Un accident rutier i-a secerat visele: condamnat să trăiască în scaunul cu rotile!

• Ignoranța, handicapul autorităților din Gorj față de persoanele cu dizabilități

Neluțu Trandafir este un interpret de muzică populară, care de mai bine de 20 de ani este imobilizat în scaunul cu rotile. Aproape întreaga viață de adult a trăit-o în scaunul cu rotile și s-a confruntat cu prejudecățile semenilor, dar, mai ales, cu ignoranța autorităților. Neluțu Trandafir spune că acesta este cel mai mare handicap al autorităților din județul nostru, care nu au fost în stare să amenajeze locuri de parcare sau rampe pentru persoanele cu dizabilități.

Interpretul acum imobilizat într-un scaun cu rotile s-a născut în Mehedinți, comuna Ponoare. A venit în Gorj în urmă cu șapte ani pentru ca fetele sale să poată urma cursurile Liceului de Muzică din Târgu-Jiu. Data de 30 decembrie 1989 i-a rămas adânc întipărită în memorie lui Neluțu Trandafir. Atunci, într-o fracțiune de secundă, viața lui s-a schimbat. A fost implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rămas paralizat. De atunci, visul de a mai merge a rămas doar vis. Neluțu Trandafir este imobilizat într-un cărucior și a trebuit ca de-a lungul acestor ani să înfrunte nu numai prejudecățile semenilor, dar și ignoranța autorităților din Gorj. „Sunt o persoană dependentă permanent de fotoliul rulant; ca mine sunt mulți în oraș, de obicei orice problemă am în oraș, mă deplasez cu căruciorul. Deși am o experiență de 24 de ani de când trăiesc în cărucior, mă descurc destul de greu din cauza accesibilităților care lipsesc – mă refer la: rampele de traversare a trotuarelor, a trecerilor de pietoni, rampele care lipsesc de la magazine și instituții, unele dintre ele sunt nefuncționale. Unele sunt nefuncționale tocmai din cauza faptului că nu sunt făcute la parametrii legali, unele trotuare sunt blocate la câte un capăt de câte o mașină de la firmele din apropiere”, a spus Neluțu Trandafir.

Parcările și bunul simț, marile probleme

Nu puțini sunt cei care trimit sesizări la Primăria Târgu-Jiu, sesizări legate de problema parcărilor. Și persoanele cu handicap întâmpină această problemă, dar și pe cea a descoperirii că unii dintre semeni nu au bun simț elementar. „O mare problemă în oraș este cea cu parcările destinate persoanelor cu dizabilități; dacă am nevoie să îmi parchez mașina pe un astfel de loc, nu e posibil, în permanență aceste locuri sunt ocupate de oameni cu diferite funcții: avocați, directori, procurori, doctori etc. Vă spun sincer că un om de rând, de la țară, care vine o dată pe lună în oraș nu ocupă acele locuri. Am adus la cunoștința autorităților aceste probleme, nu o dată, ci în nenumărate rânduri, autorităților locale, Direcției de Protecție a Persoanelor cu Handicap. Toți m-au ascultat, nimeni nu s-a implicat, ba mai mult, mi s-a întâmplat să parchez mașina într-un loc nepermis, imediat și foarte operativ am fost luat la întrebări de cei de la Poliția Locală. I-am invitat să ia măsuri cu cei parcați pe locurile rezervate persoanelor cu handicap, iar ei se uitau neputincioși spre mașini și dau din umeri, semn de neputință în fața acelora cu mașinile parcate”, a afirmat Neluțu Trandafir.

„Vreau ca autoritățile să se implice, nu doar să promită”

Interpretul Trandafir își dorește ca autoritățile locale și județene să se țină de promisiunile făcute și să rezolve într-un timp cât mai scurt problemele pe care el le-a semnalat de multe ori: „Vreau ca autoritățile să se implice, să pună în practică promisiunile făcute, să dea o hotărâre de Consiliu Local ca amenzile să fie mult mai mari și poliția să pună în practică, să nu închidă ochii că este mașina de lux a nu știu cui. Așa s-a procedat în alte orașe și a avut efect. Aș vrea să le aduc aminte că handicapul cel mare nu este la noi și este la ei, acest handicap se numește IGNORANȚĂ. Am fost în multe alte orașe din mai multe zone ale țării. Situația nu este ca la noi. Este mult mai bine acolo. La Severin, Alba Iulia, Sibiu sau Deva, toate locurile destinate persoanelor cu dizabilități sunt libere, nu le ocupă cei sănătoși”, a declarat Neluțu Trandafir.

„Există cineva care mă va răzbuna”

De mai bine de 20 de ani, Neluțu Trandafir este imobilizat în scaunul cu rotile și nu mai are nicio șansă de a mai merge vreodată. Acum, mândria sa este familia pe care și-a format-o în ciuda handicapului. „Pe 30 decembrie 1989, în urma unui accident rutier, am rămas imobilizat în acest cărucior și așa zișii, oameni de cultură ai anilor 90-91, oameni cu o mentalitate învechită, de comuniști înrăiți, nu mi-au permis să mai urc pe scenă. A fost greu, căci mi-au dat de înțeles că e o rușine pentru ei, pentru țară, să apar într-o asemenea postură și așa a trecut vârsta la care puteam participa la marile festivaluri. Am continuat să cânt la nunți, botezuri și diferite ocazii. După ce au trecut anii și am ajuns în 2002, pe când și la conducerea culturii se schimbaseră oamenii, am reușit să particip la 17 festivaluri, întorcându-mă acasă cu 17 premii. Încă mai există oameni care mă marginalizează din cauza handicapului, dar știu că există cineva care mă va răzbuna, ca să zic așa. Aici mă refer la fiicele mele, care au pășit pe acest drum, deși e destul de greu, dar au deja în palmares premii importante”, a spus Neluțu Trandafir. Cea mai mare bucurie a vieții sale sunt cele două fiice. „Bucuriile cele mai mari ale vieții mele îmi sunt cele două fiice, Ionela-Andreea, care pe data de 1 iunie a împlinit 18 ani (a absolvit clasa a 11-a) și Daria Ana-Maria, care pe 21 iulie împlinește 8 ani și deja este absolventă a clasei a 2-a; amândouă studiază vioara la Liceul Constantin Brăiloiu, unde au rezultate deosebit de bune și amândouă vor merge la Conservator”, spune Neluțu Trandafir.

Categoria: Reportaj

Tags: ,

Commentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ţăranu says:

  După nume,că nu prea semeni cu cel ce mi-l amintesc eu,cred că am lucrat împreună la S.N.T.Oricum, mă bucur,cu reţinerea dată de starea ta,de faptul că ai puterea să lupţi şi să mergi înainte destul de onorabil.Este evident că permanenta ta zbatere nu este doar pentru tine ci şi pentru ceilalţi,,colegi” mai puţin ambiţioşi.Dacă în privinţa bunului simţ nu cred că vom mai apuca să vedem o întorsătură favorabilă,să sperăm că autorităţile vor fi mai eficiente în a-şi îndeplini obligaţiile.P.S.Iată că avem şi noi…,,iglesiasul”nostru!

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

 2. MF says:

  Un om deosebit dl Nelutu!

  Thumb up 3 Thumb down 0

 3. Nelutu Trandafir says:

  @ Ţăranu:
  E adevarat am lucrat la Motru la S.N.T. ma bucur ca ne cunoastem, multumesc pentru vorbele frumoase, referitor ca nu seaman, e de inteles au mai trecut ani peste noi, ne schimbam fizic, important e sa ramanem cu sufletul neschimbat, toata stima, N.T.

  Thumb up 2 Thumb down 0

 4. Nelutu Trandafir says:

  @ MF:
  Mii de multumiri, tot respectul meu, N.T.

  Thumb up 2 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad