Obscurantistul

„Unde eşti tu Ţepeş, Doamne?…”  nu este un citat din „Scrisoarea a III-a” a lui Eminescu, pentru că versul respectiv este falsificat odios, ci titlul unei declaraţii politice a deputatului, dacă vă vine să credeţi, Scarlat Iriza. Ipochimenul s-a trezit din adormire şi a început să vorbească pe gură. Nu vă gândiţi acum că a emis vreo axiomă ori vreo maximă, ci a început să tragă, de pe burtă, în Guvern şi în Consiliul Judeţean, de parcă ar fi din opoziţie, în legătură cu situaţia financiară proastă în care se află unele primării. Dar nu asta e problema, ci aceea că Iriza vorbeşte despre Colegiul 3 ca şi cum ar fi venit cu el de acasă: „colegiul meu”, deşi nu a făcut nimic pentru cei care au avut proasta inspiraţie să-l aleagă. În loc să se zbată pentru colegiul proprietatea sa, Iriza se ocupă de tâmpenii în Camera Deputaţilor. Nu are nicio interpelare în care să se intereseze, să întrebe sau să (se) sesizeze în legătură cu problemele Gorjului; în schimb e obsedat de Băsescu. Jumătate din declaraţiile sale politice îl au ca subiect principal pe preşedinte, de parcă nu sunt suficiente voci puternice în Parlament şi în politică, în general, care să-l critice pe Băsescu, mai trebuie să-şi expună înşiruirile ilogice de cuvinte şi Scarlat Anonimu’. Uitându-mă uluit pe temele ce le abordează deputatul de Sărdăneşti, îmi dau seama că omul a fost trimis degeaba în Parlament; ba mai mult, a început să falsifice şi literatura. Foloseşte total aiurea două versuri din „Scrisoarea a III-a”, pentru a-şi readuce în actualitate obsesia politică. Câteva sfaturi, aşa, pentru ştiinţa deputatului: versul nu este „Unde eşti tu Ţepeş, Doamne”, ci „Cum nu vii tu, Ţepeş doamne” şi nu „să-i împarţi în două cete, de smintiţi şi de mişei”, ci „să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei”.
Mult mai actuale, pentru toţi obscurantiştii de teapa lui Iriza, sunt următoarele versuri din aceeaşi poezie: „Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece, / Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece? / Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă / Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă, / Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela, / Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa? / Prea v-aţi arătat arama sfâşiind această ţară, / Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară, / Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei, / Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei! / Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire; / Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire”.
Zi, domnule deputat, să ți se decoloreze acajuul, parcă sunt scrise ieri, nu?

Categoria: Editorial

Tags:

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. nelu says:

    Nu esti normal ,,,, felicitari . Dar mister Iriza vopsitul la par nu te mai inghite .

    Thumb up 2 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad