Paul Popescu: „Dintre artiști, cel mai aproape de Dumnezeu sunt sculptorii”

Paul Popescu este unul dintre sculptorii recunoscuţi atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Lucrările sale au fost amplasate atât la Târgu-Jiu, cât și în alte orașe din România. Amintim aici: la Târgu Jiu avem „Inevitabila despărţire”, „Germinaţia”, „Poarta apelor”, „Desprinderea din derizoriu” și altele. Alte lucrări ale lui Paul Popescu se află în ţară:  lucrarea „Fluture” – la Bistriţa, „Tentaţia fructului oprit” – la Vâlcea şi Bustul lui Mihail Sadoveanu – la Târgu Neamţ. Săptămâna trecută, Paul Popescu a participat la un simpozion de sculptură la Craiova.

Județul Gorj se mândrește cu unul dintre cei mai importanți sculptori din țară, Paul Popescu, un artist desăvârșit. În această perioadă, sculptorul participă la Craiova la Simpozionul Naţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene”, el fiind și cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului. Sculptorul târgujian va realiza sculptura „Fluture”, lucrare de mari dimensiuni, care va fi amplasată într-unul din sensurile giratorii din municipiul Craiova. „Mi-am propus să transform blocul din marmură într-un fluture. Aceasta este tema lucrării mele. Am adaptat-o proporţiilor materialului de bază şi după ce o să o mai trec prin câteva etape, întrucât mai urmează paşi importanţi, cred că va corespunde intenţiei autorităţilor de a o amplasa în sensurile giratorii din oraş. Artistul trebuie să se adapteze. Materialul îţi poate oferi surprize. Cunoaşterea şi viziunea în spaţiu te scot din încurcătură. Nu este uşor să ciopleşti în marmură. După ce faci cunoştinţă cu materialul, după ce te împrieteneşti cu el, ideile vin de la sine”, a spus Paul Popescu.

Lucrări în marile capitale ale lumii

Sculptorul Paul Popescu este absolvent al Conservatorului George Enescu Iaşi, Facultatea de Muzică şi Arte Plastice, specializarea Sculptură – Restaurare – Profesor de desen. Este un familist convins și un artist desăvârșit. „Îmi place să cred că dintre artiști, cel mai aproape de Dumnezeu sunt sculptorii, pentru că aidoma lui, creația sculptorilor este plăsmuire palpabilă, spre deosebire de artiștii ce excelează în bidimensional, care se rezumă numai la a sugera realitatea concretă sau imaginară”, spunea sculptorul Paul Popescu, definind munca sa. Lucrările sale au fost amplasate atât la Târgu-Jiu, cât și în alte orașe din România. Amintim aici: la Târgu Jiu avem „Inevitabila despărţire”, „Germinaţia”, „Poarta apelor”, „Desprinderea din derizoriu” și altele. Alte lucrări ale lui Paul Popescu se află în ţară:  lucrarea „Fluture” la Bistriţa. La acestea se adaugă numeroase opere aflate în colecţii particulare din România, Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg, Italia, Israel, Japonia, S.U.A. La simpozionul de la Craiova (care se va încheia pe 31 august – n.red.) participă șase sculptori din țară, fiecare creând opere care vor fi amplasate în Craiova. Marcel Voinea, Emilian Popescu, Alin Totescu, Paul Popescu, Valentin Duicu, Dan Nica și Eugen Bârzu sunt cei șase artiști. Evenimentul va deveni tradiție la Craiova, mai ales că municipiul luptă să devină capitală culturală a Europei în 2021.

Categoria: Social

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ivan says:

    privirea intoarsa a statuilor
    unei marmori (nu) i-am fost rost

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad