Un leu pentru adevărata casă a lui Constantin Brâncuși

Poetul Laurian Stănchescu a venit ieri dimineață la Hobița, alături de Magdalena Oprișescu, o gorjeancă plecată în SUA de 20 de ani, pentru a demara acțiunile de salvare a adevăratei case a lui Constantin Brâncuși. Stănchescu și Magdalenei Oprișescu au strâns bani și au achiziționat folie de plastic pentru a înveli bârnele mâncate de carii. Din primăvară, cei doi își doresc să înceapă restaurarea imobilului din satul Hobița: vor iniția o campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea casei. Dacă fiecare român ar dona un leu, șansele de salvare ale imobilului ar deveni realitate.

Casa în care a copilărit marele sculptor Constantin Brâncuși a ajuns o adevărată ruină. Este situată la nici 100 de metri de Casa Memorială, cea vizitată de mii de turiști anual. Ce a mai rămas din casa adevărată, așa cum spune Laurian Stănchescu, va trebui restaurat și salvat și, tocmai de aceea, joi, poetul, însoțit de o urmașă a geniului Brâncuși, Magdalena Oprișescu, dar și de academicianul Mecu, au venit la Hobița pentru a „îmbrăca” ruinele imobilului în material plastic. În acest moment, casa de la Hobița se află într-o stare avansată de degradare, bucăți din aceasta fiind depozitate într-o magazie din incinta unei instituții de învățământ din localitatea Peștișani. De asemenea, în prezent, nimeni nu deține acte de proprietate asupra imobilului, iar descendenții lui Constantin Brâncuși, care au locuința lângă, nu au făcut mare lucru pentru a o proteja. Despre implicarea autorităților locale nici nu poate fi vorba. „Scriitorul Laurian Stănchescu a înnebunit, vreau cultură în țara asta. M-am săturat de toți agramații din Guvernul României! Nu mai pot! Așa cum avem prostia ca fenomen de masă, vreau cultură ca fenomen de masă. Victor Ponta mi-a promis va aloca bani pentru restaurarea acestei case și nu a mai făcut nimic. Nu se poate așa ceva. Mi-a promis că va da bani lui Călinoiu pentru ca această casă, care face parte din patrimoniul universal, să fie restaurată. Mi-a promis anul trecut. Acum, aceste bârne sunt distruse, se distrug și mai mult. Nu a venit nimeni, nici oameni, nici autorități care să ne ajute să scoatem cuiele, să întindem ceolofanul pe care l-am cumpărat. Vreau să îi arătăm lui Victor Ponta că se poate. Sunt indignat de ceea ce se întâmplă”, a spus Laurian Stănchescu.

A venit din America pentru a salva casa lui Brâncuși

Prea puțini oameni sunt interesați să salveze patrimoniul Gorjului, al României. Magdalena Oprișescu nu este una dintre ei. Femeia a venit din America în Gorj, pe meleagurile natale, locuri din care a plecat, spre o viață mai bună, acum 24 de ani, pentru a salva de la pieire casa în care a copilărit marele sculptor Constantin Brâncuși. Gorjeanca americanizată nu și-a uitat niciodată meleagurile și istoria locurilor natale. Femeia este dezamăgită cumplit când vede atâta indiferență și lipsă de respect pentru tot ce i-a aparținut marelui sculptor Constantin Brâncuși. Din păcate, nici oamenii care trăiesc în Hobița nu mai dau mare lucru pe ce înseamnă Constantin Brâncuși. Sunt ocupați cu propriile vieți… De la an la an, ruinele din adevărata casă a lui Brâncuși au fost mâncate și mai mult de carii, de apă, de vânt. Stau să cadă. Magdalena Oprișescu și Laurian Stănchescu speră să salveze ce a mai rămas din imobil. „Este o mare tragedie ce se întâmplă aici. Am inițiat «Misiunea Constantin Brâncuși America», în scopul de a renova această ruină. Românii de pe teritoriul Diasporei plâng pentru ceea ce se întâmplă aici. Am ajuns de trei zile și aici era o adevărată groapă de gunoi aici. Doar trei rude ne-au ajutat. După aceea am strâns fonduri și am cumpărat folie de plastic și o vom înveli pentru ca ea să nu dispară complet. Vom încerca să o renovăm. Mi-au trimis bani oameni din Iași, din Gorj prea puțini. Consider că este extraordinar să îl ai pe Brâncuși la tine în țară, că țara ta l-a dat pe Brâncuși lumii, care îl slăvește, dar românii îl ignoră. Românii dau dovadă de ignoranță. Cred că puterea exemplului este mare. Și tinerii ar trebui să se implice în acțiuni de voluntariat, să vină să ajute. Dați un leu pentru casa lui Brâncuși, dacă fiecare român ar dona un leu pentru salvarea acestei case, ar fi bine”, a spus Magdalena Oprișescu.

Sătenii nu-s de acord cu repatrierea

O parte a sătenilor din Hobița nu sunt de acord cu repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuși. „Brâncuși tot acolo a venit, nu aici. Casa unde au stat ei, au fost mai mulți frați, s-a dărâmat. Casa natală este aceea care este astăzi vizitată de turiști. În familia lui Brâncuși erau mulți frați de sânge și vitregi și de ani și ani de zile se ceartă între ei. Nici despre repatriere nu am o părere bună, căci aici nu ar fi în regulă. Să vedeți cum arată cimitirul. Unde să îl aducă? Românii și nici gorjenii nu l-au vrut. Să îl lase acolo”, a spus Mariana Dolca, din Hobița.


Categoria: Social

Tags: ,

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad