Potomania: mania de a bea apă în neştire

Vară, caniculă, sete mare! Este firesc să bei mai multă apă decât în restul anului. Dar când nevoia asta se transformă în obsesie şi cei doi litri de lichide recomandaţi pe zi devin… trei, patru sau cinci litri, este cazul să mergi la medic. Fiindcă setea excesivă este o boală şi poartă un nume: potomanie.

Pot „da în mania” de a bea fără măsură (vorbim despre lichide „inofensive”, nu despre alcool!) persoanele care suferă de deshidratare din diferite cauze: o alimentaţie dezechilibrate, transpiraţie excesivă, diaree, hemoragii sau arsuri pe o suprafaţă mare a corpului, tratamente diuretice. De asemenea, potomania afectează şi viaţa pacienţilor cu diabet zaharat şi diabet insipid, dar şi a celor cu tulburări psihice sau cu insuficienţă renală.

Cum scapi de ea

Dr. Cristina Bălănescu, specialist în terapii alternative, spune că primul lucru pe care trebuie să-l faci, când ai constatat că bei fără măsură şi tot nu te saturi, este un efort de voinţă: să te forţezi să reduci treptat cantitatea de lichide.
Şi o vizită la medicul de familie se impune, pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului clasic adecvat. Iar, în paralel cu acesta, poţi folosi – cu ştirea medicului curant – şi o serie de remedii naturiste.

Terapii naturiste de real folos

Cu actele medicale în mână (analize, schemă de tratament clasic etc.), prezintă-te la un doctor specializat în terapii alternative. El îţi va recomanda cele mai eficiente metode complementare pentru cazul tău: acupunctură, electroacupunctură, reflexoterapie, masaj terapeutic şi de relaxare, tratament homeopat şi/sau fitoterapie.

3 ceaiuri care îţi taie setea

Plantele medicinale folosite din cele mai vechi timpuri în medicina populară te pot ajuta, şi ele, să rezolvi problema.
Iată trei varianate recomandate de dr. Cristina Bălănescu.
Salvie: prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită; laşi la infuzat 8 minute şi bei două căni pe zi, timp de 15 zile pe lună, cu pauză de 5 zile, după care poţi relua tratamentul.
Afin: infuzie dintr-o linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 2 minute şi se beau 3 căni pe zi, timp de 15 zile pe lună, cu pauză de 15 zile, după care se poate realua.
Dud: infuzie dintr-o linguriţă de frunze la 250 ml de apă în clocot, se infuzează 2 minute, se beau 3 căni pe zi, timp de 15 zile pe lună, cu pauză de 5 zile; apoi se poate repeta cura.

Categoria: Sănătate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad