Tiribombarii

Am prins din mers câteva cuvinte pe la Antena 3 când se vorbea de criminali, de torţionarii regimului comunist, ceva de „plumb şi smoală”. Regret că nu ştiu cine a scris rândurile care însoţeau reportajul, cert este că atunci, viaţa (pentru majoritatea) se împărţea metodic între … plumb şi smoală. Şi am rămas aşa, cu gândurile agăţate de cuvintele astea pe care îmi vine să le spun la tot pasul: când vin sau când mă duc. Nici nu ştiu cu ce să încep sau dacă să încep şi cât aş putea să scriu, în aşa fel încât ce construiesc acum să nu semene, cum a spus (în mod nefericit, dar de necondamnat) un cititor răbdător, despre cantitatea şi implicit calitatea rândurilor mele, pe site, cu „note informative”. Nu că m-aş exprima mai complex de-atât, dar aş fi preferat mai simplu: „note”. Dacă ar fi numai după mine (şi probabil spre sictirul tuturor), aş scrie, poate chiar zilnic, doar două cuvinte: plumb şi smoală. Nu am putut să comentez fiindcă abia pot să mă gândesc la nenorocirea copilului de patru ani, sfâşiat de câini. Dar aş fi vrut să ştiu doar un singur lucru: unde a fost bunica băiatului timp de două ore? De ce nu i-a auzit ţipetele, chemarea, tânguirea, geamătul? Nu judec, ci aş vrea doar să-mi explic cum a fost posibilă o aşa nenorocire, de ce un copil de patru ani a fost singur când nu trebuia. Această oroare ai cărei autori suntem – ca naţie în faţa lumii civilizate, ne-a marcat pe viaţă. În normalitatea în care, ca un catâr, mă încăpăţânez să cred că voi trăi …la un moment dat, nu e permisă moartea unui copil de patru ani.  Într-o realitate grea ca de plumb şi neagră ca o smoală, copilul uitat (poate ca niciodată) de bunică este mâncat de câinii sălbăticiţi în „metropolă”. Şi atunci, am tendinţa să mă uit în sus, la cei care ne conduc şi la Divinitate, dar dau de aceleaşi feţe ale tiribombarilor din ultimii 23 de ani. Şi-mi trec prin faţa ochilor, grăbit ca nişte flashuri, mutrele şefilor de stat de până acum şi ale celor care ar fi putut fi, dar cărora viaţa nu le-a dat decât ocazia s-o privească (pe ea, pe viaţă) de după gratiile lagărului comunist.
Ce să mai zic … Cred că nu am fost binecuvântaţi cu bogăţiile acestei ţări în care ne tăvălim într-un fel epileptic (ba prea bogaţi cu multe griji, ba prea săraci şi cu nevoi, trişti, tâmpi, deştepţi sau proşti), spunându-ne în sine că „trăim”, ci blestemaţi cu ele. Mă întreb şi eu, cum făcea un nene proţăpit în mijlocul drumului de se-ntreba „unde dracu’ mă duc”, uitându-se la mine cam năuc, dacă n-am fi avut aur, păduri, cărbune, mare, munte etc., n-am fi fost mai fericiţi? Eu cred că am fi fost mai „culţi în cap” pe un pământ sterp…
În rest, plumb şi smoală.

P.S. O să vă spun ceva despre clasa 0, data viitoare.

Categoria: Editorial

Tags:

Commentarii (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ţăranu says:

  Se pare că puţinătatea cuvintelor ce-mi stau la dispoziţie şi redusa experienţă în a jongla cu ele mă împiedică să redau exact ce gândesc.Afirmaţia mea nu avea,cel puţin la nivel de intenţie,nimic peiorativ.Încercam doar să explic că la un articol în care sunt informat că CEO a vândut 200de MW nu ai ce comenta iar un eventual clic pe,,Îmi place” îl dai doar din simpatie pentru autor.Conciziunea nu-i un defect ci o calitate şi nu afectează defel calitatea.Deşi era foarte profund şi pe sufletul meu,Păunescu mă irita tocmai prin stufoşenie,deşi era o stufoşenie frumoasă.Se pare însă că Babuşca(băbuţa mea)are dreptate;nu trebuie să mă apuc de lucrurile la care nu mă pricep şi cred că-i voi urma sfatul.Regret că reuşesc să le stric ziua tocmai persoanelor care ,pentru mine,contează.

  Thumb up 1 Thumb down 3

 2. Elena says:

  Esti ca o bombonica fondanta , aproape perfecta , daca nu ar ingrasa ! :) Imi place mult cum te superi tu si nu sunt singura .

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. M.C.H. says:

  @ Ţăranu:
  Nu mi -ati stricat ziua, nici pe departe! V-am provocat si in sfarsit mi-ati raspuns :) . Eram sigura ca o sa-mi scrieti :) . Sper ca nu v-am necajit prea tare, nici pe dumneavoastra, nici pe doamna dumneavoastra. Ne onorează comentariile pe care le postati, sa fiti sigur de asta, iar pentru mine contati foarte mult. Colegii mei, sunt convinsă, gandesc la fel. Comentariile dvs. sunt extrem de logice… uneori, usturător de logice. Asta nu poate decat sa ne faca bine şi nicidecum sa ne supere. Ca sa nu va mai spun ca, de fapt, ati fi un editorialist foarte bun. Va multumesc pentru toate randurile pe care ni si mi le-ati scris. Eu, sigur le aştept pe următoarele! Sa aveti o zi frumoasa!

  Thumb up 1 Thumb down 0

 4. M.C.H. says:

  @ Elena:
  Nu sunt cum spuneti, va asigur, dar… multumesc :) .

  Thumb up 2 Thumb down 0

 5. inna says:

  Da.Suntem necajiti cand vedem ca alte tari merg mai departe iar noi.. mergem indarat !De multe ori ti-am impartasit gandurile si sentimentele in editorialele scrise cu multa sinceritate !Mult succes in continuare si tuturor sa auzim numai de bine!

  Thumb up 1 Thumb down 0

 6. M.C.H. says:

  @ inna:
  O vecina, plecata de mult timp in Germania, la munca, si care vine din ce in ce mai rar acasa, mi/a spus ieri ca apreciaza mult realegerea Angelei Merkel. Cum n-o iubesc pe Merkel, mi/am intrebat vecina, de ce se bucura atat. Mi/a spus ca pentru nemti e cea mai buna, fiindca i-a ferit cat a putut de masurile de austeritate. Mi/a mai marturisit ca partidul ei, al lui Merkel, usor fascist, nu e prea iubit de germani, dar ca germanii, in majoritatea lor , urasc strainii pentru ca le/au transformat parcurile in ghetouri, pentru ca pe unde trec lasa o dara de mizerie, pentru ca violeaza, fura si ucid. “Strainii” de care imi spunea vecina mea, erau de fapt romanii. Chiar saptamana trecuta, acolo, in Germania, la trei case distanta de locul in care munceste amica mea, o românca angajata la negru, in slujba unei familii, a fugit cu toate lucrurile oamenilor din bucatarie, sifoniere si din garaj…. Alte tari merg bine, noi aproape ca ne meritam soarta. Vecina mea a facut si o previziune: in curand, nemtii si nu numai ei, o sa rabufneasca rasial si o sa ne vaneze conationalii ca pe ciori, cu pusca.

  Thumb up 4 Thumb down 0

 7. M.C.H. says:

  @ inna:
  Multumesc mult. O seara buna!

  Thumb up 2 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad