Taxe mai mari la UCB pentru viitorii studenți

Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a dat ieri startul înscrierile la facultățile din cadrul instituției. În anul universitar 2013-2014, examenul de admitere pentru studii universitare de licență se va susține atât pe bază de concurs de dosare, precum și pe baza susținerii unor probe practice eliminatorii, în funcție de facultatea pentru care optează viitorii studenți. Pentru studii universitare de masterat, admiterea se va desfăşura pe bază de concurs de dosare la toate facultăţile componente, media de admitere fiind media examenului de finalizare a studiilor (examen de licenţă/diplomă).

Anul acesta, perioada de înscriere la studii universitare de licență sau de masterat în cadrul UCB se va desfășura în perioada 11 iulie -25 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie verificate şi aprobate de Comisia centrală  de admitere, fiind aduse la cunoştinţa celor interesaţi, prin afişare pe site-ul oficial al Universităţii „Constantin Brâncuși” (www.utgjiu.ro), în intervalul de 31 iulie-2 august.
Anul acesta, cifra de şcolarizare pentru studii universitare de licenţă, finanţate de la bugetul de stat, este de 350 de locuri, iar cifra de şcolarizare pentru studii cu taxă este de 924 de locuri. În cazul studiilor universitare de masterat,  cifra de şcolarizare pentru studii finanţate de la bugetul de stat este de 100 de locuri, iar cifra de şcolarizare pentru studii cu taxă este de 430 de locuri. Repartizarea cifrei de şcolarizare pe domenii şi programe de studii a fost stabilită prin Consiliul de Administraţie al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, la propunerea facultăţilor, şi aprobată în Senatul Universităţii. Au fost luate în considerare mai multe criterii în realizarea acestei repartizări: corelarea cu piaţa muncii, evoluţia programului de studiu de-a lungul timpului, raportul dintre numărul cadrelor didactice şi cel al studenţilor, cercetarea ştiinţifică la nivelul domeniului/programului de studiu respectiv.

Taxe mai mari decât anul trecut

Potrivit reprezentanților UCB, anul acesta, o parte dintre actualii și viitorii studenți vor plăti taxe de școlarizare mai mari. ,,Există situaţii în care acestea au rămas la acelaşi nivel ca în anul universitar 2012-2013. Ne referim aici la taxele pentru anul II şi III în cadrul programelor de licenţă ale Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative, taxele pentru programele de masterat, anul II ale Facultăţii de Inginerie, dar şi masteratul Carieră Judiciară din cadrul Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative, taxele pentru studiile universitare de doctorat ale Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Există şi situaţii când taxele de şcolarizare pentru 2013-2014 au cunoscut o uşoară creştere întrucât au fost calculate în funcţie de indicele de inflaţie şi costul mediu per student specific fiecărei specializări, astfel încât să acopere cheltuielile de şcolarizare pentru un an de studiu”, se arată într-un comunicat emis de instituție.
Taxele de şcolarizare ale facultăților din cadrul UCB sunt stabilite în funcţie de programul de studii universitare de licenţă sau masterat, dar şi în funcţie de anii de studiu. Cuantumul taxelor de şcolarizare pentru anul universitar 2013-2014, în cazul studiilor de licenţă, este cuprins între 2.300 lei şi 4.200 lei; pentru studiile universitare de masterat, între 1.300 şi 3.000 lei, iar pentru studiile universitare de doctorat, cuantumul taxei a rămas la suma de 5.000 lei.

Copiii angajaților UCB, scutiți de plata taxelor de înscriere

Există și cazuri în care viitorii studenți vor fi scutiți de plata anumitor taxe. Mai exact, copiii angajaţilor instituției de învățământ vor fi scutiţi de plata taxelor de înscriere la examenul de admitere. De asemenea, vor fi scutiţi de plata taxelor de înscriere candidaţii orfani de ambii părinţi, cei proveniţi de la casele de copii sau din plasament familial, copiii eroilor-martiri ai Revoluţiei, precum şi candidaţii răniţi în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.

Studenții pot beneficia de reduceri

Studenţii care urmează simultan cursurile a două specializări din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu beneficiază de reducerea cu 25% a taxei de şcolarizare la fiecare specializare, în cazul în care urmează simultan două specializări în regim cu taxă, precum și de reducerea cu 25% a taxei de şcolarizare la specializarea urmată în regim cu taxă, în cazul în care urmează simultan  două specializări, din care una în regim cu taxă şi cealaltă în regim fără taxă.

Categoria: Social

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Maria says:

    Niste taxe nesimtite, prosti sunt cei care le vor plati.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad