Simptomele pneumoniei: învaţă să recunoşti boala plămânilor

Pneumonia este o afecţiune severă a plămânilor, care trebuie tratată încă de la primele simptome. Nu ignora semne precum tusea, febra, frisoanele, durerile de cap sau durerile toracice, survenite în special după o răceală sau gripă.

Ce este pneumonia

Penumonia este inflamaţia plămânilor, cauzată de o infecţie. Bacteriile, virusurile, ciupercile sau paraziţii pot cauza pneumonie. Această boală afectează în special persoanele peste 65 de ani, cele care suferă de afecţiuni cronice sau cele care au un sistem imunitar slăbit. Poate apărea însă şi în rândul persoanelor tinere şi sănătoase. Pneumonia poate fi de mai multe tipuri, de la cea mai simplă, care nu necesită spitalizare, până la cea mai severă, care poate pune viaţa în pericol. De cele mai multe ori, pneumonia survine după afecţiuni respiratorii grave precum gripa. Antibioticele tratează de obicei cele mai multe forme de pneumonie.

Cauzele pneumoniei

Pneumonia are multe cauze, însă bacteriile şi virusurile din mediul înconjurător sunt cele mai comune cauze. În mod normal, organismul previne pătrunderea acestor factori nocivi în plămâni. Există însă şi cazuri, precum în rândul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, în care bacteriile ajung în plămâni.

Simptomele pneumoniei

Simptomele pneumoniei variază de la pacient la pacient şi sunt similare şi altor afecţiuni pulmonare, precum bronşita. Aceste simptome pot apărea brusc, în decurs de 24-48 de ore sau pot evolua mai lent, în câteva zile. Simptomele pneumoniei sunt asemănătoare şi cu cele ale gripei. De obicei, pneumonia debutează cu tuse şi febră. Tusea poate fi uscată sau cu mucus, de diverse culori.

Principalele simptome ale pneumoniei:

- febră
- tuse
- temperatură scăzută a corpului
- respiraţie sacadată
- transpiraţie
- frisoane
- dureri toracice
- dureri de cap
- dureri musculare
- oboseală
- palpitaţii
- lipsa apetitului alimentar.

Simptome neobişnuite ale pneumoniei

- tuse cu sânge
- greaţă
- vomă
- dureri articulare
- confuzie, în special în rândul bătrânilor.

Pneumonia este o afecţiune serioasă şi trebuie să mergi la spital dacă suspectezi că asta este cauza simptomelor anormale pe care le simţi. Mergi de urgenţă la medic dacă ai temperatura de 39 de grade, dureri în piept şi nu mai poţi respira corect. De asemenea, discută cu medicul de familie dacă după o răceală sau gripă te simţi foarte rău. De asemenea, persoanele în vârstă, care fumează, consumă alcool în exces, urmează tratamente de chimioterapie sau alte tratamente care afectează sistemul imunitar trebuie să acorde o atenţie sporită sănătăţii şi să meargă la medic atunci când nu se simt bine. Pentru persoanele care suferă de afecţiuni pulmonare sau cardiace, pneumonia poate fi extrem de periculoasă, ducând chiar la deces.

Factori de risc

Printre factorii de risc ai pneumoniei se numără:
- Vârsta. Persoanele de peste 65 de ani şi copiii sunt cei mai sensibili.
- Bolile. Printre bolile care favorizează apariţia pneumoniei se numără: HIV, emfizemul sau afecţiunile cardiace.
- Fumatul. Fumatul afectează sistemul de apărare al organismului, care este mai expus factorilor nocivi din mediul înconjurător.
- Expunerea la substanţe chimice. Persoanele care lucrează în agricultură, construcţii sau alte domenii care lucrează cu substanţe chimice sunt mai expuse riscului de pneumonie.

Categoria: Despre sex

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad