Scapă de chinul unghiei încarnate

Unghia care străpunge carnea pe care o înconjoară provoacă adesea senzaţii de durere şi jenă și chiar apariţia unei infecţii. De cele mai multe ori, tăierea incorectă a unghiilor, încălţămintea strâmtă şi transpiraţia abundentă în zona degetelor pot determina apariţia aşa-numitelor unghii încarnate. Acesta formă de unghie încarnată este adesea întâlnită la unghia mare de la picioare şi afectează îndeosebi adolescenţii şi adulţii mai tineri. Unghia încarnată se manifestă la început printr-o durere la nivelul unghiei, ca un fel de presiune, după care se formează o umflătură roşiatică, dureroasă, care se îngroaşă treptat şi care se poate infecta.  În acest stadiu, unghia trebuie îngrijită antiseptic, iar măsura care se impune să fie luată este spălarea picioarelor cu clorhexidina (antiseptic chimic folosit pentru combaterea agenţilor bacterieni, cu proprietăţi atât bacteriostatice, cât şi batericide). De asemenea, fragmentul de unghie care străpunge carnea trebuie extras.

Cereţi sfatul dermatologului în cazul unei complicaţii

Dacă unghia încarnată se infectează puternic şi din locul respectiv se scurge un lichid purulent, devine necesară administrarea de antibiotice pe cale orală sau locală, însă numai după consultul unui medic dermatolog. Pe de altă parte, afecţiunea de la degetul „bolnav” se poate complica şi poate genera într-un granulom care se formează ca o bucată de carne ieşită în afară pe marginea unghiei încarnate. La fel, medicul dermatolog este singurul care poate interveni în tratarea acestei probleme neplăcute. Diabeticii trebuie să fie foarte atenţi în momentul în care îşi îngrijesc o unghie încarnată şi mai ales să ceară avizul medicului dacă observă o problemă, oricât de mică.  Pentru a preveni apariţia unghiilor incarnate, este indicat să respectaţi câteva reguli de igienă personală:
•  unghiile se taie corect cu unghiera în linie puţin curbă, astfel încât să nu depăşească vârful degetului;
•  unghiile nu se rotunjesc la colţuri;
•  evitaţi purtarea încălţămintei strâmte pe perioade lungi;
•  spălaţi-vă corespunzător picioarele în fiecare seară, cu un săpun anti-bacterian, insistând în zona degetelor (aici se formează foarte uşor ciupercile);
•  purtaţi şosete din bumbac pentru a menţine piciorul cât mai uscat;
•  încercaţi să aveţi o alimentaţie echilibrată, bogată în produse lactate.

Categoria: Sănătate

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ana says:

    Tratament Granulom!!!!
    Granulomul este o infectie la unghie, manifestandu-se prin cresterea unei carnite in coltul unghiei. Mie granulomul mi-a facut probleme timp de 5 luni.La inceput nu l-am luat in seama si nu l-am tratat crezand ca o s treaca de la sine, mai ales ca nu stiam ce este.Bineinteles, nu a fost asa. Am incercat tot felul de tratamente de la farmacie, precum Baneocin crema dezinfectand cu rivanol, apoi am schimbat Baneocin crema cu Baneocin pudra. Granulomul se tot marea in fiecare zi pana cand am realizat ca tratamentul “dupa ochi” al farmacistelor nu facea decat sa inrautateasca situatia. Am ajuns la doctor, unde am urmat un tratament in care saptamanal imi criogeniza(ingheta) granulomul, o procedura foarte dureroasa care nu pot spune ca nu m-a ajutat insa cam 2 luni am urmat aceasta procedura iar intre timp mi-a aparut granulom si la cealalta unghie mare de la picior. In timpul in care urmam tratamentul dr puneam tinctura de rostopasca, care pot spune ca si ea m-a ajutat pentru ca facea coaja si il usca. Primul granulom mai scazuse incepea sa se faca bine insa al doilea era din ce in ce mai rau. Am inceput sa dau cu oxidant(12% concentratie), iar acesta pot sa spun ca a facut MIRACOLE. Granulomul vechi a facut o coaja si a cazut cam de tot ramanand foarte putin inflamat iar la cel nou s-a retras de tot la fel o usoara inflamatie. Intre timp eu renuntasem la criogenizare si de dimineata si seara dadeam cu oxidant. Acum degetul este vindecat, pot sa spun cam de tot..Si am scapat de operatie. Nu va recomand operatia pentru ca acest granulom cel mai probabil o sa revina. Cine a facut o data toata viata este predispus.Eu am avut un granuom foarte mare si totusi am reusit sa il tratez fara operatie.Si pe toata durata tratamentelor am folosit leocoplaste Cosmopor Advance dimensiune de 7.2cmX5cm care nu se lipeau de rana.Succes!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad