Ponta, așteptat la celebrarea Ansamblului Monumental Brâncuși

Anul acesta, în data de 27 octombrie, se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu. Ansamblul este închinat eroilor neamului căzuţi în luptele de la Podul Jiului, în bătălia din 14 octombrie 1916, când bătrâni, copii şi femei au ţinut pe loc trupele germane care voiau să ocupe oraşul.

La manifestările ocazionate de celebrarea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Constantin Brâncuși, sunt așteptați premierul Victor Ponta, numeroşi oameni de cultură, dar şi ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Ansamblul monumental a fost realizat pe parcursul anilor 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, condusă de Arethia Tătărescu. Inaugurarea acestuia a avut loc în data de 27 octombrie 1938. „În ansamblul de la Târgu-Jiu, genialul sculptor din Hobița a pus întreaga sa concepţie artistică, filosofică şi religioasă, dobândită pe parcursul zecilor de ani de căutare a absolutului în artă. Deşi timp de peste cinci decenii a lucrat și creat în atelierul său parizian, Constantin Brâncuşi a ţinut să ridice o operă monumentală la Târgu-Jiu, care porneşte de pe malul Jiului şi se întinde de la vest la est, pe o distanţă de 1,4 km, unind Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Biserica Sf. Apostoli, Coloana fără Sfârşit, sub denumirea unanim recunoscută de Calea Eroilor”, a spus Adina Andrițoiu, directorul Centrului Brâncuși din Târgu-Jiu. Timp de trei zile, la Târgu-Jiu vor avea loc manifestări dedicate celebrării celor 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului. Manifestarea este finanțată din mai multe surse: bugetul Centrului Brâncuși (25.000 lei), bugetul Ministerului Culturii (20.000 lei pentru tipărituri), Proiectul „Investim în viitorul tău!”, al Autorității Naționale pentru Turism, finanțat în cadrul POR (servicii închiriere sală conferință, servicii catering, materiale și obiecte promoționale).

Zile pline de evenimente culturale

Premierul Victor Ponta a confirmat că va participa la împlinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Brâncuşi. Vineri, 25 octombrie, vor avea loc un vernisaj expoziție pictură/ sculptură Uniunea Artiștilor Plastici din România, dezvelirea bustului Arethiei Tătărescu – parcul Muzeului Județean Gorj, un vernisaj expoziție sculptură artiști doljeni – la Muzeul Județean Gorj, un atelier de dans „Măiastra”, prezentat de Asociația Măiastra – Muzeul Județean Gorj. Sâmbătă, 26 octombrie, vor avea loc expoziții de carte, lansări de cărți și reviste, conferință științifică „Geneza ansamblului brâncușian”, un concert al grupului Distinto la Cinema „Sergiu Nicolaescu” și un spectacol pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”. Duminică, 27 octombrie, va avea loc o procesiune pe Calea Eroilor – o rememorare a procesiunii care s-a desfășurat pe 27 octombrie 1938, la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, o întâlnire la Masa Tăcerii, prezentarea importanței istorice a luptelor de la Podul Jiului, procesiune religioasă și militară între Masa Tăcerii și Coloana fără Sfârșit, dar și un concert „Lyra Gorjului” la Biserica Sf. Apostoli.

Categoria: Actualitate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad