Treci pe roșu – 16.000 lei amendă, omori doi oameni – ești liber

De la primii pași în viață, bunicul te educă să ai frică de autorități: „Îl vezi pe nenea polițistul? Dacă nu papi lăpticul, îi spun și te bagă la închisoare!“ Câți dintre voi nu au auzit replica asta, înțeleasă în diferite forme? Astfel, în mintea ta, se conturează o anumită imagine a polițistului, un individ de care trebuie să te ferești.
Crești și realizezi câtă dreptate avea bunicul tău. De polițist te lovești din ce în ce mai des. Îl găsești la ieșire din club, noaptea, gata să-ți taie o amendă pentru că nu ai buletinul la tine. Ori pe șosele, prin boscheți, cu radarul pornit, la datorie pentru a preveni un grav accident, în fapt pentru a mai aduce un ban în plus la buget – a-și face norma de amenzi. În cazul în care colinzi des pe drumurile patriei, știi exact locurile unde sunt instalate radarurile. Știi că trebuie să încetinești, deși nu e nici dracu pe drum.
Sari peste graniță, ajungi prin Austria și faci pană. Câțiva polițiști îți sar în ajutor să schimbi roata. Ești nedumerit: ce naiba fac ăștia? Nu-s pe direcția lor? În România, probabil ți-ai fi luat amendă – se găsea un motiv. Ce probabil, cu siguranță! Pentru că-ți revine în minte un accident petrecut pe strada ta, când doi pe o motocicletă au pierdut direcția din cauza gropilor din drum, au dat în bordură și s-au împrăștiat în stare gravă… A venit SMURD-ul și polițiștii, ultimii le-au tăiat amendă că aveau viteză excesivă. Ăia de-abia mai respirau.
Acum va intra în funcție noul cod rutier. Unul draconic, așa cum merită românii. Ce sens are să faci autostrăzi, să oferi condiții? Nu, vere! Important e să le iei banii la fraieri, cât mai mulți bani. Ai băut mai mult ori treci pe roșu: până la 16.000 lei amendă, plus doi-trei ani de suspendare a permisului. Să luăm o situație ipotetică: ești paznic la o hală și ai o Dacie amărâtă, e noapte, semaforul e roșu, nu-i nimeni pe drum și ai întârziat la păzit hala; riști puțin, că altfel patronul te expediază acasă. Camera te-a surprins, viața ta s-a schimbat definitiv: 16.000 lei spre stat pentru secundele de nerăbdare. Cum tu ai 600 lei salariu, ai nevoie de 26, 6 (6) luni pentru a îți șterge datoria față de stat. Bașca 2-3 ani fără mașină, astfel încât s-a dus de suflet și serviciul tău, că e la marginea orașului și altfel n-ai cum să ajungi…
Oare amenzile ăstea n-ar trebui să fie proporționale cu venitul românilor? Cum să dai 3.500 euro amendă, când românul de rând câștigă 150 de euro pe lună?
De Andrei Andronie, beizadeaua cu BMW, fiu de bancher, care a intrat cu 180 km/h într-un taxi omorând doi oameni, vă mai aduceți aminte? Ei bine, tânărul e liber ca pasărea cerului. A stat până acum 29 de zile în arest, între timp a fost trimis în arest, procesul însă trenează. Restricția de a părăsi Bucureștiul a expirat prin mai, așa că omul poate lua drumul Olandei, așa cum a dezvăluit că vrea să facă încă de când a fost încătușat.

Categoria: Editorial

Tags:

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Florin says:

  Domnule Cosmin Cojocăreanu. Gresesti.
  Si eu sunt sofer, si eu conduc mult. Fac foarte des drumul Tg-jiu-Bucuresti. E imposibil sa mergi regulamentar. Faci 6 ore.

  Intradevar amenzile propuse sunt draconice.
  Ar trebui procente din venitul pe ultima luna, cu o limita minima gen impozitul forfetar.
  Ceea ce susti in articol e aberant ” Ai băut mai mult “: legea scrie clar nu bei la volan. Nu exista ai baut mai mult sau mai putin.
  Treci pe rosu ? Esti in intarziere ? E o chestie ce tine de fiecare. Nu vrei sa fi in intarziere, te trezesti mai devreme.

  Ps: radaruri sau radare ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad