Un nou scandal în învățământul gorjean: un elev de a XI-a cerea taxă de protecție unui coleg mai mic

Un elev de 17 ani, de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din municipiul Târgu-Jiu, este cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj, după ce a fost prins în timp ce primea bani de la un coleg mai mic. Elevul percepea taxă de protecție de la colegii mai mici, pe care îi amenința frecvent cu bătaia.

Un nou eveniment așterne o umbră peste învățământul gorjean: un elev de 17 ani a ajuns în arestul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj după ce a cerut taxă de protecție de la un coleg mai mic, pe care îl amenința frecvent cu bătaia. Elevul de 15 ani din comuna Jupânești, care făcea naveta cu trenul la Târgu-Jiu pentru a veni la școală, le-a povestit părinților săi că un coleg mai mare, care făcea naveta cu el, îl amenință că îl agresează dacă nu îi dă bani. Băiatul și familia sa au sesizat prima dată Poliția Transporturi Feroviare, care au decis organizarea unui flagrant. „La data de 23 septembrie, la Biroul Judeţean Poliţie Transporturi Gorj, s-a prezentat un minor în vârstă de 15 ani, din comuna Jupâneşti, împreună cu tatăl său, care a relatat poliţiştilor că la data 20 septembrie, în jurul orelor 20:00, în Staţia CFR Tg-Jiu, a fost acostat de un grup de tineri care, sub ameninţarea cu acte de violenţă, i-au solicitat sumele de bani pe care le avea asupra sa. Întrucât minorul nu avea bani asupra sa, doi tineri care ulterior au fost identificaţi ca fiind I.C., de 17 ani, din comuna Aninoasa, şi M.I., de 15 ani, din comuna Bărbăteşti, l-au constrâns pe minorul de 15 ani, prin ameninţarea cu acte de violenţă, să se întâlnească în data de 24.09.2013, pentru a le înmâna suma de 50 lei. Ca urmare a acestei sesizări, în data de 24.09.2013, în jurul orelor 14:00, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, cu sprijinul SIPI Gorj şi IPJ Gorj, a fost organizat un flagrant în staţia C.F.R. Târgu-Jiu”, a spus Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Elevul de 17 ani, reținut pentru șantaj

Cei trei protagoniști ai poveștii, victima și șantajiștii, sunt elevi ai Colegiului Tehnic „Henri Coandă” din Târgu-Jiu. Victima este din comuna Jupânești. În urma flagrantului, care a avut loc marți, elevii I.C., 17 ani şi M.I. de15 ani, au fost prinși în timp ce primeau suma de 30 lei de la partea vătămată C.A., de 15 ani, pentru a nu mai fi ameninţat cu acte de violenţă şi agresat fizic. „Fiind conduşi la sediul Biroului Judeţean Poliţie Transporturi Gorj, asupra minorului de 17 ani s-a găsit suma de 30 lei, respectiv trei bancnote a câte 10 lei, care, în urma verificării la lumina UV, erau inscripţionate „FLAGRANT 24.09.2013”, acestea fiind marcate anterior organizării flagrantului cu creion fluorescent-invizibil de către specialistul criminalist. În baza probatoriului administrat, poliţiştii au dispus reţinerea pentru de 24 de ore, pe bază de ordonanţă, a suspectului de 17 ani, acesta fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Gorj. Ieri suspectul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj”, a declarat Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii judiciare.

Ion Ișfan, șeful ISJ: „Bine că nu s-a întâmplat în școală!”

Cel mai probabil, elevul șantajist va fi exmatriculat, dar până poliția nu va finaliza ancheta, conducerea unității școlare nu va putea lua măsuri. „Nu ne-am făcut de râs pentru că acest act s-a petrecut în afara școlii, ei erau în timpul liber. Aici este vorba și de educația primită acasă, de la familii, nu doar de cea primită în școală. Bine că nu s-a întâmplat în școală! Nu tolerăm asemenea comportamente în școală, așa că cel mai probabil elevul șantajist riscă exmatricularea. Este elev în clasa a XI-a și nu mai este la învățământul obligatoriu. Avem o colaborare foarte bună cu poliția și jandarmeria. Copiii mai fac și ceea ce văd pe la televizor, probabil șantajistul se crede foarte tare că a făcut așa ceva, poate că și alții îl vor privi la fel. Până nu este finalizată ancheta poliției, nu putem să luăm măsuri. Și bătaia aceea între elevi a avut loc tot în afara școlii, măcar putem spune că elevii, în școli, sunt în siguranță. Nu tolerăm astfel de lucruri și vreau să mulțumesc poliției că își face treaba atât de bine”, a declarat Ion Ișfan, inspectorul școlar general al ISJ Gorj.

Categoria: Eveniment

Tags:

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad