Stație de epurare nouă pentru locuitorii municipiului Târgu-Jiu

Municipiul Târgu Jiu va beneficia în curând de una dintre cele mai moderne staţii de epurare a apelor menajere din România. Valoarea proiectului depăşeşte 17 milioane de euro, iar finanţarea este asigurată din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu.

Lucrările la stația de epurare a municipiului Târgu-Jiu au început la sfârşitul anului 2009, iar reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu au spus că anul acesta, staţia va fi dată în folosinţă. Aproximativ 600 de miliarde de lei vechi au fost investite în realizarea stației de epurare. „Este cel mai mare proiect pe care Aparegio Gorj îl are în judeţ în cadrul programului mai amplu de extindere şi de modernizare a reţelelor de apă din mai multe oraşe din Gorj. Apele uzate vor fi preluate de staţia de epurare, care va folosi tehnologii de ultimă oră, vor fi tratate, epurate şi redate Jiului, în condiţii normale pentru a evita poluarea. Este de datoria României să respecte normele de mediu şi acestea au fost asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Era nevoie urgentă de această staţie de epurare modernă şi extinsă pentru că Jiul, după cum ştim, este folosit ca sursă de apă pentru Craiova. Trebuie să redăm în circuitul natural şi deci să ajungă în râul Jiu o apă cât mai curată. Această staţie de epurare a fost proiectată pentru deservirea municipiului Târgu-Jiu şi a localităţilor adiacente, pentru o populaţie de peste 100.000 de locuitori. Rolul acestei staţii este de a epura apa uzată, industrială din oraş şi de a o reda emisarului la anumiţi parametri la care să nu fie poluantă pentru apa în care se deversează. Procesul tehnologic este unul deosebit de complex. Investiţia se ridică la circa 600 miliarde de lei vechi, iar durata de execuţie a fost de aproape patru ani, în acest moment fiind finalizată în proporţie de 92%, singura care nu a fost terminată fiind partea peisagistică. Execuția s-a început acum patru ani”, a declarat Ion Popescu, director Aparegio.

Și nămolul va fi folosit

Astfel, apa menajeră rezultată din activităţile casnice ale cetățenilor va putea fi epurată şi redată circuitului. Ea poate fi folosită, de exemplu, pentru irigaţii. „Ca proces tehnologic, cu privire la acest nămol: el intră în niște fermentatoare care au rolul de a-l sedimenta și de a scoate din el biogazul. Din el se va scoate biogazul care va fi înmagazinat, introdus în gazometru și apoi introdus în stație. Va fi produsă energie termică și electrică, care vor fi folosite la această stație. Nămolul care va rezulta, după ce a fost scos biogazul, poate fi redat agriculturii”, a mai adăugat Ion Popescu, șeful Aparegio. Viceprimarul Aurel Popescu a afirmat că investiția este una de amploare: „Este o investiţie foarte importantă. Proiectul face parte din unul de amploare pentru sistematizarea reţelelor de apă şi apă uzată. Are o finanţare prin fondul de coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu, iar valoarea este de peste 570 miliarde lei vechi”, a spus viceprimarul Aurel Popescu.

Categoria: Actualitate

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad