Trei şefi din CEO, condamnaţi la închisoare. Fostul deputat PSD, Mugurel Surupăceanu – 7 ani, pentru spălare de bani

Dumitru Cristea, directorul Direcţiei de Strategii – Dezvoltare în cadrul Sucursalei Electrocentrale Turceni (SET), va face ani mulţi de închisoare dacă sentinţa dată ieri de Tribunalul Gorj va fi menţinută şi de către instanţele superioare în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Coleg de suferinţă îi este prietenul şi partenerul de afaceri ilicite, fostul deputat Mugurel Surupăceanu, dar şi interpusul acestuia, Sorin Buşan. În aceeaşi cauză, alţi doi şefi din SE Turceni, foşti directori, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare.

25 de ani de închisoare pentru prejudicierea CE Turceni

După aproape patru ani cât s-a aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi luni întregi de când este pe masa judecătorilor gorjeni, tărăgănat mereu de chichiţele avocăţeşti ale apărării, dosarul „Buldotancul” a primit prima sentinţă la Tribunalul Gorj.
Dumitru Cristea, fostul director al Complexului Energetic Turceni, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut un avantaj patrimonial.
Fostul parlamentar Mugurel Surupăceanu a primit, pentru complicitate la abuz în serviciu, şase ani cu executare şi şapte ani de închisoare pentru spălare de bani. În cazul în care sentinţa va fi menţinută, el va executa pedeapsa cea mai mare, conform legii penale.
Sorin Buşan Cocora, interpus al lui Surupăceanu, cel care a pus la bătaie firma pentru a intermedia afacerea cu buldotancul, a fost pedepsit cu şase ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu.
Foştii directori ai CE Turceni, Vasile Ioan Viorel şi Silvică Boiangiu, acuzaţi de abuz în serviciu, au fost singurii care au primit pedepse cu suspendare, patru ani de închisoare, cu un termen de încercare de şase ani.

O maşină pentru o afacere de opt miliarde de lei

Povestea dosarului în care protagonişti sunt personajele de mai sus a început în anul 2009, când DNA a dispus trimiterea în judecată a celor cinci inculpaţi în legătură cu achiziţionarea de către CE Turceni a unui utilaj supraevaluat, uzat şi inutil.  În anul 2007, prin intermediul firmei Voron Trans, unde administrator era impus Sorin Buşan, Mugurel Surupăceanu – după înţelegerea prealabilă cu Dumitru Cristea, director CE Turceni – a vândut către complexul energetic un utilaj terasier multifuncţional contra sumei de 836.570 de lei, preţul fiind de patru ori mai mare decât se plătise pe el când fusese importat, inclusiv taxele şi comisioanele. Voron Trans era un SRL amărât fără experienţă în astfel de chestiuni, fără angajaţi şi cu o cifră de afaceri de 25 de ori mai mică decât suma pe care a obţinut-o pentru utilajul terasier vândut către complex.
La acea vreme, Silvică Boiangiu era director al Direcţiei Investiţii din cadrul CE Turceni, iar Vasile Ioan Viorel – director al Direcţiei Comerciale: ambii, sub directa îndrumare a directorului general, Dumitru Cristea, au făcut posibilă întreaga afacere. După ce banii au ajuns în contul firmei Voron, aproape şase miliarde de lei vechi au fost transferate  societăţii Tutto Mobili SRL, o altă firmă controlată de către Mugurel Surupăceanu. Pentru eforturile depuse, Dumitru Cristea a primit din partea lui Surupăceanu un autoturism, un Rover 75, în valoare de un miliard de lei vechi.

Niciun tertip n-a fost eficient

Dosarul întocmit de către DNA a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru că Mugurel Surupăceanu servea atunci intereselor electorilor gorjeni în Parlamentul României. Când a simţit că în dosar urma să se dea un verdict ce urma a fi definitiv, adică după vreo trei ani şi jumătate, de frica puşcăriei, deputatul a demisionat din Parlament, uitând ceea ce promisese în campania electorală.
Pentru că Surupăceanu îşi pierduse calitatea de parlamentar şi automat prerogativele, dosarul s-a întors la Tribunalul Gorj, unde judecătorul Gheorghe Constantinescu n-a fost mai blând decât ar fi putut fi magistraţii de la Înalta Curte, dar inculpaţii mai au la îndemână cel puţin două căi de atac.
În tot acest timp, cariera foştilor directori condamnaţi în acest caz n-a avut foarte mult de suferit, toţi trei deţinând funcţii importante în CE Oltenia. Dumitru Cristea este şi în prezent director al Direcţiei de Strategii – Dezvoltare în Sucursala Electrocentrale Turceni, Vasile Ioan Viorel este şef al Departamentului Managementul Calităţii în SET, iar Silvică Boiangiu, şef al Serviciului Achiziţii- Servicii-Lucrări.
Sentinţa dată de către Tribunalul Gorj, în acest dosar, poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Categoria: Dezvăluiri

Tags:

Commentarii (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. smaritean says:

  Waw, mai mult decât spera şi procurorul! Bravos, dle. judecător – ex procuror DNA!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1

 2. irodion says:

  Daca vor fi achitati de instantele superioare?
  La familiile lor v.ati gandit?!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. parchetlaminat says:

  Mirele, cine te-a pus să faci cel mai mare profit din istoria Turceniului?
  Predoiu solicita şi receptioneaza utilajul, Graure il plateste, iar constantinescu condamna pe… Vasile si Boiangiu!?
  Bertha cât ai luat?
  SRI dormi?

  Thumb up 1 Thumb down 1

 4. scoala naste infractori says:

  generali, fosti sefi de tribunal militar, profesori universitari, dr. ingineri, dr. economisti, experti (aviz premiantilor) îngenunchiati de un procuror scolit la herculane si tgj (aviz colega laura manea!)
  … decat premiant in inchisoare mai bine procuror la drumul mare

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. scoala naste infractori says:

  … mai bine premiant in inchisoare … decat procuror la drumul mare

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. virgil says:

  Pacat de victimile colaterale! Cat despre cristea (nu stiu de ce n o luati si pe aia cu capul mare din primarie care nu da un leu fara spaga)cred ca pedeapsa e blanda.Acum cred ca e timpul sa i cautati toate bubele sa l saturati de luat cu japca.Asta crede ca traieste de doua ori!!

  Thumb up 2 Thumb down 0

 7. badmen says:

  E de urmarit daca managerul Laurentiu Ciurel ii va ma tine in functii pe infractorii Cristea, Vasile Ioan Viorel si Boiangiu. Daca da, inseamna ca partidul inca e in tot si toate la CEO. In privinta lui Surupaceanu, merita cei 7 ani de puscarie pentru ca toate afacerile pe care le/a facut in ultimii 14 ani au fost penale. De aceasta data i s/a infundat.

  Thumb up 3 Thumb down 1

 8. Casele de avocatura care au prestat la CEO la preturi umflate, de ce nu sunt in vizorul DNA? Surupaceanu i-a pus cumva pistolul la tampla lui Cristea? Nu e ecelasi tertip fie ca dai un utilaj, fie ca prestezi servicii la suprapret?

  Thumb up 3 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad