nu îmi pot stăpâni sentimentele.
Relația dintre mine și cumnata mea este una obișnuită între cumnați, ne înțelegem foarte bine. Eu nu i-am arătat niciodată că simt ceva pentru ea, iar la ea nici nu se pune problema de așa ceva pentru că își iubește soțul foarte mult. De trei ani am aceste sentimente și nu știu cum să scap de ele. La început am crezut că este ceva trecător, dar nu a fost așa. Am încercat să am alte relații, dar nu am reușit să mă îndrăgostesc de nicio fată așa cum m-am îndrăgostit de Ana. Îmi e greu să am astfel de sentimente pentru soția fratelui meu și nu știu ce să fac.
Niciodată nu m-am gândit că aș putea să am o relație cu cea pe care o iubesc, sunt conștient că acest lucru este imposibil. Mă simt vinovat că am aceste sentimente pentru cumnata mea. Deși ne înțelegem bine, îmi este destul de greu să fiu în prezența ei, să vorbesc cu ea sau să vorbesc cu fratele meu știind că simt ceea ce simt.
Nu știe nimeni că am aceste gânduri sau că sunt îndrăgostit de cumnata mea și nici nu o să afle cineva vreodată. În acest moment nu am o relație, dar sper să găsesc fata potrivită care să mă facă să uit de Ana. Nu știu cum aș putea să fac să trec peste sentimentele mele. Ce mă sfătuiți?”

 

Monalisa Bogdan, asistent social cu training în psihoterapie de familie, răspunde:

„Bună, Marian!
Este de admirat modul în care tu gestionezi situația dificilă, conflictul interior dintre sentimentele pe care le ai față de Ana și cele care există pentru fratele tău. Hotărârea de a ține secrete aceste gânduri este una înțeleaptă și plină de sacrificii. Există posibilitatea ca Ana să nu-ți împărtășească sentimentele, iar relația foarte apropiată cu fratele  tău să se destrame.
Dragostea, cum ai denumit-o mai devreme „dragoste la prima vedere”, nu este cea adevărată pentru că ea nu a reușit să se dezvolte, dragostea se construiește în timp, ea se naște din afecțiune și din momente petrecute împreună, iar ceea ce tu trăiești este doar o atracție foarte puternică față de ceva ce ți-e interzis.
Modul prin care privim dragostea, precum și  persoanele pe care credem că le iubim pot reprezenta o idee un pic deformată. Înțelegem greșit această idee, îi dăm același nume, dar nu ne dă aceleași satisfacții reale ca dragostea adevărată.
Poate exista și un alt factor influențabil, de exemplu: multe din acțiunile noastre sunt luate prin decizii inconștiente, cum ar fi alegerea partenerului. La maturitate suntem influențați de viața pe care am avut-o în copilărie, de relația cu părinții și mai ales de relația care a existat între părinții noștri.
Dacă nu am simțit îndeajuns că am fost iubiți și protejați de către ei, avem tendința de a ne alege parteneri ce ne ignoră. Ceea ce se întâmplă nu este real, momentele acelea fac parte din trecut și este necesar ca ele să fie considerate de domeniul trecutului și să nu le lăsăm să ne influențeze alegerile corecte.
Pentru a elucida misterul iubirii interzise, ar fi ideal să-ți pui întrebări raportate la copilăria și relația pe care ai avut-o cu părinții tăi.
Tendința de a alege parteneri nepotriviți poate fi influențată de o relație disfuncțională pe care ai avut-o cu unul dintre părinții tăi. Imaginea lor poate oglindi în imaginea partenerului tău.
Viața de cuplu este formată din iubire, respect, validare și satisfacerea nevoilor, acum tu nu primești nimic din cele enumerate mai sus.
Îi poți da sens acestui sentiment, el există și va exista întotdeauna, din interiorul tău s-a născut, transformă-l într-o altă energie constructivă ce te poate ajuta să-ți îndeplinești și alte vise.”

Categoria: Social

Tags:

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Gogu Radulescu says:

    Cred ca omul nu se apuca sa scrie consilierului daca nu ar fi fost sigur de “sentimentele” cumnatei…In general, in astfel de cazuti, barbatii isi sugruma pornirile instinctuale; doar modul in care se comporta “subiectul” starneste pasiunea…

    In aceasta situatie, in care cea care face avansuri “nonverbale” este cumnata, se garanteaza o anumita discretie; asta face lucrurile si mai murdare…Vezi doamne, a fost dragoste reciproca si de’aia s-a intamplat; instabilitatea emotionala a celor doi aventurieri poate duce la drame, nu numai ale fratelui abuzat…

    Situatia, dupa parerea mea, a ajuns foarte departe; si nu mai conteaza daca intre cei doi se va intampla, sau nu, ceva….Ei sunt “defecti” si nu au cum sa se vindece. In ceea ce o priveste pe “ea”, daca nu o va face cu cumnatul, o va face, cu siguranta, cu alti indivizi!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad