Trei fraţi loviţi de soartă şi năpasta ultimului Kennedy

Cei trei fii ai „patriarhului” dinastiei Kennedy – numit de amici „Tata Joe” – care reprezentau mândria şi speranţa familiei după cel de-Al Doilea Război Mondial (în care a murit fratele lor, Joseph Jr.) erau John, Robert şi Edward Kennedy. Începând cu acea zi tragică  – 22 noiembrie 1963 –, soarta celor trei fraţi a intrat iarăşi sub semnul unui soi de blestem (termen agreat doar de unii comentatori) al destinului de politician de frunte într-o ţară cu milioane de posesori de arme de foc.

Ucigaşi fără simbrie

Acest titlu al unei piese de Eugen Ionescu (la singular) se potriveşte cu două nume din destinul lui John şi Robert Kennedy. După cum întreagă planetă ştie, la 22 decembrie 1963, John F. Kennedy a fost împușcat mortal de Lee Harvey Oswald (?). Oficial, Comisia Warren a stabilit că nu a fost o conspiraţie. Murea atunci unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi ai SUA, care-l determinase pe Hruşciov să pună capăt „crizei rachetelor din Cuba”, în 1962. Numai că „blestemul lui John” începuse în 1956, când Jacqueline a născut un copil mort. Apoi, chiar în 1963, ea a născut un băiat, Patrick (9 august), care a trăit doar două zile… Dar numai după cinci ani, Robert Kennedy (procuror general al SUA şi senator) este „obligat” de popor să candideze la preşedinţie. Se spunea pe atunci că este o obligaţie morală a lui Robert, căci foarte mulţi americani au încă în case poza lui John…

Moartea lui Robert

Robert Kennedy, fratele mai mic al lui John (şi cel mai apropiat sufleteşte), avea 42 de ani în 1968. Era un mare apărător al drepturilor civile. Un semn, poate, al destinului a fost uciderea marelui militant Martin Luther King Jr., la 4 aprilie 1968. Partidul Democrat din SUA l-a dorit pe Robert candidat la preşedinţie, eliminându-l pe Eugen McCarthy şi pe Lyndon Johnson (cu care nu s-a înţeles niciodată, după moartea lui John). Anunţul victoriei în campania democraţilor a survenit la 4 iunie 1968. A doua zi s-a desfăşurat un mare dineu la hotelul Ambassador din Los Angeles. Pe la miezul nopţii, Robert a vrut să se retragă în cameră. Din acel moment, soarta lui a semănat izbitor cu cea a fratelui John: gărzile de corp îl sfătuiesc să nu treacă prin imensa bucătărie a hotelului (care scurta drumul), aşa cum John a fost sfătuit să nu defileze prin Dallas cu maşina deschisă. Dar Robert nu a ascultat, iar în bucătărie l-a împușcat cu trei gloanţe palestinianul-iordanian Sirhan Sirhan. Robert a agonizat 26 de ore şi a murit la 6 iunie 1968. Data nu era întâmplătoare. Sirhan a spus că se împlinea un an de la „Războiul de şase zile” (iunie 1967), când Israelul (pe care-l sprijinise şi Robert) a învins categoric o coaliţie multiarabă (în frunte cu Egipt, Siria şi Iordania, plus forțe expediţionare)… „Tata Joe” îşi pierdea al treilea fiu prin moarte violentă. Sirhan, iniţial condamnat la moarte, este încarcerat pe viaţă.

Ultima speranţă

Robert Kennedy nu a apucat să-şi cunoască al unsprezecelea copil născut de soţia sa, Ethel. La înmormântare, fratele Edward (ultimul rămas în viaţă) a ţinut un discurs, iar Andy Williams a cântat un imn patriotic. Trenul mortuar a fost însoţit de mulţime peste 300 de kilometri. Edward Kennedy nu a promis atunci că va candida la preşedinţie.

Accidentul care nu se uită

Edward „Ted” Kennedy (1932-2009) a fost ultimul dintre fraţii Kennedy care a mai avut o şansă să devină preşedinte al SUA cu întregul mandat dus la îndeplinire. Poate că fatalitatea i-a dat un semn lui Ted Kennedy (după cum spunea el însuşi) în anul 1964, când a suferit un accident de avion din care abia a scăpat cu viaţă. Aparatul de mici dimensiuni s-a prăbuşit într-o livadă, pilotul a murit, iar Ted a fost scos cu greu de sub epavă, având răni multiple şi grave. A mers un timp cu bastonul. În anul 1969, el se pregătea pentru alegerile prezidenţiale, după ce fratele său fusese ucis în 1968, în plină campanie. Şi atunci s-a produs nenorocirea. Kennedy se afla la o petrecere în localitatea la Chappaddick (în Massachusetts). Spre miezul nopţii, tânăra politiciană Mary Jo Kopechne, de 28 de ani, îl roagă pe Ted s-o ducă acasă. Acesta era la volanul maşinii sale Oldsmobile şi avea de trecut un râu. O manevră greşită face ca maşina să nu intre pe pod şi să plonjeze în apă. Ted iese la suprafaţă, dar Mary rămâne înăuntru şi moare pe loc… Marea greşeală a lui Ted a fost că a părăsit locul accidentului şi, după un timp, nu a dat telefon la poliţie, ci părinţilor fetei. El nu băuse nimic şi şi-a recunoscut vina la proces. Era căsătorit din 1958 şi nu avusese relaţii intime cu victima. A pledat vinovat la proces şi a primit două luni cu suspendare. Afectat profund de moartea prin imprudenţă pe care o provocase (a fost prezent la înmormântare), Ted Kennedy nu a mai avut elanul să participe la alegerile din 1970 şi a rămas senator. Abia în 1980, când timpul mai ştersese tragica amintire, a candidat la preşedinţie, dar a câştigat Jimmy Carter convenţia democraţilor. Acesta a fost ulterior învins de Richard Nixon. În 1988, Ted a vrut să candideze din nou, dar între timp divorţase şi asta îi afecta imaginea. Mai mult, ambiţiile sale prezidenţiale au fost complet anihilate după ce, în 1989, nişte paparazzi l-au surprins în ipostaze „imprudente” pe un iaht… El a rămas senator până la moarte, fiind numit şi „Leul liberal”. O tumoră cerebrală inoperabilă l-a răpus la 25 august 1997. La funeralii a participat şi Barack Obama (care a ţinut un discurs) şi a cântat Placido Domingo. Mormintele fraţilor Kennedy sunt alăturate, la Arlington National Cemetery.

„Blestemul” în acţiune

Ted Kennedy a fost primul care a spus că familia sa se supune unui blestem. O întreagă rubrică neagră susţine această afirmaţie. David K. (nepot al lui John F.K.) moare în 1984 (28 de ani) după o supradoză de cocaină. Fratele său, Michael K., moare în 1997 (39 de ani) în accident de schi. Fiul lui John F.K., John Jr., moare în 1999 (38 de ani) în accident de avion. Kara K., fiică a lui Ted K., moare în 2011 (la 51 de ani) după un infarct. Un fiu al lui Ted, Ted Jr., are un picior amputat din 1973. Mary R.K., fosta nora a lui Robert K., s-a spânzurat în 2012… Mama fraţilor Kennedy, Rose, a murit în 1995, la 104 ani.

www.revistamagazin.ro

Categoria: Mistere

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad