Studenții și elevii pregătesc startul în goana după chirii avantajoase

Pentru elevii şi studenţii gorjeni a început deja goana după chirii cât mai avantajoase. Unii dintre tineri aleg să locuiască cu mai mulţi prieteni, pentru a economisi bani, alții aleg apartamente pentru care chiria este mai mare. Agenţiile imobiliare mai recuperează din pierderi în această perioadă, când cererea este mai mare faţă de restul anului.

Ca în fiecare an, în această perioadă, premergătoare începutului de an școlar, aceia care caută o locuinţă de închiriat încep să se intereseze, în timp ce proprietarii de imobile au multe drumuri de făcut şi taxe de plătit. Specialiştii care activează în domeniul imobiliar sunt de părere că piaţa chiriilor se bazează, în această toamnă, pe elevii şi studenţii care îşi caută o locuinţă temporară pe durata studiilor. Cererile la chirii au crescut simţitor în această perioadă, iar cei mai mulţi studenţi caută garsoniere sau apartamente cu două camere în care să stea mai mulţi. Preţurile au rămas cam la fel ca anul trecut, iar proprietarii sunt dornici să mai facă un ban în plus. Adriana are 20 de ani și este studentă la Facultatea de Inginerie din cadrul UCB. Anul trecut a stat în gazdă, dar anul acesta și-a convins părinții să îi dea bani de chirie. „O să caut o garsonieră în care să stau cu prietena mea cea mai bună. Cam 400 de lei avem plafon maxim. Vom împărți totul. Sper să găsim și într-o zonă mai apropiată de centru”, a spus studenta.

Certificatul energetic, obligatoriu

Proprietarii de imobile care vor fi scoase la închiriat au obligația să aibă un certificate energetic al locuinței. Asta pentru că Direcția Generală a Finanțelor Publicer (DGFP) nu mai încheie niciun contract de chirie dacă nu există acest certificat energetic al imobilului. El arată clasa energetică a locuinţei ce urmează a fi închiriată. Proprietarii de imobile care vor să-şi închirieze locuinţele trebuie să scoată din buzunar câteva sute de lei pentru acest certificat. Costurile unui certificat energetic sunt între un minim şi un maxim, se taxează în euro/mp. „Am auzit și de acest certificat, însă nu l-am făcut încă. Să vedem cum merge piața, dacă o să am elevi sau studenți dornici să stea în chirie. Până atunci, în garsonieră stă un verișor, căruia nu îi iau bani”, a spus Ion Apostol, din Târgu-Jiu.

Categoria: Actualitate

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad