Un gorjean, membru al unui grup infracțional, audiat de DIICOT

Zeci de percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj, la persoane şi la sediile unor firme suspectate de evaziune fiscală, fals, uz de fals şi spălare de bani. Prejudiciul estimativ adus bugetului statului se ridică la suma de aproximativ 7 milioane lei. Un gorjean a fost dus la audieri.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin, împreună cu lucrătorii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi ai Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi Mehedinţi, au efectuat 25 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals, uz de fals şi spălare de bani. În urma cercetărilor efectuate, prin rezoluţia din 23.09.2013, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 20 învinuiţi şi 7 societăţi comerciale. În cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii au înregistrat în fals în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale, documente care atestă efectuarea unor acte comerciale fictive. În baza acestor documente false introduse în contabilitate, se prejudiciază bugetul de stat prin două modalităţi. Pe de o parte, acestea sunt folosite la restituirea ilegală de TVA, în cele mai multe situaţii nu prin primirea efectivă a unor sume de bani, ci prin compensarea TVA-ului de plătit cu cel de restituit. Pe de altă parte, documentele sunt folosite pentru diminuarea profitului impozabil, atestând cheltuieli fictive. Activitatea infracţională de care sunt suspectaţi învinuiţii presupune derularea prin mai multe societăţi a unor activităţi comerciale (plăţi) fictive, sumele de bani rezultate fiind însuşite în interes personal. În acest circuit comercial există o ultima firmă, în sarcina căreia rămâne datoria fiscală şi care este deschisă fictiv pe numele unor persoane care nu pot fi găsite de autorităţi ale statului cu atribuţii în domeniu fiscal, fie pe numele unor persoane fără adăpost, sau pe numele unor persoane care locuiesc, în fapt, în străinătate. Suportul informativ a fost asigurat de S.R.I. Caraş-Severin şi S.R.I. Mehedinţi. Prejudiciul estimativ adus bugetului statului se ridică la suma de aproximativ 7 milioane lei.

Categoria: Dezvăluiri

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad