Petiție online pentru salvarea culelor din Oltenia

Arhitecţii României şi oamenii de cultură din cadrul Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România (ANUC) au creat o petiție-online pentru salvarea culelor din Oltenia și cer tuturor instituţiilor României cu putere şi sarcini (Preşedinţie, Parlament, Guvern, Ministerul Culturii şi Cultelor, ANUC) să demareze, competent şi cât mai urgent, o salvare a acestor monumente lăsate întru distrugere totală de către noii proprietari postrevoluţionari, total indiferenţi față de istoria României.

Culele sunt, alături de biserici, dintre cele mai vechi construcţii pe pământul românesc. Potrivit arhitecților și oamenilor de cultură care au inițiat petiția, au fost destul de multe cule, atâtea câte erau necesare, dar au rămas foarte puţine cu toate că ar fi fost necesare, pentru cultura noastră, toate.
Cele care acum mai sunt, mai mult ca sigur ele doar supravieţuiesc, dar, după cum arată astăzi, nu se ştie cât vor mai putea s-o facă singure. Arhitecţii României şi oamenii de cultură din cadrul Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România (ANUC) semnalează tuturor instituţiilor României cu putere să demareze, competent şi cât mai urgent, o salvare a acestor monumente lăsate întru distrugere totală de către noii proprietari postrevoluţionari, total indiferenţi față de istoria României şi să purceadă la o repunere în valoare a lor; o repunere bazată pe competenţe profesionale şi nu cu intervenţii distructive, care mai apoi să plaseze aceste monumente într-un circuit turistic educaţional.

Lăsate de izbeliște

„Dragilor români, alăturaţi-vă ideii filialei noastre euroregionale Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecţilor din România (UAR), de a salva aceste dovezi, încă vizibile și palpabile, ale existenţei culturii noastre într-o anume perioadă din istoria zbuciumată a neamului nostru, dându-vă acceptul, prin semnarea unei petiţii on-line. Numai prin istorie ne putem cunoaşte pe noi înşine şi viitorul nostru! Semnează petiţia S.O.S – Culele din România”, spun inițiatorii proiectului de salvare a culelor din zona Olteniei. Pentru a semna petiţia, folosiţi acest link:
http://www.petitieonline.ro/petitie/sos_culele_din_romania-p36761152.html

În județul nostru, din păcate, există mai multe astfel de monumente istorice de patrimoniu național care au fost lăsate de izbeliște. Un exemplu grăitor este oferit chiar de reprezentanții UAR: casa culă Eftimie Nicolăescu (datată în sec. XIX.) din judeţul Gorj, comuna Mătăsari, sat Runculeţ, monument istoric aflat pe Lista Monumentelor Istorice din 2010 la poziţia GJ-II-m-B-09365. Casa a fost lăsată să se dărâme. În judeţul Gorj, istoriografia vorbeşte de 24 de cule, din care astăzi, în forma originală, se mai păstrează trei obiective – Cula Cornoiu de la Curtişoara, Cula Cioabă-Chintescu de la Şiacu şi Cula Crăsnaru de la Groşerea, comuna Aninoasa. Acestora li se poate adăuga casa-culă de la Glogova, care s-a dezvoltat pe nucleul unei cule. Cula de la Curtişoara, integrată Muzeului arhitecturii de la Curtişoara, cunoscută şi sub numele de cula Cornoiu, a fost construită încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Cula Crăsnaru, din satul Groşerea, comuna Aninoasa, construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a aparţinut lui Costache Săvoiu, zis Surcel, şi soţiei sale Ecaterina (născută Frumuşanu) şi a fost dată de zestre fiicei lor, Elena, căsătorită cu Achil Crăsnaru.

Categoria: Social

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad