Preţul gazelor creşte de azi cu maximum 1% pentru populaţie

Prețul gazelor va fi majorat, începând de astăzi, cu cel mult 1% pentru consumatorii casnici, în timp ce tarifele pentru industrie vor fi mai mari cu maximum 2%, odată cu parcurgerea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieţei, informează Agerpres.

”Data de 1 octombrie este următorul termen din calendarul de liberalizare a pieței gazelor. În ceea ce priveşte prețul final pentru consumatorii casnici, estimăm o majorare de cel mult 1%, având în vedere influența în preţ a gazelor de import şi creşterea preţului gazelor de producţie internă’, a declarat, în urmă cu două săptămâni, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

România îşi asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producţie internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Populaţia şi termocentralele utilizează gaze de import doar în proporţie de aproximativ 5%. Preţul gazelor de import a ajuns în această perioadă la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producţie internă sunt de două ori mai ieftine, a adăugat Havrileţ.

La 1 iulie 2013, preţul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei industriali. Următorul prag din calendarul de liberalizare pentru populaţie este data 1 ianuarie 2014, când este programată o scumpire de 2%. La 1 aprilie 2014, preţurile vor crește cu alte două procente, urmând ca tarifele să fie majorate din nou cu 3% la 1 iulie şi cu alte trei procente la 1 octombrie 2014.

În perioada 2015-2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape în fiecare an (la începutul fiecărui trimestru). Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti preţuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze preţul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea iniţial dereglementarea totală a pieţei până la 31 decembrie 2014, însă la ultimele negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), autorităţile române au obţinut o derogare de un an, până la 31 decembrie 2015.

Categoria: Ultima oră

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad