Pericol de Hepatita A, micoze și eczeme la scăldat în lacurile Moi și Sâmbotin!

-Tinerii inconștienți se scaldă în lacuri, pe propria răspundere

În ciuda avertismentelor autorităților publice locale, dar și ale celor din domeniul medical, tinerii din Gorj nu renunță la scăldatul în apa lacurilor de la Moi și Sâmbotin. Medicii avertizează că scăldatul în aceste lacuri este extrem de periculos pentru sănătate.

Medicii avertizează că este interzisă îmbăierea în apele curgătoare și în lacuri, acestea neîndeplinind condiţiile pentru a fi folosite în acest scop. Pentru a conştientiza populaţia de riscul pe care şi-l asumă dacă se scaldă în apele Jiului și ale celorlalte lacuri și râuri–expunere la îmbolnăvire şi înec–autoritățile locale au obligația să amplaseze pe maluri plăcuţe cu «Scăldatul interzis». Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj sunt conștienți că aceste pancarde nu îi opresc pe tineri să se scalde în lacurile de la Sâmbotin și Moi. Ei aruncă pisica în curtea autorităților publice locale. „Noi nu controlăm lacurile și râurile, scăldatul în ele este strict interzis, iar autoritățile publice locale trebuie să pună semen cu scăldatul interzis, să ia măsuri. Ca autoritate de sănătate publică, recomandăm tuturor cetăţenilor să frecventeze doar zonele amenajate pentru îmbăiere, autorizate de DSP Gorj. Cei care frecventează acele locuri neamenajate, precum lacuri și râuri, o fac pe propria răspundere, dar riscă îmobolnăviri ca parazitoze (leptospiroză, giardioză), viroze intestinale soldate cu diaree,  diferite boli bacteriene (bacilul piocianic poate afecta pielea, urechea externă, tractul respirator superior sau intestinul gros) şi micotice (candida) din cauza contaminării, infestării şi poluării continue a acestor ape de suprafaţă nesupravegheate sanitar”, a spus Elena Pițian, purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj. Indiferenţa multora dintre acești tineri s-a transformat anii trecuţi în adevărate tragedii, cunoscut fiind faptul că nu este vară în care râul Jiu și lacurile din județul nostru  să nu îşi ia tributul.

Vă riscați viața mergând la scăldat în lacuri!

Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt următoarele: deces prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri, îmbolnăviri precum leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor), meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării,manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit si dureros la mişcare, convulsii si tulburări ale stării de conştientă ), boli de piele–micoze, eczema, boli digestive–boală diareică, hepatită de tip A, holera ,febra tifoida, dizenteria, afecţiuni ale ochilor şi urechilor, înțepături de căpuşe. „Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi îngrijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa”, a conchis Elena Pițian, purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj.

Categoria: Eveniment

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad