Soarele te scapă de durerile de oase

Soarele are multe „calităţi”: întăreşte imunitatea, ajută la fixarea vitaminei C, alungă depresia. În cantităţi mari, însă, el ne poate pune în pericol sănătatea. Află care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi ca să beneficiezi de razele calde.

Nu te expune la soare fără protecţie! Bronzarea corectă şi protejată te poate face mai fericiţi şi mai sănătos!
Alege protecţia adecvată în funcţie de fototipul tău (piele-păr-ochi), de climă, de anotimp şi de latitudine; dacă ai îndoieli, optează pentru un factor de protecţie mai înalt.
Nu te expune la soare prea mult în primele 2-3 zile de plajă şi creşte treptat timpul de expunere.
Aplică întotdeauna produsul protector cu 15-20 de minute înainte de expunerea la soare. Nu utiliza parfum sau apă de toaletă pe bază de alcool înainte de expunerea la soare.
Evită expunerea la soare între orele 11 şi 15. În această perioadă a zilei razele solare sunt foarte nocive. Dacă este necesar să te plimbi în soare este recomandat să foloseşti produse cu filtru mare de protecţie. Foloseşte protecţie vestimentară (pălărie, ochelari de soare, tricou).
Hidratează-te, consumă cel puţin 2 litri de lichid pe zi şi nu consuma în exces cafea, ceai şi alcool. Utilizează un produs de protecţie solară chiar dacă stai sub umbrelă sau chiar dacă cerul este parţial acoperit cu nori. Nu te baza pe faptul că ai apelat la solar sau autobronzant înainte de a te expune la soare.  Bronzul artificial nu te fereşte de arsuri şi nu scade riscul de apariţie al cancerului de piele.

Efecte pozitive
- Ajută la ameliorarea inflamaţiilor, reducând durerile în articulaţii şi crescând mobilitatea acestora.
- Poate preveni multiple infecţii (creşte numărul de celule albe în organism).
- Ameliorează acneea şi previne apariţia coşurilor.
- Constituie stimul pentru sinteza de vitamina D şi întăreşte oasele (sunt suficiente 15 minute/zi de expunere).
- Creşte buna dispoziţie, optimismul, înlătură depresia, creează o stare generală de bine.

Efecte negative
- Apariţia pigmentatiilor nedorite de pe spate, a pistruilor,a deshidratării. O expunere exagerată la soare oboseşte organismul, sistemul cardiovascular şi secătuieşte depozitele energetice.
- Dezvoltarea unor cancere cutanate.
- Arsuri solare, insolaţie.
- Uscarea şi îmbătrânirea prematură a pielii.
- Creşte riscul apariţiei cancerului de piele! Melanomul e forma mortală care provoacă 80% din decesele cauzate de cancerul de piele.

Categoria: Sănătate

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad