Secrete ştiute de puţini oameni ca să ai o siluetă de invidiat toată viaţa

Să slăbeşti până la greutatea corporală dorită şi să-ţi menţii mai apoi silueta respectivă toată viaţa este idealul oricărei persoane. Însă nu este un ideal irealizabil, dimpotrivă! Iată ce trebuie să faci ca să-ţi menţii silueta de invidiat toată viaţa!

Odată ce ai slăbit, nu mări aportul caloric!

Indiferent că ai slăbit ţinând un regim îndelungat, sănătos şi făcând sport sau ai recurs la diete mai dure, dacă vrei să-ţi menţii greutatea corporală dobândită, trebuie să ai mare grijă la aportul caloric. În procesul de slăbire, ritmul metabolismului încetineşte, motiv pentru care arderile sunt mai lente. Dacă începi să oferi organismului mai multe calorii decât în perioada de regim, lentoarea metabolică va face ca acele calorii să redevină depozite de grăsime. Din acest motiv, odată încetată cură de slăbire, trebuie avut grijă la aportul caloric. Gândeşte-te, totodată, că dincolo de numărul de calorii primite contează, mai ales, calitatea lor!

Cu cât îţi menţii greutatea mai mult timp, cu atât şansele de reuşită sunt mai mari

Ideal este ca slăbitul să aibă loc prin metode sănătoase, cum ar fi un regim echilibrat şi sport. Odată ce ai ajuns la greutatea dorită, fă tot posibilul să ţi-o menţii cât mai mult timp. Cu cât reuşeşti să ai aceeaşi siluetă o perioadă mai lungă de timp, cu atât organismul tău se va obişnui cu greutatea respectivă şi va putea să o menţină mai mult timp.

Fă mişcare în fiecare zi

Persoanele care cred că îşi pot menţine silueta după o cură de slăbire fără să depună efort fizic zilnic, se înşeală amarnic! O siluetă de invidiat, mai ales după vârsta de 30 de ani, nu se menţine fără activitate fizică, fără mişcare zi de zi. Acest lucru nu presupune neapărat mersul la sală zilnic, ci un stil de viaţă mai activ. Mergi pe jos mai mult, coboară la o staţie sau două înainte de casă şi mergi distanţa pe jos, alege să urci pe scări, nu cu liftul, nu mai lua maşina sau taxiul când te duci la cumpărături (dacă ştii că nu ai multe de cărat), plimbă-te când vorbeşti la telefonul mobil, nu mai sta pe scaun, ieşi la plimbare în parc seara, în loc să te uiţi la televizor, ia-ţi un câine şi plimbă-l zilnic. Acestea sunt doar câteva mici trucuri care te pot ajuta să fii mai activ şi să-ţi menţii silueta mai mult timp.

Tonifică-ţi masa musculară

Cumpără-ţi două gantere şi fă măcar 20 de minute de exerciţii pe zi, cu ele, în casă. Masă musculară este esenţială pentru arderea calorică. Cu cât ai mai mulţi muşchi, cu atât arzi mai multe calorii. Din acest motiv bărbaţii slăbesc mai repede decât femeile: pentru că au mai multă masă musculară. Nimeni nu spune că trebuie să obţii braţele sculptate ale Madonnei, dar trebuie să îţi tonifici trupul. Ridică ganterele, fă abdomene, genuflexiuni, fandări, chiar flotări. Câteva minute de exerciţii pe zi, în casă, îţi accelerează arderile. Mai mult, dacă faci exerciţii de întărire a masei musculare chiar şi de doar trei ori pe săptămână, îţi poţi face corpul să ardă cu 100 de calorii mai mult în fiecare zi. Aşadar, menţine-ţi tonusul muscular şi, acolo unde este nevoie, dezvoltă-ţi musculatura. În felul acesta nu vei ajunge la 50 de ani cu aspectul de „carne lăsată”.

Mănâncă „mai mediteranean”

Dieta mediteraneană este sănătoasă pentru inimă, dar şi foarte eficientă în a-ţi menţine un ritm metabolic alert, au descoperit nutriţioniştii. De altfel, prelungeşte şi speranţa de viaţă. Nu degeaba grecii şi italienii trăiesc, în medie, mai mult decât românii. Aşadar, creşte-ţi aportul zilnic de fructe, de legume, de cereale integrale, de seminţe, de peşte şi de ulei de măsline. Oamenii de ştiinţă au descoperit că cei care au o alimentaţie ce conţine aceste produse ard cu 20% mai multe calorii decât cei care oferă organismului aceste mâncăruri sănătoase.

Ia-ţi un cântar bun şi stabileşte-ţi „pragul critic”

În primul rând, cumpără-ţi un cântar de calitate care să te ţină în timp. Nu te mai cântări doar pe la prieteni pe acasă pentru că se prea poate să existe decalaje. Ia-ţi propriul tău cântar şi bazează-te pe el, fără a deveni însă obsedat cu cântăritul zi de zi. O dată la două săptămâni este suficient. Stabileşte-ţi totodată un „prag critic” al greutăţii corporale. Este firesc ca în timp să pui sau să scazi două-trei kilograme. O astfel de oscilaţie este naturală, mai ales la schimbarea anotimpurilor. Însă stabileşte-ţi un prag critic care, dacă îl atingi, să te determine să iei măsuri. Acest prag critic al greutăţii corporale poate consta într-o îngrăşare patru-cinci kilograme, spre exemplu. Nu este însă o regulă, fiecare persoană în parte cunoscându-şi mai bine organismul, motiv pentru care trebuie să-şi stabilească de una singură “pragul critic” de la care să intre la un regim sănătos de slăbire pentru redobândirea greutăţii corporale obişnuite.

Tot ce se spune despre micul dejun este adevărat!

Toţi nutriţioniştii şi toate studiile atrag atenţia asupra importanţei micului dejun! De altfel, 78% din persoanele care se menţin de-a lungul vieţii nu sar peste micul dejun. Aşadar, dacă nu ai acest obicei alimentar, introdu-l în viaţa ta de zi cu zi. Nu pleca de acasă fără să mănânci micul dejun. Ar trebui să fie, de altfel, cea mai copioasă masă a zilei.

Respectă regula 80/20

Să treci prin fiecare zi fără să-ţi îndeplineşti o poftă culinară este aproape imposibil. Dar nici nu este recomandat să faci asta! Nutriţioniştii chiar încurajează satisfacerea unor pofte culinare atâta timp cât respectăm regula 80/20: mai exact, 80% din timp mâncăm „ceea ce trebuie”, iar 20% din timp ne delectăm cu „ceea ce poftim”. Aşadar, dacă chiar ţi-e poftă de o negresă, nu este moarte de om dacă o zi pe săptămână te răsfeţi cu negresa întreagă. La fel cum nu strică nici dacă mănânci o bucăţică de ciocolată în fiecare zi (o bucăţică, un cub, nu mai mult), mai ales în prima parte a zilei. Încearcă pe cât posibil să mănânci sănătos, puţin cantitativ, fără să-ţi înfrânezi toate poftele culinare. Respectând regula 80/20 o să-ţi poţi menţine silueta de invidiat mai mult timp, fără a fi nefericit pentru că nu poţi mânca măcar din când în când ceea ce-ţi pofteşte inima.

www.lyla.ro

Categoria: Puls

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad