„Sunt în depresie pentru că nu pot să îmi întemeiez o familie!”

„Mă numesc Isabela și am 30 de ani. Am stat mult timp să mă gândesc dacă să vă scriu sau nu, dar am o problemă care nu îmi dă pace și nu știu ce să fac. Poate o să pară banal ceea ce o să vă spun. Așa cum vă spuneam, am 28 de ani, iar problema mea pleacă tocmai de la acest lucru. Cred că sunt în depresie din cauza faptului că am această vârstă și încă nu mi-am întemeiat o fsamilie. Spun «cred» pentru că nu știu exact ce presupune o depresie, dar pot să spun sigur că mă simt foarte rău și sunt mai mereu cu gândul la situația în care mă aflu.
Am avut patru relații serioase și la ultima s-a pus și problema căsătoriei, dar până la urmă am renunțat pentru că ne-am dat seama că nu suntem potriviți unul pentru celălalt. Îmi doresc foarte mult să îmi întemeiez o familie pentru că am crescut într-o familie frumoasă, numeroasă și iubesc sentimentul pe care îl ai în sânul familiei. De asemenea, mă gândesc și la faptul că fiecare an care trece înseamnă o șansă în minus de a avea copii, biologic vorbind.
Până în urmă cu doi ani, nu am avut probleme sau gânduri de acest gen, dar acum mă gândesc tot timpul la asta și sunt mereu deprimată. Acum nu mă aflu într-o relație și nici nu îmi doresc să intru în una doar pentru a-mi întemeia o familie și pentru a avea copii, dar mă tem ca, la un moment dat, să nu ajung la acest lucru și fără să îmi dau seama să mă trezesc într-o căsătorie care să nu îmi aducă fericire. Toate prietenele mele sunt căsătorite și îmi povestesc mereu diverse lucruri care, în ultimul timp, în loc să mă bucure, îmi provoacă durere pentru că îmi dau seama de fiecare dată că eu nu mă pot bucura de aceste lucruri și nici nu știu când o să ajung și eu să spun astfel de povestioare.
Ce ar trebui să fac ca să nu ajung să fiu o femeie depresivă și enervantă pentru toți cei din jurul meu? Îmi dau seama că ceea ce spun nu este cea mai mare problemă pe care o poate avea o persoană, dar mă macină și este durerea mea cea mai mare”.

 

Monalisa Bogdan, asistent social cu training în psihoterapie de familie, răspunde:

„Bună, Isabela!
Te felicit pentru curajul și determinarea de care ai dat dovadă, să crezi că există mai mult decât ai văzut și mai ales să cauți ceva ce încă nu ți-a dat sentimentul de împlinire. Atunci când simți că ai o pietricică la tine în pantof, primul pas pe care-l faci este de a scăpa de ea, nu de a afla dacă alții au o pietricică mai mare sau mai mică și mai ales dacă o pot suporta. Nu ceilalți te determină să-ți creezi confort sau disconfort piciorului tău. Metafora prezentă mai sus vreau să te facă să înțelegi că nu putem trăi prin comparație, ce ai și te deranjează îți aparține doar ție, este responsabilitatea ta de a o rezolva.
Prin simplu fapt că te-ai născut ființă umană, ai dreptul să-ți cauți fericirea și să te valorifici. Când ai pus punct relației, ai știut că vrei ceva mai bun pentru tine. Întrebarea este dacă tu știi cum arată persoana potrivită pentru tine? Sau până îți vei găsi partenerul potrivit, întreabă-te dacă pentru el ai fi partenerul potrivit? Dacă sunt câteva răspunsuri negative la aceste întrebări, perfecționează-te, asigură-te că ești mereu pe drumul dezvoltării personale. Momentul greu prin care treci se datorează unor frici anticipate, ce-ți afectează propriul plan de a fi fericită și împlinită.  Responsabilitatea ta este de a avea în primul rând grija de tine prin a-ți opri stările anxioase, ele nu sunt constructive. Te atrag într-o capcană și cu cât le accesezi mai des, cu atât îți va fi și mai frică și fericirea ta va întârzia să apară. Gândirea pozitivă te-ar ajuta mai mult decât să crezi că poți deveni o pacoste pe viitor. Modul în care gândim este o alegere, poți alege să crezi că pe viitor vei avea ce-ți dorești în acest moment. Dorința este urmată de acțiune, dacă nu există dorință, nu va exista nici acțiune. Construiește-ți viitorul printr-un prezent activ și gânduri pozitive.
Depresia este o boală de care suferă foarte mulți oameni, unii se tratează, alții nici nu conștientizează prezența ei sau consecințele grave pe care le poate aduce. Ea provoacă tristețe, lipsă de energie, izolare și incapacitatea de a vedea în viitor. Am enumerat o parte din simptome, pentru a o identifica și trata este nevoie să consulți un psihoterapeut cognitiv-comportamental. El îți poate fi de ajutor să afli mai multe despre tine și cum să-ți îmbunătăţeşti modul de viaţă”.

Categoria: Social

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad