Răuţ: Sindicatele forţează pierderea locurilor de muncă din CEO

Veşti proaste pentru salariaţii CE Oltenia în ceea ce priveşte acordarea pachetelor de performanţă, chiar dacă producţia şi vânzările de energie au crescut în ultima vreme. Sindicatele propuseseră o renegociere a Contractului Colectiv de Muncă, în sensul de a fi acordate totuşi acele facilităţi, însă reduse proporţional cu rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al companiei.
Ion Răuţ, directorul de Resurse Umane din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este de părere că sindicatele forţează o tăiere a salariilor sau chiar o reducere de personal prin propunerea de rediscutare a parametrilor impuşi pentru acordarea pachetelor de performanţă odată cu rectificarea bugetului companiei.

„…pachete de performanţă şi reduceri de personal”

Ion Răuţ a reconfirmat faptul că nu se vor acorda nici ultimele două pachete de performanţă salariaţilor companiei din cauza neîndeplinirii indicatorilor de producţie prevăzuţi în bugetul companiei. În acest sens, zilele trecute, unii sindicalişti propuneau o rediscutare a prevederilor CCM, pe fondul rectificării bugetare, mai exact, în cazul retuşării veniturilor, să fie corijate proporţional şi acele facilităţi salariale prevăzute în CCM.
Răuţ a spus că în acest caz primul lucru care ar trebui rectificat ar fi fondul de salarii pentru că „este de necrezut ca cineva să-şi închipuie că facem o rectificare pe minus în ceea ce priveşte veniturile şi în acelaşi timp ne obligăm să acordăm facilităţi salariale, adică o rectificare pe plus în privinţa cheltuielilor. Solicitarea de renegociere pe temeiul unei reconsiderări a bugetului în minus dă dovadă de necunoaștere a mecanismului economic”, a declarat Ion Răuţ la postul local de televiziune Acces TV.
Directorul a explicat că în cazul unor venituri mai mici, ar trebui ori un fond de salarii mai mic, ori reduceri de personal. „Sindicatele forţează una din cele două măsuri: pachete de performanţă şi salarii mai mici sau pachete de performanţă şi reduceri de personal. Sindicatele doresc să-și piardă locurile de muncă nişte oameni care ar trebui să militeze pentru păstrarea acestora”, a mai spus Răuţ.

„Nu dăm pachetele de performanţă şi păstrăm locurile de muncă”

În CCM din 2013-2014 au fost stabilite trei pachete de performanţă, în funcţie de realizarea producţiei planificate în BVC. Primul astfel de pachet ar fi urmat să fie primit după opt luni de funcţionare, doar dacă CEO ar fi produs 9 TWh, lucru imposibil în condiţiile în care în primele şase luni abia s-au produs 5 TWh. Salariaţii ar fi primit 50% din cota de combustibil. Pentru al doilea pachet, în funcţie de atingerea parametrilor impuşi, adică dacă unitatea va produce, până la data de 15 octombrie, 15 TWh, salariaţilor li se va acorda prima de performanţă.
Directorul din cadrul CEO a precizat că nici prima de Crăciun nu va fi acordată, aceasta făcând parte din ultimul pachet care are drept criteriu producerea, până la 30 noiembrie, a 17 TWh, şi include restul cotei de combustibil, prima jubiliară şi prima pentru Crăciun.
Răuţ spune că administraţia CEO preferă să nu acorde bonificaţiile salariale, care ar fi însumat aproximativ 60 de milioane de lei, dar să păstreze locurile de muncă. „Nu dăm pachetele de performanţă şi păstrăm locurile de muncă”, a conchis Răuţ.

Categoria: Dezvăluiri

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad