Scandalul restaurării Porții Sărutului ia amploare! Vedeți aici ce s-a mai întâmplat

Institutul Național al Patrimoniului respinge ferm încercarea de calomniere a instituției de către dl. Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare de la „Poarta Sărutului”

Institutul Național al Patrimoniului a recepționat astăzi lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică și piatră de la „Poarta Sărutului”, element component al Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” din Târgu Jiu.
Suma alocată de Institutul Național al Patrimoniului pentru efectuarea acestor lucrări este de 371.656,44 lei. Proiectarea lucrărilor de restaurare/conservare de la acest obiectiv a fost făcută de dl. Dorin Dănilă si finanțată de comunitatea locală.
În vederea desemnării executantului lucrărilor de restaurare, Institutul Național al Patrimoniului a respectat toate procedurile cerute de legislația care reglementează achizițiile publice. În acest sens, Institutul Național al Patrimoniului a solicitat oferte de la cel puțin cinci companii specializate în lucrări de restaurare din piatră.
Față de acuzațiile aduse de dl. Dănilă, dl Alexandru Muraru, Director General al Institutului National al Patrimoniului a declarat:
“Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituție respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obținerii încredințării directe a acestor lucrări, dl. Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii și a angajaților Institutului. Dl. Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urmau să fie executate. El este unul dintre principalii vinovați care au contribuit prin lucrările efectuate, în urmă cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (dl. Dănilă fiind șeful de lucrări de la acea vreme).
Institutul Național al Patrimoniului va depune plângere penală împotriva celui care a calomniat public instituția și a celui care a încercat obținerea unor lucrări prin încălcarea legii. ”
Prima valoare estimată de dl. Dănilă pentru lucrările de restaurare a fost de 860.095 lei și a fost considerată exagerată atât de către Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Culturii cât și de către INP.A doua propunere a d-lui Dănilă afost de 557.559 lei și a avut aceeași soartă ca și prima propunere. Abia a treia valoare estimată, propusă de dl. Dănilă a fost aprobată.
Restaurarea monumentului „Poarta Sărutului” reprezintă o investiție esențială pentru înscrierea obiectivului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Reamintim faptul că România va depune în luna februarie 2014 dosarul pentru înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Tg. Jiu în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sursa: http://www.patrimoniu.ro/ro/component/k2/item/172-inp-va-depune-plangere-penala-impotriva-proiectantului-lucrarilor-de-restaurare-de-la-poarta-sarutului

Categoria: Ultima oră

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad