Se luptă sute de tineri pentru un loc de muncă prost plătit

Sute de tineri se luptă și anul acesta pentru un loc de muncă în învățământ. Este vorba despre cele 719 cadre didactice gorjene și absolvenți ai sistemului de învățământ universitar care au susținut în această săptămână proba scrisă a examenului de titularizare. Șansa acestor tineri o reprezintă cele DOAR 40 de posturi titularizabile disponibile în județul Gorj anul acesta. Situația este cu atât mai critică pentru cei 78 de profesori care s-au înscris pentru susținerea examenului la Limba și literatura română, la nivelul județului neexistând posturi titularizabile pentru această materie, singura speranță a candidaților fiind cele câteva locuri de suplinitor disponibile.
Situația profesorilor nu este neagră doar la nivelul județului Gorj și nu este valabilă doar pentru examenul din acest an. În fiecare vară, mii de cadre didactice din toate județele țării se prezintă la examen cu speranța că vor reuși să ocupe măcar un post de suplinitor, slujbă care le va oferi doar satisfacția unui loc de muncă, nicidecum satisfacția unuia datorită căruia să își permită să trăiască decent, suplinitorii fiind remunerați cu salarii care se învârt în jurul sumei de 600 de lei, salariile titularilor fiind mai mari cu doar câteva sute de lei.
„M-am prezentat la examen și sper să iau o notă bună. E singura mea șansă să mă angajez în învățământ. Am făcut facultatea entuziasmat că voi putea, într-o zi, să iau locul celor care la un moment dat mi-au îndrumat mie pașii în viață, că voi putea să îi învăț și pe alții ceea ce, la rândul meu, am învățat și eu. Speranța mi se destramă încet, încet. Timp de câțiva ani am fost suplinitor. Salariul îmi ajungea cu greu pentru cheltuielile uzuale, departe de mine gândul de a merge într-o vacanță. E greu, dar e singura noastră șansă. E ceea ce am ales să facem și am sperat că o să fie bine. M-am gândit la un moment dat să îmi îndrept atenția către o altă meserie, dar fac ceea ce fac cu devotament și sper ca la un moment dat să ne bucurăm și de beneficiile muncii noastre. Deocamdată, sper ca și anul acesta să prind măcar un loc de suplinitor”. Sunt cuvintele unui cadru didactic aflat la început de drum pentru care satisfacția de a merge zilnic la clasă și de a face ceea ce știe să facă mai bine, în pofida obrăzniciei de care dau dovadă uneori elevii săi și a neajunsurilor materiale pe care meseria sa le implică, este mai importantă decât problemele pe care trebuie să le înfrunte.

Categoria: Editorial

Tags:

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Bocutz says:

    Oripilant :(

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. andra says:

    Da. Sute de tineri, dintre care doar 5 %(poate) merita sa fie cadru didactic. Profesia de dascal eu o vad ca pe o vocatie. Implica dragoste, pentru a oferi generatiilor viitoare ceva, o parte din tine. E mai mult decat o meserie. Evident si nivelul de pregatire conteaza. Din pacate si aici stam foarte prost. Sa nu uitam de notele pe care le obtin la titularizare. Jalnice! Asa ca…nu stiu ce ai vrut tu sa scoti in evidenta prin acest material. Probabil, faptul ca meseria de dascal e prost platita. Aici ai dreptate. Dar la capitolul salarii toata Romania e “praf”. In rest, nu vad nicio evolutie in materialele tale. Sunt destul de plictisitoare si cam …identice. Oare, tu faci cu drag aceasta meserie? Nu se simte…

    Thumb up 1 Thumb down 2

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad