Petiții online pentru înființarea Muzeului „Constantin Brâncuși”

Mai mulți români au creat petiții online pentru înființarea Muzeului „Constantin Brâncuși” la Târgu-Jiu. Printre aceștia îi amintim pe Şerban Cismărescu, patronul unei fabrici de mobilă şi fiul poetului Emil Manu, dar și colectivul ziarului nostru.

Petiția creată de afaceristul Șerban Cismărescu a fost postată pe site-ul www.causes.com și a fost semnată până acum de peste 2.000 de români din țară, dar și din străinătate. Adriana Ciulei este o târgujiancă (pasionată de ciclism și cultură – n.red.) care a semnat această petiție online. Ea susţine că acest muzeu ar trebui înfiinţat la Târgu-Jiu, căci aici avem Ansamblul Monumental «Calea Eroilor», realizat de genialul Brâncuşi: „Ar fi bine să fie la Târgu Jiu şi să se aibă în vedere şi un traseu turistic de la Hobiţa, locurile unde a stat şi a creat, terminând cu operele de artă de la Târgu Jiu“. Un alt semnatar al petiției online este și Călin Schengen Cârmaciu, care a postat următorul comentariu: „Desigur, Brâncuși merită un muzeu, cu prisosință, dar mi-e tare frică de ai noștri politicieni maneliști de doi bani, care au cu totul alte priorități. La Hobița e o paragină întristătoare, ba chiar înfricoșătoare. Nu sunt sigur că se va schimba ceva, în bine. Pe câți dintre baronii Gorjului i-a durut sufletul de Brâncuși? Nu i-a durut nici in dos. Nimic din ceea ce văd în jur nu mă face să cred că lucrurile se vor îndrepta, din păcate”. Și Craiu Florin spune că „Brâncuși este cel mai important artist român, dar şi cel mai neîndreptățit. Merită din plin apreciat şi aşezat în locul cuvenit”.

Spune DA înființării Muzeului „Constantin Brâncuși” în Gorj!

Și cotidianul Gorj Domino a lansat vara aceasta o petiție online pentru înființarea unui muzeu dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși. „Cele mai valoroase opere din lume ale marelui artist, adevărate comori, se află la Târgu-Jiu, aici ar trebui să avem un Muzeu dedicat sculptorului. Avem această obligație morală! În amintirea Titanului de la Hobița și pentru dreptul fundamental al fiecărui gorjean, semnează Petiția «Spune DA înființării Muzeului Constantin Brâncuși în Gorj!»”, scrie pe site-ul www.petitieonline.ro  „Da, sunt cu totul de acord. Da, să se repatrieze osemintele Sale la Hobița, lângă mormântul mamei sale, așa cum a dorit, tot la Hobița să se amenajeze Casa Memorială Brâncuși, lângă casa părintească. Iar la Târgu-Jiu, unde se află, în mărime naturală, cele trei opere capitale ale sale, să se construiască din temelii, în dimensiuni monumentale brâncușiene și să se doteze așa cum se cuvine un GRANDIOS MUZEU «Constantin Brâncuși». Sigur că, în paralel, se va construi la Târgu-Jiu un aeroport național, chiar internațional, și se vor amenaja căile rutiere de legătură cu prima si cea mai apropiată autostradă. Se va putea crea astfel un traseu turistic «BRÂNCUȘI» demn de acest nume, care nu va întârzia să aducă satisfacții morale, culturale și economice întregii Românii și tuturor românilor! Pe de altă parte, la Paris, va rămâne «Atelierul Brâncuși», lângă Centrul cultural «Georges Pompidou», ca o atracție cultural-turistică mult vizitată de admiratorii lui Brâncuși de pe toate meridianele. Ce frumos, nu-i așa!? Dar pentru ca acest vis al nostru să prindă viață, sperăm ca gorjeanul nostru, premierul Victor Ponta, să se implice cu întreaga lui echipă, așa cum ne-a promis. Și cred că o va face, fiindcă românii încep să aibă încredere în el! Hai să arătăm lumii cine suntem cu adevărat! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus profesor dr. Dimitri-Rene Bustan, (70 ani, Paris, Franța), care a semnat petiția în iunie.

Categoria: Actualitate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad