Orgoliile politice ale fostului director Braia au costat CE Oltenia câteva sute de milioane de lei vechi

Alexandru Braia va merge cu jalba în proţap în instanţă după ce conducerea CE Oltenia a decis înlocuirea sa din funcţia de director al Carierei Peşteana, a anunţat chiar el, recent, după ce a rămas fără post. Braia recurge la o astfel de decizie cu toate că, pe vremea când avea frâiele carerei în mână, a ignorat, în cazuri similare cu al său, două decizii ale justiţiei a căror punere în executare ar fi scutit complexul de plata a sute de milioane de lei vechi.

Procese cu repetiţie

Numirile în funcţii de conducere se fac pe criterii care nu ţin neapărat de pregătire şi performanţă, ci mai degrabă de jocuri politice, motiv pentru care schimbările au loc frecvent; deseori, cei înlocuiţi se simt nedreptăţiţi şi apelează la ajutorul magistraţilor.
Într-o astfel de situaţie s-a aflat şi Gabriel Nanu, fost director al Carierei Peşteana, demis din funcţie în data de 25 iunie 2012 şi repus în drepturi, cel puţin în hotărârea judecătorească pe care a obţinut-o, în noiembrie anul trecut, când judecătorii au anulat decizia CEO de demitere a sa din funcţie. Patru luni mai târziu, în martie a.c., Curtea de Apel Craiova a respins recursul declarat de CE Oltenia şi a decis ca unitatea energetică să-i plătească lui Nanu drepturile salariale pentru nouă luni de zile, adică perioada de când el şi-a pierdut postul. Alexandru Braia, director al Carerei Peşteana, a decis să nu respecte hotărârea judecătorească, motivând că funcţia pe care o revendica Nanu nu mai exista la data rămânerii definitive a soluţiei instanţelor pentru că, între timp, Cariera Peşteana se unise cu Roşia şi formaseră EMC Roşia-Peşteana.
Deşi, după câteva luni, s-a revenit la vechea formă de organizare, Braia „a uitat” să pună în executare hotărârea aşa că, în luna mai, Nanu a dat din nou unitatea în judecată, având toate şansele să câştige iarăşi, în instanţă, câteva sute de milioane, pe motiv că a fost demis ilegal. Conflictul dintre Nanu şi unitate s-ar fi stins fără costuri suplimentare dacă Alexandru Braia ar fi acceptat să-i ofere nemulţumitului un post mai bun decât cel de şef adjunct de secţie pe care-l ocupă, însă fostul director nici nu a vrut să audă de o negociere cu portocaliul Nanu.
Mihai Dinu, şef compartiment resurse umane UMC Peşteana, a fost şi el schimbat din funcţie în iunie anul trecut şi a apelat la ajutorul magistraţilor pentru a-şi recupera postul şi a primi diferenţele de drepturi salariale de care a fost privat în această perioadă. În noiembrie, decizia sa de demitere a fost anulată, iar CE Oltenia obligată să-l repună în drepturi şi să-l răsplătească cu diferenţele salariale pe care nu le-a încasat în perioada în care a fost păgubit de funcţie. Decizia judecătorilor nu a fost pusă în aplicare, iar în februarie a.c., Dinu a obţinut o altă hotărâre judecătorească favorabilă. Între timp a depus o altă plângere împotriva CE Oltenia, dosarul urmând să se judece în luna septembrie, după ce magistraţii se întorc din vacanţă.

Orgoliu politic

Şi în acest caz, Alexandru Braia s-a uitat la culoarea politică a acestuia şi a refuzat să-l repună în funcţie, deşi postul acestuia rămăsese vacant. Orgoliile politice ale lui Braia au costat compania energetică câteva sute de milioane de lei vechi până acum, pentru că atât Nanu, cât şi Dinu, deşi nu mai ocupă posturi de conducere, îşi recuperează periodic diferenţele salariale în instanţă pentru funcţiile din care au fost demişi. Asta în condiţiile în care au semnat, cu obiecţiuni, actele adiţionale la contractele de muncă pentru posturile pe care le ocupă în prezent, având în vedere litigiile pe care le au pe rolul instanţelor cu compania energetică.
De remarcat este faptul că amândoi petiţionarii şi-au dorit la un moment dat să ocupe un fotoliu de primar, Nanu candidând la Primăria Plopşoru, iar Dinu la Urdari, ambii din partea PDL, ceea ce explică eşecurile din carieră, odată cu venirea USL la putere.
Culmea este că Braia pune demiterea sa pe seama unei epurări politice, în condiţiile în care el este liberal declarat, iar partidul său se află la putere.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad