„Părintele” Mafiei moderne

Organizarea de tip sicilian a Mafiei din SUA a cunoscut o adevărată revoluţie odată cu ajungerea la putere a lui Lucky Luciano, un tânăr cu idei contrare învechitelor cutume promovate în primele trei decenii ale secolului XX. Agresiv, inteligent şi foarte prudent faţă de aliaţi şi prieteni, Luciano a devenit prin crime boss-ul New-York-ului şi apoi organizatorul tuturor familiilor importante de pe teritoriul SUA. Treptat, unicul său duşman a rămas energicul procuror Thomas Dewey, cel care a reuşit să-l aresteze.

Crime, trădări şi munţi de bani

Născut în 1897 în Sicilia, Luciano ajunge cu părinţii la New York în 1907, trăind într-o sărăcie lucie. Pe la 14 ani, câştigă la barbut şi-şi formează o bandă care tâlhăreşte şi pretinde taxe de pe la negustori. Este cooptat ca ucigaş plătit de Joe Masseria, unul din cei doi mari capi din New York. Vagabondul din copilărie ajunge prin 1927 să aibă venituri de 12 milioane dolari pe an, din care cheltuieşte 4 pentru mituiri (poliţie, martori etc.). Când se dezlănţuie războiul Masseria-Maranzano, Luciano nu stă pe gânduri şi-i ucide pe amândoi „bătrânii”. Astfel devine şeful New York-ului şi inventatorul sistemului naţional condus de „Comisie”, cu familiile şi naşii lor având drepturi egale cu aceştia în legătură cu legea separării teritoriilor, legea tăcerii (Omerta) etc. şi dispune colaborarea cu toate organizaţiile, indiferent de etnie (împotriva fostului principiu „doar în sicilieni avem încredere”). Aceste noi reguli au fost acceptate de la Los Angeles la Detroit, inclusiv de către Al Capone (Chicago). Lucky Luciano s-a dovedit a fi un lider inteligent, dar necruţător. Porecla de „Lucky” (Norocosul) provine de la faptul că a supravieţuit unui atac în urma căruia a fost tăiat de mai multe ori şi aruncat într-un râu. A supravieţuit ca prin minune şi a acţionat fără milă prin crime şi şantaj, ocupându-se cu jocuri de noroc, trafic de droguri şi alcool, răpiri şi prostituţie. Cea din urmă sursă i-a venit de hac. Procurorul Dewey a făcut o razie prin 200 de bordeluri, în 1936, cu arestări masive. A ţinut „fetele” la zdup până când au început să vorbească. Aşa s-a ajuns la arestarea lui Luciano, trimiţându-l în instanţă cu 60 de capete de acuzare. Nimeni nu a acceptat mită şi a fost condamnat la 50 ani de închisoare. Dar arestarea „maestrului” nu a fost o dramă. Luciano a condus din închisoare prin cei doi amici, Vito Genovese şi Frank Costello. Culmea, din „banii personali” a construit o biserică la închisoare, caz unic în istoria corecţionalelor din SUA!

Înapoi în Italia

Intrarea SUA în război l-a ajutat decisiv. Serviciile secrete navale au colaborat cu el pentru înăbuşirea sabotajelor din portul New York. Informaţiile date de el, prin oamenii Mafiei din docuri, ar fi fost foarte utile. Pedeapsa i-a fost comutată la extrădare şi în 1946 este deportat în Italia, sub supraveghere permanentă. Din Sicilia natală conduce traficul de droguri spre amicii din SUA. Temându-se de trădări, el îi dezbină şi astfel Genovese îl ucide pe Costello, acesta pe Anastasia, iar Carlo Gambini îl suprimă pe Anastasia („şeful portului”). Gambini îi ia locul lui Luciano, dar nu-l poate aduce înapoi în SUA. Libertatea controlată l-a deprimat şi afacerile personale nu mai aduceau profiturile de altădată. Fără soţie şi copii, se îmbolnăveşte şi face infarct în 1962, la Napoli. Fusese boss-ul tuturor din 1931 şi până în 1946 şi a avut o înmormântare generoasă. Carlo Gambini va domni în locul lui până în 1976.

www.revistamagazin.ro

Categoria: Mistere

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad