„Simt că mă sufoc în relaţia cu soţul meu!”

„Bună ziua,
Mă numesc Izabela şi am 32 de ani. Sunt căsătorită de 7 ani, iar relaţia cu soţul meu a început să «scârţâie». Mereu am crezut că eu nu o să fiu niciodată în situaţia de a simţi că nu mai pot să stau lângă soţul meu, deşi e cam mult spus, dar nu am găsit altă formă de exprimare. Relaţia noastră a fost una obişnuită, cu multe «artificii», la început; apoi, cu timpul, iubirea a devenit una matură, fără fluturaşi în stomac, dar iubire intensă. Credeam că mereu o să fim aşa, dar timpul mi-a dovedit altceva. Am ajuns într-un punct în care simt că mă sufoc în relaţia cu soţul meu. Am momente când simt că am obosit şi că aş vrea să se termine căsnicia şi să fiu doar eu singură. Ţin să menţionez că soţul meu este un om minunat, care mereu m-a pus pe mine pe primul loc, iar între noi certurile sunt aproape inexistente. Mă simt foarte vinovată că simt ceea ce simt şi nu înţeleg de ce simt aceste lucruri la doar 7 ani de la căsătorie, un timp destul de scurt. Nu avem copii, dar amândoi ne dorim să avem, însă acum am reţineri din acest punct de vedere pentru că nu mai ştiu exact ce simt faţă de căsnicia şi de soţul meu; nu ştiu dacă este ceva trecător sau ar trebui să mă gândesc la divorţ. Ce se întâmplă cu mine?”

 

Monalisa Bogdan, asistent social cu training în psihoterapie de familie, răspunde:
„Bună, Izabela!
Observ că nu-ţi este uşor să suporţi două poveri, faptul că nu-ţi mai simţi soţul aşa aproape de tine (după cum ai spus şi tu, «prezenţa lui te sufoca»), iar cealaltă parte că te simţi vinovată din cauza acestui sentiment. În situaţia de față adopţi rolul de vinovată, ceea ce nu te ajută să rezolvi problema de cuplu, ci doar ţi-o îngreunează. O relaţie de dragoste, aşa cum a fost şi a voastră, se naşte din afecţiune, dar pe parcurs ea va trebuie să fie întreţinută, un ajutor esenţial este şi voinţa, dar mai ales atenţia pe care o acorzi relaţiei. Voi v-aţi schimbat pe parcursul anilor, v-aţi maturizat, vi s-au schimbat nevoile, dorinţele chiar şi aşteptările. Posibil că aşteptările tale să fie o dilemă pentru soţul tău sau chiar şi pentru tine.
Cred că e momentul să-ţi aminteşti de ce te-ai îndrăgostit de soțul rău, ce te-a atras şi fermecat, ce trăiri aveai când făceai dragoste. Nu mi-ai spus dacă mai faceţi ceva împreună, mai ales ceva plăcut, ce preocupări aveţi împreună, ce planuri aveţi şi ce ai  mai făcut pentru el în ultima vreme. Cred că e momentul să îţi reaminteşti, să le repeţi şi chiar să încerci ceva nou cu el , în loc să trăieşti aceasta plictiseală copleşitoare.
Cearta are un rol important în cuplu; dacă se foloseşte cu scopul de a rezolva o problemă, este binevenită.  Poate fi un semnal de alarmă dacă ea continuă să se intensifice şi rezolvarea problemei întârzie să apară. Cuplurile ce au relaţii sănătoase sunt cele care depăşesc conflictele; ce  trebuie adoptat este cum le depăşeşti, nu cum le opreşti să-și facă apariția, acest lucru este inevitabil. Cred că o comunicare deschisă este indispensabilă, vă ajută să vă cunoaşteţi reciproc. În afara cunoaşterii,  comunicarea vă învaţă să ştiţi care sunt nevoile voastre şi cum să le comunicaţi pentru a fi satisfăcute de celălalt partener.  Într-o relaţie se dăruieşte, dar se şi primeşte, acest joc de rol conferă mulţumire şi linişte fiecărui partener. Pentru a opri agonia umbrită de incertitudine, ia decizia de a discuta cu soţul tău despre ceea ce simţi.  Cu cât amâni această discuţie, cu atât îţi îngreunează situaţia mai mult. Spune-i  ce te nemulţumeşte şi ce comportament ar putea adopta  pentru a te mulţumi. Mărturisindu-i,  poţi afla care este şi poziţia lui  faţă de tine şi cum să arate comportamentul tău faţă de el pentru a-l mulţumi. Problemele din relaţii nu apar dintr-o dată, relaţia se degradează în timp şi momentul de izbucnire este fatal, ajungând la o separare. Aflaţi împreună ce a adus la această situaţie şi ce schimbări aţi aduce pentru o îmbunătăţire, nu ar fi bine dacă aţi încerca să găsiţi vinovaţii, nu există într-o relaţie acest termen, ci doar părţi implicate. Dacă veţi considera că trebuie dată şansă relaţiei şi aveţi nevoie de ajutor, puteţi apela la  un psihoterapeut de cuplu”.

Categoria: Social

Tags: , ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad