Să „progresăm” înapoi: România nu mai are nicio universitate în Top 500!

Știu că e mijloc de august și toți vă gândiți ori sunteți la mare, la un grătar, ori un ștrand. Că nu vă arde de citit, ci doar soarele. Și până la urmă, de ce să citiți, de ce să înmagazinați informații, să luptați pentru diplome… ce faceți cu ele?
Sunt tot felul de proverbe, de genul „Ai carte, ai parte!”, contrazise grav de realitate. Poți să fii tobă de carte, dacă vărul ori nașul nu e sus la minister, e greu să răzbați.
Înainte de ’89 și în primul deceniu de după, românii se buluceau spre universități, năvăleau ca hunii lui Atilla în pârjolul european. Nu din prea multă dragoste pentru cunoaștere, ori pentru vreo perspectivă dată de finalizarea studiilor, ci aveau un scop pragmatic, bine definit: să scape de armată. Că ăsta era marele avantaj al avutului de carte: aveai parte doar de 6 luni sub arme, nu de un an ca gloata.
Cum au scos obligativitatea armatei, cum facultatea a devenit ceva desuet, și-a pierdut scopul aparent secundar, pentru mulți principal.
Am văzut pe nu mai știu ce site-uri că bătălia pe locuri continuă la unele specializări: 8 pe loc la Jurnalism, vreo 10 bucăți la Științe politice. Ce siguranță vă dau facultățile cu pricina? Realitatea e puțin crudă, facultățile din România nu prea au vreo valoare. Argumentul: niciuna dintre universitățile autohtone nu e în Top 500 mondial. Se făcea că pe la începutul anilor 2000, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj se agăța să rămână pe ultimele locuri din top.
Care sunt motivele ce au dus la acest regres? Numeroase: lipsa de perspectivă ca urmare a încheierii studiilor, oferta educațională care nu a fost în concordanță cu cerințele pieței, nepotismul dus (și) în continuare la extrem în cadrul facultăților românești, unde catedrele sunt lăsate moștenire.
Astfel, România educată a ajuns să arate ca o masă de ofuscați care flutură fiecare câte o diplomă, două, trei. Fără perspectivă.

Categoria: Editorial

Tags:

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. inna says:

    Fals!!!Inainte de ’89 “romanii se buluceau spre universitati” si din dragoste ptr. cunoastere dar si ptr. perspectiva data de finalizarea studiilor,prin repartitiile guvernamentale, orice absolvent al unei facultati avea un loc de munca asigurat,in ordinea mediilor de absolvire putea sa isi aleaga locul de munca dorit.Dificultatea admiterii in facultati inainte de’ 89 ca urmare a exigentelor examenului de admitere, examenelor de sesiune, si a numarului mare de candidati pe un loc, contravine ideii dumneavoastra ca motivul principal al absolvirii unei facultati ar fi fost facilitatea efectuarii unui stagiu injumatatit de armata ptr.candidatii de gen masculin.Cu regret constat ca nu ati luat in calcul in “buluceala romanilor” inainte de’ 89 si persoanele de gen feminin care au facut armata(obligatoriu) pe durata efectuarii studiilor universitare , o zi armata pe saptamana de studiu..si atunci.. aceste persoane mai puteau avea interesul “sa scape de armata” daca absolveau o facultate?..mai sa fie!..Numai bine tuturor!

    Thumb up 3 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad