…ori te ceri afară din oraș!

Am văzut că vă plac poveştile. Sau basmele – că doar cuvântul înseamnă, la origine, „scornire”, „născocire”. Nu degeaba se mai spune prin popor că X băsneşte. Aşadar, dragii moşului, pe vremea când purecii se încălţau cu opinci din piele de ţânţar, iar musculiţele de oţet mergeau fericite pe patru cărări, cică era o împărăţie. Şi în ea se aflau, firesc, oameni de tot soiul. Unii trăiau împăcaţi cu soarta lor, alţii voiau mult mai mult. Toţi se descurcau cum puteau. Şi în mulţimea noastră de cetăţeni se afla un om. Un om cu o poveste interesantă. Greu, dar beneficiind şi de o conjunctură favorabilă, acest om a ajuns unul de părerea căruia se ţine cont. Blamat de mulţi, adulat de puţini, însă temut de mai toţi locuitorii cetăţii, omul în cauză a generat câteva situaţii interesante de-a lungul anilor care s-au aşternut peste cetate.

De vreo câteva ori, adversari ai omului în cauză au încercat să-l dea de-a berbeleacul. Prin poziţia sa, este clar că a supărat pe mulţi. Nu suntem în măsură să apreciem justeţea acţiunilor adversarilor săi, dar intuim adevărul unor vorbe din bătrâni. Cică englezii, naţiune conservatoare şi raţională, au un proverb: „Ce nu te omoară te face mai puternic”. Fiinţa umană, de-a lungul existenţei sale, a experimentat multe. Şi bune, şi rele. Iar dacă un rău – că e hidră, zmeoaică, balaur, o boală sau o stare… de fapte – nu te doboară, ai toate şansele să ieşi pe picioare. După o scurtă convalescenţă (că poate ai resimţit din plin atacurile), te întremezi. Mai încet ori mai repede, asta depinde strict de organismul fiecăruia. Să vă dau un exemplu: eu, atunci când bolesc, am în suflet doar speranţa că-mi trece mai repede răul. Şi cum până acum nu am murit, reiese, conform raţionamentului de mai sus, că am luat greutăţile vieţii şi mai abitir în piept. Pe care le-am şi dovedit…

Tot o vorbă mare, de data aceasta din bătrânii noştri, spune că dacă ai ură pe cineva şi îi dai una, trebuie să te asiguri că persoana în cauză nu mai poate reacţiona. Deloc! Altfel, e vai de curu’ tău! Nu ştiu cum se simt duşmanii omului de care vorbeam, însă nu cred că-şi doreşte cineva să fie în pielea lor. Acum şi în perioada următoare.

În încheiere, un scurt banc: Într-o discotecă din Germania intră un rus, pe tricoul căruia scria cu litere de-o şchioapă: „Turcii au trei mari probleme”. Nu durează 5 minute şi se apropie un turc de el:
- Ce faci, bă, aici? Ce vrei? Cauţi bătaie?
- Asta e prima voastră mare problemă: vă luaţi de oricine fără să vă fi făcut nimic.
La vreo 5 ore după scena asta, lumea pleca spre casă; la ieşire, pe rus îl aşteptau vreo 10-15 turci.
- Asta e doua voastră mare problemă: nu vă puteţi rezolva problemele singuri şi veniţi în haită.
Turcii, cum au auzit, au scos cuţitele la el. Rusul, impasibil:
- Şi a treia voastră mare problemă e că întotdeauna veniţi la un schimb de focuri cu cuţitele!
P.S.: Vă daţi seama ce măcel a ieşit în discotecă? Rusul, tot rus…

Categoria: Editorial

Tags:

Commentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Elena says:

  Daca lucrurile se vor misca in continuare dupa rationamentul tau , nu peste mult timp , ori te vei cere afara din oras ori vei repera un boschet ca sa nu te c… pe tine de frica . Vorba batranilor nostri : doar frica pazeste via !

  Thumb up 1 Thumb down 3

 2. Ionut says:

  @ Elena:
  :) )))))

  Thumb up 3 Thumb down 0

 3. Ionut says:

  @ Elena:
  Stimata doamna, am constatat de mult timp ca oricum nimeni nu da 2 bani pe opinia mea de cetatean. Lucrurile nu se pot schimba intrucat nu se pot modifica nici mentalitatile care genereaza acele lucruri. Am norocul sa pot scrie pentru un public. Restrans numeric sau nu, acest public judeca actiuni. Cele prezentate de mine sunt niste idei (aberante ori nu) legate de o stare de fapte. Sunt absolut convins ca nu se va schimba nimic in Romania. Avem oamenii pe care ii meritam, intr-o tara pe care n-o meritam. E simplu, nu?

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

 4. Elena says:

  @ Ionut:
  Fals ! Eu dau fix doi bani pe opinia ta , dar doi bani munciti ! Daca orice ban este rezultatul unui efort , inseamna ca s-a creat plusvaloare , adica premisele dezvoltarii . Mi-ar fi placut sa fii fiul meu , imi si semeni , mai uratel dar inteligent :) !

  Thumb up 1 Thumb down 3

 5. Ionut says:

  @ Elena:
  :) Daca dvs. spuneti… :D

  Thumb up 1 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad