Trist!

Contaminarea românilor cu virusul care produce dezumanizare pare ireversibilă. E dezolant să priveşti un astfel de spectacol. Unii se lasă înghiţiţi de noua lume, pentru că (în raţiunea lor) nu au de ales. Actul despărţirii este chinuitor. Îşi asistă, resemnaţi, propriul proces de metamorfozare. Moartea este cruntă prin faptul că te desparţi de cei dragi, însă desprinderea de sinele propriu reprezintă tortura absolută la care, probabil, nici Dracu’ nu s-a putut gândi. Să trăieşti fără părinţi e chinuitor, să trăieşti fără copii e neîmplinitor, să trăieşti fără nimeni poate fi, în anumite cazuri, pustnicie, dar să trăieşti fără tine, fără sinele tău şi, cu toate astea, să fii obligat să te porţi, să te simţi în fiecare clipă, este cu adevărat apocaliptic. De ce aşa? Pentru că atât de mult s-a deteriorat socio-umanitatea română, încât, dacă nu accepţi să trăieşti această tortură, nu îţi rămâne decât varianta de a trăi alta, la fel de istovitoare. Poţi rămâne cu sinele tău, însă doar atât. Nu minţi, nu furi, nu te alături niciunei găşti, nu faci nimic împotriva conştiinţei (?!) tale, rămâi de oprobiul lumii (?!) sărac, singur, dezonorat, ca şi când, de fapt, tu ai fi fost cel care a minţit, a furat, a speculat. Poate te vei întreba cum arată un astfel de metamorfozat, cu toate că îl întâlnim la fiecare pas. Minte, dar spune că niciodată nu a minţit şi că tu eşti mincinosul. Fură, dar, la fel, susţine că tu eşti hoţul. Se foloseşte de tine, susţinând că el este onorabilul; ştiţi care e culmea? Că astfel de oameni, de cele mai multe ori, chiar cred că ceea ce spun e şi adevărat. Cum poţi sfârşi tu decât perplexat? Îţi este prieten, parte din sufletul tău, dar când cel mai mic interes meschin i-o cere, te execută fără să exprime măcar o umbră de regret ce ar putea fi consolatoare, poate, pentru tine.

Este uluitor cât de mult s-a degradat presa. Plăcerea unora de a scormoni fără rost în haznale este nu doar greţoasă, ci şi demolatoare pentru o societate ca a noastră (şi aşa, vai de mama ei!) Faptul că au stors din moartea lui Cioabă până şi ultima moleculă de transpiraţie existentă pe un cadavru, doar pentru a trage de audienţă, mi se pare… grotesc e prea puţin, aşa că o să spun… grohăitesc. Spectacolul morţii se sfârşea odată cu lăsarea capacului peste cavou, dar presa a încercat să meargă mai departe, dincolo de mormânt, lansând pe piaţă conflictul intergalactic al celor doi moştenitori ai lui Cioabă. Gazetarii se chinuiau să-i îmbârlige pe cei doi „regi”, iar unul dintre ei a spus: „Noi nu avem discuţii contradictorii, astea sunt doar găselniţele presei”. Ha, ha, ha! Să spună un ţigan doct că de fapt tu eşti ţiganul e – sau ar trebui să fie – umilinţa maximă.

Aşa se întâmplă când bunul simţ devine copilul vitreg al dictaturii legii.

Afară plouă.  Trebuie să închid. Iubitei i-a venit bărbatul.

Categoria: Editorial

Tags:

Commentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Elena says:

  Suntem toti vinovati : cei care scriu si cei care bulucesc sa citeasca , cei care mint si cei care accepta minciunile , cei care fura si cei care se fac ca nu vad pentru un pseudobonus . Toate necazurile noastre nu sunt decat o forma de plata a propriilor rele .

  Thumb up 3 Thumb down 2

 2. inna says:

  …si uite asa,cum bine spuneti… ne (re)descoperim zilnic viata.Simtim cateodata nevoia unei redefiniri a tot ce ne inconjoara, nevoia intrinseca de adevar…Adevarul.Pana la urma,asta-i tot!Cateodata nu ne place ce vedem si auzim,nu mai intelegem cum de suntem iar si iar o natie cu susul in jos si… “Nimeni alaturi de mine”!? Zi frumoasa tuturor!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0

 3. Laura says:

  Sa traiesti fara parinti,fara copii,fara tine….la un moment dat .
  Sa fi ratacit intr-o lume pustie…
  Sa nu te mai recunosti!
  Asta e un chin!
  Mai mult …daca ai si tupeul de a te evalua comportamental …rezultatul e jenant :(

  Thumb up 4 Thumb down 0

 4. andra says:

  @ Elena:
  Ai dreptate! Si totusi, aparitia curcubeului dupa ploaie ne arata ca Dumnezeu ne iubeste si are rabdare. Pana intr-o zi…

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

 5. gicu says:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 6

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad