Pensionarea înainte de vreme, doar cu penalizare. Vezi dacă te califici pentru pensionarea anticipată

Condiţiile de pensionare nu s-au schimbat şi nu se vor modifica foarte curând. Iată care sunt regulile valabile.

Ieșirea din activitate înainte de vârsta prevăzută de lege este sancționată cu diminuarea drastică a cuantumului pensieiSursa: ARHIVA EVZ

Nenumăratele întrebări venite de la cititori referitoare la vârstele şi condiţiile de pensionare, cât şi zvonurile potrivit cărora în culisele Ministerului Muncii s-ar pregăti o ordonanţă de modificare a legii pensiilor ne-au determinat să cerem lămuriri instituţiilor în cauză.

Dragoş V., are 60 de ani, lucrează ca instalator şi ar dori să iasă la pensie, însă nu are vârsta prevăzută de lege. “M-am interesat la casa de pensii şi mi s-a spus că mă penalizează 45% din pensie dacă ies mai devreme. Am auzit însă că s-ar fi publicat o lege în Monitorul Oficial prin care se permite pensionarea fără penalizare a celor care au 30 de ani de muncă, chiar dacă nu au vârsta potrivită. E adevărat?”, întreabă bărbatul.

Cotizare – 34,8 luni la bărbaţi
Georgeta Jugănaru, director în Ministerul Muncii, ne-a asigurat însă că nici vorbă de o astfel de ordonanţă, singura posibilitate de pensionare anticipată fiind cea prevăzută de actuala lege. Astfel, o reducere maximă de 5 ani la vârsta de pensionare se poate opera doar în cazul în care este îndeplinită condiţia stagiului maxim de cotizare cuprins în anexele legii, în funcţie de anul naşterii. Pentru fiecare lună de anticipare se aplică o penalizare de 0,75% până la îndeplinirea vârstei prevăzute de lege pentru ieşirea din activitate.
“În acest moment, vârsta de pensionare este de 59 de ani şi 8 luni pentru femei şi 64 de ani şi 8 luni pentru bărbaţi, iar stagiul de cotizare este 34 de ani şi 8 luni pentru bărbaţi şi 29 de ani şi 8 luni pentru femei”, a explicat Ileana Ciutan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).
Potrivit legii, vârsta standard de pensionare e de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. La aceste valori urmează să se ajungă însă în 2015, în cazul bărbaţilor, şi în 2030, în cazul femeilor.

Creşterea vârstei este graduală, în funcţie de data naşterii. De exemplu, în ianuarie 2014 vor putea ieşi la pensie femeile născute în aprilie 1954, care au vârsta de 59 de ani şi 9 luni şi un stagiu minim de cotizare de 14 ani şi 6 luni şi maximum de 29 de ani şi 6 luni.

Citiţi mai mult: Pensionarea înainte de vreme, doar cu penalizare. Vezi dacă te califici pentru pensionarea anticipată – Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/pensionarea-anticipata-doar-cu-penalizare-1061123.html#ixzz2i47kLxN1
EVZ.ro

 

Categoria: Ultima oră

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. varban says:

    daca eu am stagiul complet si nu am virsta cum as putea sa ma pewnsionez ? am vechimea ca si cind as avea 62 ani . as dori sa ma pensionez am 53 ani multumesc daca i-mi cititi mesajul .

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad