Școala profesională nu este o opțiune pentru elevii gorjeni

În urmă cu câțiva ani, atunci când încă mai funcționau Școlile de Arte și Meserii, foarte mulți dintre absolvenții clasei a VIII-a optau pentru această formă de învățământ. Pe principiul că o meserie bine învățată îi poate ajuta mai mult decât o diplomă de liceu, mii de elevi alegeau învățământul profesional. În prezent, la nivelul județului Gorj există nouă clase de învățământ profesional. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Gorj (ISJ), foarte puțini dintre elevi iau în calcul o astfel de opțiune.

Din orgoliu sau dintr-o lipsă de informare, clasele profesionale nu mai reprezintă o variantă de învățământ pentru absolvenții clasei a VIII-a. Deși nu reușesc să treacă probele Evaluării Naționale ori obțin o notă mult prea mică pentru a fi repartizați la un liceu bine cotat, elevii nu vor să meargă la profesională. Potrivit reprezentanților ISJ Gorj, anul acesta, candidații au avut de ales din nouă clase profesionale, dar cererile au fost foarte puține. „Anul acesta ne-am programat să înființăm nouă clase profesionale, cu 252 de locuri. Toate cele nouă clase au contracte semnate cu agenți economici, unde elevii vor putea să desfășoare practica”, a spus Ion Ișfan, inspector școlar general în cadrul ISJ Gorj.
La nivelul municipiului Târgu Jiu, în anul școlar 2013-2014 va funcționa o singură clasă profesională. Este vorba despre Colegiul Auto „Traian Vuia” .

Promovabilitate de 83,73%

Potrivit informaţiilor transmise de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj pe site-ul oficial al instituţiei, din cei 3.560 de elevi înscrişi anul acesta la Evaluarea Naţională, doar şapte elevi au reuşit să obţină nota maximă la ambele probe ale examenului, promovabilitatea fiind de 83,73%, cu câteva procente mai mare decât rezultatul din anul şcolar anterior.

Categoria: Social

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad