Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – obiceiuri şi tradiţii

În fiecare an, pe 29 august, biserica noastră creştin-ortodoxă prăznuieşte, cu tristeţe şi evlavie, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zis şi Înaintemergătorul, cel mai important profet al lui Iisus.

Capul profetului

Ioan Botezătorul, adept şi susţinător al lui Iisus Hristos, aduna în jurul lui mulţime de oameni dispuşi să-l urmeze în credinţă şi smerenie. Irod, pe atunci rege al Iudeii, era supărat şi îngrijorat, totodată, de puterea profetului pe care-l bănuia că ar vrea să-i întoarcă pe oameni împotriva lui. N-avea curaj să-l ucidă, dar l-a aruncat în închisoare. Cum se apropia ziua de naştere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase minţile, urma să danseze pentru el numai că aceasta l-a condiţionat pe rege, promiţându-i să danseze doar dacă primeşte în dar, pe tipsie de argint, capul profetului. Dorinţa lui Irod de a o vedea pe tânăra fecioară dansând a fost mai mare decât frica de a-l ucide pe profet şi aşa a ajuns cinstitul cap al Botezătorului pe tipsie, în mâinile Irodiadei, mama Salomeei. Irod se temea că Botezătorul ar putea învia, cum, de altfel, se mai întâmplase, de aceea le-a poruncit ucenicilor să-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime. Se spune că, după un timp, soţia unui dregător al împăratului a dezgropat capul profetului şi l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului.

Crucea Mică

În calendarul popular, ziua de 29 august este numită Crucea Mică. În trecut, oamenii care făceau păcate grele (furau, ucideau, tâlhăreau), ca să fie iertaţi, ţineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pân’ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci. Tradiţia spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nu se taie cu cuţitul

Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene – căci au forma capului. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

5 detalii interesante din viaţa marelui profet

1. Părinţii Sfântului Ioan Botezătorul, Zaharia şi Elisabeta, mor la scurt timp de la naşterea pruncului Ioan, care este îngrijit de o rudenie până la vârsta de 10 ani. Apoi, el pleacă în pustie, trăind într-o peşteră vreme de mai bine de 20 de ani. Această perioadă are rol de purificare şi de pregătire a Sfântului pentru misiunea de mai târziu. Tocmai de aceea, în iconografia religioasă, Sfântul Ioan Botezătorul este prezentat ca un înger, îmbrăcat doar într-o haină din păr de cămilă şi înconjurat adesea de animale sălbatice.

2. Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul au cunoscut un traseu sinuos. Capul lui a fost recuperat din palatul lui Irod şi purtat mai întâi prin Siria, Mesopotamia, Egipt, aflându-se astăzi într-o moschee din Damasc, ridicată pe ruinele unei catedrale închinate Sfântului. Se spune că bolnavii ajunşi acolo se vindecă, în special orbii care înconjoară moscheea. Trupul Sfântului Ioan Botezătorul a fost mai întâi îngropat în Sevastia până în 362, apoi dus în Alexandria, după care i s-a pierdut urma. Astăzi, mâna dreaptă a Sfântului Ioan se află la Mănăstirea Sfântului Dionisie, pe muntele Athos.

3. O particică din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul se află la Biserica “Vasile cel Mare” de pe Calea Victoriei, în Bucureşti, alături de o părticică a Sfintei Cruci şi a altor moastre a mai multor sfinţi importanţi, cum ar fi Sfântul Gheorghe, Sfântul Elefterie şi mâna Sfintei Paraschiva.

4. Se spune că Sfântul Ioan Botezătorul şi Maica Domnului sunt cei mai puternici mijlocitori în faţa lui Dumnezeu, iar rugăciunile lor sunt cele mai primite.

5. O bună bucată de vreme, oamenii au crezut că Sfântul Ioan era Mesia, însă acesta a negat întotdeauna, fiind un model de smerenie şi făcând mereu o comparaţie între el şi Iisus Hristos: “El, Iisus, să crească, să fie cât mai cunoscut de lume, iar eu să scad”.

www.ziare.com

Categoria: Puls

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad