„Obama de Meteor”, trimis în judecată pentru spălare de bani și evaziune fiscală

Prejudiciul cauzat bugetului statului depășește 4 milioane lei

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a lui Potîrcă Constantin Ninel, pentru comiterea în formă continuată a două infracţiuni de evaziune fiscală şi pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare de bani. Ninel Potârcă a candidat la președinția României în 2009 (atunci primind supranumele de „Obama de Meteor” – n.red.), obținând destul de puține voturi.
Afaceristul de etnie romă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Gorj pentru săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală și două de spălare de bani. „Obama de Meteor” riscă, dacă va fi găsit vinovat, până la 15 ani de închisoare. Prin actul de sesizare a instanţei de judecată s-a reţinut că inculpatul Potîrcă Constantin Ninel, în calitate de administrator de fapt, în baza unei procuri de administrare, a înregistrat în evidenţa contabilă a S.C. CENTRUM CONSULTING SRL Târgu-Jiu 5 facturi fiscale din 2011 și 2012, ce atestă operaţiuni fictive, creând un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 3.324.516 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Acelaşi inculpat, în calitate de administrator al SC NYNMETAL SRL Târgu-Jiu, a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii 2 facturi fiscale din 21.10.2010 şi 06.12.2012, ce atestă operaţiuni fictive, fiind diminuat TVA de plată cu suma de 740.000 lei. „(…) s-a mai reţinut faptul că în calitate de administrator de fapt al SC CENTRUM CONSULTIN SRL Târgu-Jiu, în baza unei procuri de administrare şi în calitate de administrator al SC NYNMETAL SRL Târgu-Jiu, şi-a însuşit sumele rezultate din faptele de evaziune fiscală descrise mai sus, încercând să dea o aparenţă de legalitate acestor operaţiuni şi pentru a ascunde sursa ilicită a banilor retraşi din societate, fiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de spălare de bani (2 fapte)”, spun procurorii gorjeni.

Ajutat de frate în comiterea infracțiunilor

Prin acelaşi rechizitoriu a fost trimis în judecată şi inculpatul Potîrcă Tănase, fratele lui „Obama”, pentru comiterea în formă continuată a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală. În baza unei înţelegeri anterioare cu Potîrcă Constantin Ninel, a ajutat la comiterea faptelor descrise. Totodată, prin rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată şi a două persoane juridice, respectiv a societăţilor comerciale SC CENTRUM CONSULTING SRL Tg.-Jiu şi SC NYNMETAL SRL, pentru comiterea în formă continuată a infracţiunilor de evaziune fiscală. S-a reţinut de procuror că vinovăţia acestor persoane juridice rezultă din împrejurarea că ele au fost create în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, iar activitatea infracţională s-a desfăşurat în timp, folosindu-se acelaşi mod de operare, respectiv înregistrarea în evidenţa contabilă de operaţiuni fictive în scopul eliminării taxelor către bugetul de stat. Potîrcă Constantin Ninel a mai fost trimis în judecată pentru săvârşirea altor infracţiuni de evaziune fiscală.

Sechestru pe palatul din Meteor

În cauză, pentru asigurarea recuperării prejudiciului către bugetul de stat, s-a instituit sechestru asupra unui imobil aparţinând inculpatului Potîrcă Constantin Ninel, situat în municipiul Târgu-Jiu, strada Meteor. Inculpatul Potîrcă Constantin Ninel a fost reţinut şi arestat preventiv în cauză în perioada 4 – 10 iulie 2013, iar ulterior, urmare a deciziei din 10 iulie 2013 a Curţii de Apel Craiova, faţă de acesta a fost luată măsura preventivă de obligării de a nu părăsi localitatea Târgu-Jiu fără încuviinţarea organelor judiciare. Fraţii Potîrcă au în cartierul Meteor un teren de 1.600 de metri pătraţi şi o casă-palat cu o suprafaţă de 918 metri pătraţi.

Ninel Potârcă, mai multe condamnări la activ

În luna iunie a acestui an, Potîrcă a fost condamnat de magistrații de la Curtea de Apel Craiova la șase ani de închisoare cu executare într-un alt dosar de evaziune fiscală. Potîrcă a atacat sentința. „Desfiinţează în parte sentinţa în sensul că: Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Potîrcă Constantin Ninel la 6 ani închisoare. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Potîrcă Tănase la 5 ani închisoare. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Radu Mihalache la 3 ani închisoare. (…) Constată că infracţiunea pentru care inculpatul Radu Dan a fost condamnat în prezenta cauză este săvârşită în stare de recidivă postcondamnatorie (…), astfel încât inculpatul Radu Dan va executa în total 4 ani şi 2 luni închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară”, potrivit site-ului Tribunalului Gorj.

Categoria: Eveniment

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad