România a dat copy&paste ca să ajungă la banii europeni

De unde intră bani în România? De la căpșunari, din investiții străine, din producția autohtonă și, de când a început procesul de aderare la Uniune, din fonduri europene.

Criza i-a afecat pe „căpșunari“, Italia, Spania și Franța sunt pe marginea prăpastiei – așa că nu se mai trimite ca în vremurile bune.
Investițiile străine – în 2008 erau de peste 9 miliarde de euro, în prima jumătate a lui 2013 au mai intrat în țară doar 322 de milioane de euro.
Despre producția autohtonă nu am cifre. Dar văd ca și voi cât înflorește, pe zi ce trece, cu fabrici care se închid ori se privatizează – ăsta e termenul contemporan pentru faliment.

Și rămân fondurile europene. În perioada 2007-2013, România a avut la dispoziție, din partea Uniunii, 20 de miliarde de euro pe care să-i bage pe gât, cu forța, în modernizarea țării. Cât au atras românii din banii ăștia? 15%. Adică 3 miliarde. Inclusiv în proiectul cu femeia pe bancnotă, vital pentru drepturile doamnelor. Că Ion nu o va mai cafti pe Vasilica, pentru că pe o bancnotă e moaca Ecaterinei Teodoroiu sau a Andreei Marin. Dar asta-i altă poveste.

Gândește-te puțin: să îți pună unul în brațe 20 de miliarde pe care-i poți investi în ce vrei, iar tu, în șase ani, să folosești doar 3 miliarde! Restul să se ducă pe Apa Sâmbetei. Nu e risipă? Dat fiind nivelul la care s-au pierdut banii, nu e sabotaj național? Nu ar fi nimerit ca cei incapabili să-i absoarbă să își dea demisia? Având în vedere că avem minister special creat pentru fonduri europene. Ei cu asta se ocupă.

Și că tot ajunserăm la ministerul cu pricina. Vin alte fonduri în exercițiul financiar 2014-2020. România a dat la păcănelele europene în dublaj: 39,9 miliarde de euro sunt direcționați spre țara mioriței. Ca să ia banii ăștia, Guvernul a trebuit să trimită un proiect în care să explice unde vor fi direcționate fondurile. Ei bine, știți cum au întocmit proiectul specialiștii noștri. Au dat copy&paste la draftul trimis de Bruxelles. Cu alte cuvinte, Guvernul a copiat atât din recomandările Comisiei Europene, cât și din alte surse, a îndosariat xeroxurile făcute și le-a trimis la Bruxelles, susținând că e creație proprie, legată de nevoile stringente ale țării.

Răspunsul funcționărimii de la Bruxelles e umilitor: „Copy&paste după CSR-uri, neancorat în analiza tematică“. Iar concluzia: Strategia Ministerului Fondurilor Europene nu îndeplinește standardele de principiu ale Acordului de parteneriat pentru absorbția fondurilor în proiecte.
Deci, un potențial dezastru?

Cu alte cuvinte, România e la pământ. Vin unii din afară și îți dau aproape 40 de miliarde de euro s-o pui pe picioare, iar tu ești incapabil să spui pentru ce îți trebuie banii ăștia. Riști inclusiv să-i pierzi…

Într-o societate normală, acești indivizi nu ar trebui să facă pași, să dispară din peisaj? Însă cum în societatea românească promovarea nu se face pe criteriul competenței – dovadă procentul de atragere a banilor între 2007-2013, precum și copierea draftului trimis de Comisia Europeană – e mai greu să disponibilizezi oameni ajunși în funcții că au lipit afișe ori că sunt finii cui trebuie… Mai bine pui pe făraș o țară întreagă și-o arunci la ghenă.

Categoria: Editorial

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad