„Și noi avem ceva de spus!”

EUROPA mai aproape de CNE – o experienţă unică

Emanuela Dungan este cea care scrie astăzi la rubrica „Și noi avem ceva de spus!”. Ema, așa cum îi spun prietenii, este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, și președinta Consiliului Județean al Elevilor Gorj.

După aproape patru luni de la anunţarea câştigătorilor concursului „Europa mai aproape de CNE”, ediţia a II-a, a venit şi ziua plecării noastre în mult aşteptatul circuit. „Europa mai aproape de CNE” a fost un concurs de proiecte, demarat de europarlamentara Norica Nicolai, în parteneriat cu Consiliul National al Elevilor. După succesul ediţiei precedente, anul acesta, 37 de echipe din toată ţara au implementat proiecte ce vizau cetăţenia activă şi antreprenoriatul social. Câştigătorii au fost membrii a 5 echipe, una dintre ele formată din trei elevi ai Colegiului Naţional „Spiru Haret” Tg-Jiu: Smărandoiu Alexandra, Ştefania Mănescu şi Stănuşoiu Mihai. În plus, pentru cel mai mare număr de participanți dintr-un judeţ, respective regiune, eu, ca preşedintă a Consiliului Judeţean al Elevilor Gorj, şi Teodor Blidaru, preşedinte al Consiliului Regional al Elevilor Oltenia, ne-am alăturat membrilor celor 5 echipe în această excursie. Sâmbătă, 28 septembrie, am plecat alături de câţiva studenți, câştigători ai unui concurs de eseuri, si de reprezentanţii Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, pe traseul Budapesta – Praga – Frankfurt – Bruxelles – Stuttgart – Viena.

Ne-am visat europarlamentari

După vizitarea primelor trei oraşe, am ajuns şi la obiectivul nostru principal, Bruxelles. Însoţiţi de asistenţii doamnei Norica Nicolai, am vizitat Parlamentul European și Muzeul Parlamentarium. Mulţi ne visam deja europarlamentari peste ani si încercam să ne acomodăm cu atmosfera de forfotă continuă. Am luat parte apoi la o dezbatere pe tema „Păstrarea culturii româneşti în afara graniţelor ţării”, unde, alături de Doamna Norica Nicola, au fost prezenţi şi  Domnul Ambasador al României în Belgia şi reprezentanţi ai Organizaţiei non-guvernamentale „Europa Nouă” şi ai Fundaţiei „Valenţe Umane” Bruxelles. Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români a expus problema libertăţii presei româneşti în diaspora. Aceştia au sesizat neregulile existente în Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria. Deşi presa ar trebui să fie independentă, nu subordonată administraţiei, redacţia română de la Radio Ucraina Internaţional e pe cale să fie lichidată, standardele oferite de Ungaria transmisiunilor române sunt scăzute, iar în Serbia, emisiunile de radio şi televiziune române nu sunt prezente în mod continuu. Pentru a face situaţia cunoscută pe larg, a fost întocmit un raport denumit sugestiv „Libertatea presei în diaspora românească”, ce prezintă o relatare succintă a tuturor evenimentelor semnificative ce caracterizează situaţia precară a presei de limba română din ţările unde trăiesc comunităţi de români. Raportul urmează a fi tradus în limba engleză şi înmânat tuturor europarlamentarilor de la Bruxelles, pentru a aduce în atenţia acestora abuzurile ce au loc.

Cultura nu este promovată în România

Pentru a ne face cunoscut punctul de vedere al elevilor, Teodor Blidaru, preşedinte al Consiliului Regional al Elevilor Oltenia, a luat cuvântul  şi a felicitat si iniţiativa Forumului, şi dorinţa lor de a schimba ceva: „Cultura nu este promovată în România în momentul de faţă. Cât timp în România nu se va promova cultura şi nu va ajunge cu bătaie lungă la tineri, şcoala nu va ajunge să dea tineri ce să promoveze cultura în viitor. În momentul de faţă, presa nu este atractivă pentru tineri, nu are instrumentele necesare să ne facă să susţinem cultura pe termen lung”.
Concluzia a fost subliniată de către Călin Morar, directorul executiv al Forumului, care a declarat: „Presa de limba română din afara graniţelor poate fi caracterizată ca aflându-se într-o situaţie precară. Există foarte puţine ONG-uri care să se ocupe de problematica aceasta. Suntem puţini şi am găsit receptivitate în mare parte doar la televiziunea publica şi probabil aceasta este pârghia pe care se poate lucra pentru a promova presa de limba română în afara ţării”. Motoul nostru în Consiliul Elevilor este „Fii vocea colegilor tăi”.

Valorile europene

Aceasta excursie ne-a schimbat multora  ideile şi percepţiile. Europa este frumoasă si dornică să ajute tinerii să se dezvolte. Făcând schimb de experienţe şi povestindu-ne întâmplările prin care am trecut în Consiliu, ne-am dat seama că tuturor ne e greu, dar trebuie să ne străduim pentru a susține ideile în a care credem. Proiectul „Europa mai aproape de CNE” a avut ca bază valorile europene, așa că am continuat susţinerea egalităţii, nediscriminării, toleranţei etc.. Am avut ocazia să ne expunem părerile şi în niște interviuri acordate TVR Cluj, unde am detaliat ce înseamnă pentru noi valorile europene si Consiliul Elevilor. Astfel de momente fac să merite toate eforturile făcute pentru a fi cetăţeni activi. Vrem să îi convingem şi pe alţii să se implice pentru că nu au decât de câştigat. Acum, că urmează alegerile în fiecare consiliu şcolar, nu putem decât să sperăm că vor veni tineri chiar mai implicaţi şi dornici să schimbe ceva. „Tu cu ce bagaj de cunoştinţe vrei să pleci când termini liceul?”

Categoria: Social

Tags:

Commentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. olga neamt says:

  Felicitari Emma!

  Thumb up 0 Thumb down 1

 2. haretist says:

  Elevii de la Spiru au castigat concursul dar…… publica la ziar o eleva de la Tudor (fara cuvinte). Eu inteleg din articol ca o eleva de la Tudor s-a plimbat “moca” prin Europa ca doar e “preşedintă a Consiliului Judeţean al Elevilor Gorj”

  Thumb up 2 Thumb down 1

 3. Gorj Domino says:

  Buna ziua, dragi elevi! Oricare dintre voi, din tot judetul Gorj, daca vreti sa publicati un articol in cadrul acestei rubrici, puteti trimite un email pe adresa ziarului office@gorj-domino.com si anuntati-ne intentia voastra. Voi, elevii din CNSH puteti trimite oricand articole. Și oricare alt elev.

  Thumb up 2 Thumb down 0

 4. Vasi says:

  Si daca este din Tudor are importanta, eu vad un articol extraordinar.Cat o sa mai continuam cu aceste comparatii?

  Thumb up 2 Thumb down 1

 5. elena says:

  @haretist
  Poate nu v-aţi dat seama, dar acest material nu este un material scris de un redactor al ziarului, ci este un material scris de eleva de la CNTV, eleva din imagine, respectiv Emanuela Dungan. Materialul nu este despre câştigătorii concursului, ci este un material în care eleva cu pricina povesteşte experienţa pe care i-a oferit-o acest concurs. Aşadar, nu mai faceţi remarci nefondate, pentru că interesul ziarului nu este acela de a promova un anumit liceu în defavoarea altuia, ci acela de a promova elevii tuturor liceelor din judeţ, pentru că la această rubrică poate consemna orice elev. Numai bine!

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad