„Să ne întrebăm cât le dăm ăstora, nu dacă batem azi”

Conducerea Universității Craiova a mutat genial la Centrul de copii și juniori. L-a pus în fruntea treburilor pe Ovidiu Stângă, fostul ei jucător care a activat peste cinci ani în fotbalul olandez, unul recunoscut pentru super-producția de talente juvenile.

Ovidiu a explicat cum intenționează să reclădească pepiniera care a dat, ani la rând, fotbaliști Științei și Naționalei. La conferința de presă la care a fost prezentat, Stângă a spus: „Voi încerca să implementez modelul olandez, să-l pliez pe specificul românesc“. Așa că am mers direct la sursă și l-am întrebat pe Stângă cum s-ar traduce modelul olandez. Răspunsul a fost succint, dar elocvent: „Fă simplul perfect, după care poți dezvolta. La noi nu există simplul perfect. Și aici mă refer la multe lucruri, de genul: să dăm o pasă cu exteriorul, când noi nu știm să lovim mingea cu latul“.

Se poate în România?

Întrebarea următoare: dacă va fi posibil de implementat pe plaiurile mioritice? „Va fi destul de greu. Să pornim de la o idee simplă: aici, jumătate din echipă învață dimineața, jumătate după-amiaza. Eu nu înțeleg cum se face programa asta școlară. Și automat cade ceea ce e în Olanda. Acolo, școala se termină la 14:15, apoi au alte activități, inclusiv fotbalul. Și o altă problemă, ciclul săptămânal, lunar și anual la un puști în România nu poate fi dezvoltat. Competiția e slab compartimentată. Jucătorul român are 3 luni și jumătate de pauză. Noi nu completăm cu turnee. Ciclul săptămânal în competiție nu pot să-l fac așa cum trebuie, pentru că îmi bagă trei intermediare. Să vă spun cum e în Olanda: PSV a terminat campionatul la nivel de copii și juniori, rămân la fotbal până când se termină școala, prin antrenamente individuale, prin turnee. Anul acesta, PSV la nivel de 16 ani a avut 5 turnee, după ce s-a terminat competiția principală. Olandezii au făcut la nivel de 16, 17, 18 și 19 ani și Cupa Olandei, care le oferă foarte multe jocuri și foarte multe oportunități de a se dezvolta. Noi lucrăm după ce-o fi mâine. Noi nu putem implementa o programă de la o zi la alta“. Așadar, principala problemă sesizată de șeful Centrului de copii și juniori este la nivel organizatoric.

„Trebuie condensată valoarea“

În opinia lui Stângă, în România trebuie rezolvate întâi problemele elementare pentru a aspira la mai mult: „Aici, important e ca puștii să vină mâncați la stadion. Cum pot cere copiilor să dea sută la sută când ei vin cu un corn și cu un lapte bătut în stomac? Trebuie ajutați cu un calciu, cu o vitamină – păstrând proporțiile, cu mâncare“. Și Stângă a mai identificat o problemă: „Eu cred că jucători vor fi în continuare, problema e să fie atrași, să vină cu plăcere la stadion. Acum, cu apariția cluburilor particulare, a scăzut puțin nivelul echipelor, pentru că pe vremea mea toți jucătorii buni din oraș erau la două echipe – CSS și Universitatea; acum sunt 7 echipe. Și valorile s-au risipit. În generația mea eram 11 inși care plecam la lotul național. Acum, la 2000 spre exemplu: are Silviu Bogdan 3 buni, Gică Popescu 2, CSJ unul, mai are un băiat prin Craiovița trei, în loc să fie toți la un loc… Trebuie condensată valoarea“.

„Să schimbăm puțin atitudinea, mentalitatea“

Stângă va încerca să rezolve problema organizatorică, cea a condensării valorilor pentru a încerca să prindă din urmă modelul fixat, cel care l-a impresionat – al lui PSV Eindhoven. „În România se pune problema că nu avem terenuri de antrenament, că nu avem apă caldă. Încercăm să le reglăm pe toate din mers. Am un model, cel al lui PSV, dar acolo e un buget de 3 milioane de euro. Au 5 terenuri de antrenament, nocturne, preparator fizic, doctor, magazioner, antrenori specializați pe vârste, au 3 organizatori de competiții, 8 autocare. Noi putem ușor ușor să ne apropiem de ei, pentru că nu prea mai au unde să se ducă. Dar la ceea ce oferă România acum, va fi destul de greu. Spre exemplu, mă duc la stadion și găsesc poarta închisă, că nu e paznicul. Trebuie să schimbăm puțin atitudinile, mentalitățile“.

Doi juniori la prima echipă

Ovidiu Stângă și-a fixat și obiective personale la conducerea Centrului de copii și juniori al Universității Craiova. „Țintesc ca peste patru ani să mergem la stadion și să ne întrebăm, atunci când jucăm cu echipe de la locul patru în jos, câte le dăm ăstora, nu dacă vom câștiga cu ei. De-asta am fost aduși eu, Papură, Mogoșanu – să formăm idoli, așa cum am spus și în conferință. Iar în doi ani îmi doresc ca din nucleul care termină junioratul, minimum doi inși să fie luați la echipa mare, iar 4-5 să aibă contract pe masă pentru a evolua în divizia B“.

 

Prima măsură: antrenori specializați!

Ovidiu Stângă a luat deja o primă măsură de impact, rar întâlnită în fotbalul autohton. A decis ca antrenorii să fie specializați pe grupe de vârstă. „Așa e și în Olanda și sunt în avantajul fotbalului. Etapele copilului sunt foarte importante. Într-un fel trebuie pregătit la 8 ani, altfel la 14, când apare pubertatea, altfel la 16, când apare tupeul. Dacă-l iei de la 8 ani și îl duci până la 18 ani, cât ai fi de informat, de interesat de munca ta, nu poți fi foarte bun, nu poți obține maximul. În plus, te legi sentimental de el și nu mai ești corect în selecție“, spune, diplomat, Stângă.

 

A ajutat în două rânduri naționala

Deasupra proiectelor, faptele vorbesc. Ovidiu Stângă a susținut în două rânduri echipele naționale de tineret. Într-o primă fază indirect: „Când am fost antrenor la Mititelu am promovat opt inși, începând de la 15 ani jumătate până la 17 ani jumătate: Silviu Lung, Găman, Andrei Ionescu, Firțulescu, Costea, Radu Barbu, Bărboianu, Gângioveanu. Iar după doi ani cu mine, generația respectivă a venit la naționala sub 21, care a ajuns în primele 14 din Europa. În meciurile de baraj cu Anglia, șase inși erau formați de școala craioveană“. Iar apoi direct, ca selecționer la sub 18: „La naționala sub 18, devenită ulterior sub 19, în primul an am avut rezultate slabe, eram în căutări. Apoi, din 16 meciuri am avut 3 înfrângeri, 2 egaluri și 11 victorii. Am câștigat în Italia clar, cu 3-0, am făcut egal cu Germania“.

Categoria: Sport

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad