Se schimbă legea: mașinile dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu

Mașinile dobândite în urma partajului nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu. Anunțul a fost făcut de către guvern și vine ca urma a faptului că tot mai multe mașini second-hand din statele membre UE sunt cumpărate în coproprietate sunt scutite de plata taxei de timbru printr-un partaj făcut de către proprietari la notar.

Astfel, printr-o ordonanță, Guvernul va elimina această excepție. ,,S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidate”, se arată în documentul emis de către Guvern, potrivit Mediafax.

Cei care dețin mașini Euro 5 vor plăti aceeași sumă

Potrivit noii taxe, proprietarii de mașini Euro 4 și Euro 3 vor plăti o taxă de înmatriculare mai mare cu 10%, iar cei care dețin mașini Euro 2, Euro 1 și non-euro vor plăti mai puțin cu 60%-90%. Noua formulă de calcul funcționează pe principiul că mașinile Euro 2, Euro 1 sau non-euro au o durată mai scurtă de funcționare de la data înmatriculării, rezultând un nivel mai mic de poluare. Cei care dețin mașini Euro 5 vor plăti aceeași sumă ca și până acum, iar proprietarii de mașini Euro 6, mașini electrice sau hibride nu vor plăti nimic.
Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piața din România sau la prima transcriere, dar nu și în cazul tranzacțiilor civile (moștenire sau partaj). Cei care au plătit actuala taxa de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.

Eco-tichete pentru mașinile electrice

Potrivit ordonanței de urgență care introduce timbrul de mediu pentru înmatricularea mașinilor, cei care, începând cu data de 15 martie, își vor achiziționa o mașină electrică, vor beneficia, în momentul achiziționării, de un eco-tichet în valoare de 12.000 de lei.

Formula de calcul a timbrului

Suma de plată = [(A x B x(100 - C)]/100, unde: A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menţionate în Cartea de Identitate a Vehiculului; B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/un gram CO2; C = cota de reducere a timbrului.

Categoria: Dezvăluiri

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad