Subprefectul Drăguşin a îngrăşat găinile arabilor de la Avi Instant cu alocaţii bugetare suspecte


PNL Gorj a reuşit, recent, să-l impună pe fotoliul de subprefect al judeţului pe Virgil Drăguşin, un personaj aparent curat, cu o reputaţie impecabilă. O privire aruncată mai atent asupra trecutului liberalului scoate în evidenţă faptul că, în urmă cu câţiva ani, acesta făcea jocurile unor investitori privaţi în detrimentul statului. Slăbiciunea lui Drăguşin pentru oamenii de afaceri este dovedită de documente oficiale semnate de el, în calitate de director în cadrul Direcţiei Agricole Gorj.

„Cadou” de 200.000 de lei pentru Avi Instant

În urmă cu mulţi ani, Avicola Târgu-Jiu a ajuns pe mâna unor investitori arabi ce au denumit-o Avi Instant SRL şi care au pornit pe un drum ce s-a dovedit păgubos pentru toată lumea, mai puţin pentru investitorii străini.  Conform legii, producătorii din domeniu aveau dreptul la bonificaţii din partea statului la fiecare credit bancar pe care-l accesau pentru a susţine afacerea. Pentru Avi Instant, aceste practici au devenit un punct de reper, mai ales că s-a bucurat de susţinere necondiţionată din partea unor persoane cu influenţă de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, cum ar fi de exemplu actualul subprefect Virgil Drăguşin, director în cadrul direcţiei.
Pe data de 21 noiembrie 2005, conducerea Avi Instant a depus la DADR o cerere prin care solicită ca Ministerul Agriculturii să-i acorde bonificaţia de 10% din creditul de 2.000.000 de lei pe care urma să-l primească de la o bancă din Târgu-Jiu.  Cererea este respinsă, pe data de 29 neiombrie, de către o comisie întrunită să o analizeze, pe motiv că nu îndeplineşte condiţiile legale din mai multe considerente, printre care şi faptul că nu s-a verificat dacă are sau nu datorii la bugetul local.
Câteva zile mai târziu, adică pe 2 decembrie, aceeaşi cerere, care are pe ea chiar şi data la care a fost întocmită iniţial, este depusă din nou la direcţie şi aprobată rapid de către directorul acesteia, Virgil Drăguşin, care adnotează pe document, de amorul artei, „rog comisia să clarifice documentaţia”. Înainte însă ca acea comisie să stabilească dacă de data asta cererea arabilor întruneşte toate condiţiile impuse de lege, aceasta a şi fost parafată cu „bun de plată”, aprobată de Drăguşin şi vizată „pentru control financiar preventiv propriu” de către directorul economic… Drăguşin pe 28 decembrie, însă 200.000 de lei intraseră deja în conturile Avi Instant încă de pe 5 decembrie. La finele lunii, pe 30 decembrie,  apare şi o notă de constatare a celui care trebuia să judece dacă se aprobă ori ba plata celor 10% din cele 2 milioane de lei, în care Emilian Ecobici precizează doar că suma respectivă a fost folosită în scopul în care a fost solicitată.

Zeci de miliarde de lei, bonificaţie pentru prietenii arabi

În anul 2010, povestea se repetă, Avi Instant solicitând din nou achitarea unor alocaţii bugetare, de data asta în sumă de aproape 40 de miliarde de lei vechi. Şi de această dată cererea a fost respinsă de către directorul executiv de atunci Aurel Tomescu, dar problema s-a rezolvat imediat ce acesta a intrat în concediu.
Avi Instant a trimis, chiar a doua zi, DADR o adresă imperativă  în care cere direcţiei să reconfirme urgent sumele  pe care trebuie să le primească, iar actualul subprefect de Gorj, Viorel Drăguşin, pe atunci director economic, se supune fără să mai îndeplinească alte formalităţi, trei zile mai târziu, plasând problema spre rezolvare „URGENT” unor oameni de încredere.  În aceeaşi zi de 10 septembrie 2010, comisia DADR, formată din acelaşi Emilian Ecobici şi Monica Pica, îşi dă avizul favorabil, şi tot atunci instituţia confirmă Ministerului Agriculturii că deconturile, în sumă de 3991,2 mii lei, care trebuie făcute către Avi Instant, îndeplinesc condiţiile legale de acordare. Pe adresa trimisă ministerului apare numele directorului Tomescu, semnătura aparţinând însă altcuiva. Semnul care demonstrează acest lucru, în speţă virgula, este acoperită meşteşugit de către ştampila DADR Gorj, în aşa fel încât se vede extrem de puţin şi doar la o privire atentă.
Din cauza acestei poveşti,  DADR a sesizat şi Direcţia Naţională Anticorupţie,  iar răspunsul primit este unul „original”. DNA susţine că doar Corpul de Control al Ministerului Agriculturii sau Direcţia de Control şi Antifraudă din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pot verifica modul în care s-au acordat creditele agricole pentru producţie, aşa că direcţia ar face bine să se adreseze forurilor respective şi abia după ce acestea ar stabili dacă s-a comis vreo infracţiune să fie deranjaţi procurorii anticorupţie.

Drăguşin: Nu m-au impus arabii la conducerea DADR

Exact aceasta a fost şi argumentaţia actualului subprefect în faţa documentelor care-l incriminează. „Corpul de Control al ministrului Agriculturii şi mai apoi Curtea de Conturi, care în 2007 a făcut descărcarea de gestiune, nu au găsit nereguli în acordarea acelor bonificaţii. În 2010 nu am avut funcţie de conducere ca să pot aproba acele sume. Nu eram decident”, a declarat Drăguşin. De altfel, actualul subprefect neagă vehement orice speculaţie cu privire la faptul că arabii de la Avi Instant l-ar fi impus o perioadă director la DADR Gorj şi că i-ar fi finanţat o parte din campania electorală din 2008, atunci când a candidat pentru un mandat de deputat pe colegiul 3. „Nu aveau cum să mă impună la conducerea direcţiei şi nu au contribuit cu niciun leu în acea campanie electorală”, a conchis Drăguşin.
Între timp, Viorel Drăguşin a avansat încet şi sigur în carieră, ajungând într-un post care-i oferă mai multă putere decât cel de director în cadrul Direcţiei Agricole, aşa că este de aşteptat ca acţiunile sale să fie pe măsură.
De menţionat că după aproape doi ani de la parafarea afacerii de aproape 40 de miliarde de lei vechi, instanţele de judecată au stabilit, definitiv, că banii au fost acordaţi ilegal societăţii deţinute de investitorii arabi.


Categoria: Dezvăluiri

Tags: , ,

Commentarii (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. gorjanul says:

  Felicitari dna Neli , tare de tot articolul . Bine documentat ,ca de obicei . Toti cetatenii vor invata acum de la Dragusin cum poti sa ajungi inalt functionar public . Facand afaceri cu arabii .Spaga , oare cat sa fi fost spaga ?

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1

 2. GORJAN says:

  felicitari persoanei care a realizat acest articol, iar persoanelor mentionate in articol sa le fie rusine si sa fie trase la raspundere

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. gogu says:

  Fiti amabili , mai sunt arabi prin judet , ca vreau si eu sanator (sic).

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. ion din raion says:

  Sunt chestii neadevarate se platesc polite intre Tomescu si Dragusin . Atat timp cat organele statului nu au gasit nimic , aceste murdarii aruncate pe piata au valoare o/Pacat de mentalitatea romanesca , cand cineva ajunge undeva mai sus primul lucru e sai dai in cap/

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Elena popescu says:

  Poate spune tomescu cit a cerut ca sa semneze si pentru ca nu a primit cit vroia a respins cererea

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. cineva says:

  Tomescu este cel mai cinstit si mai corect om, Tomescu a incercat sa faca ceva, pacat ca nu a fost lasat in pace, domnule Tomescu nu va lasati sinteti un om deosebit, cinstit si onest

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Elena popescu says:

  Deosebit, sigur, doar a omorit un om

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad