Verdict neaşteptat în dosarul ex-directorilor Minprest! Intră să vezi ce au hotărât judecătorii

Fosta conducerea a Minprest Serv Rovinari trece în această perioadă prin furcile caudine ale justiţiei, după ce a produs unităţii un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei. Elena Vintilescu şi Dumitru Corcoveanu sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice pentru că, pe vremea când îi controlau soarta, au introdus Minprest într-un circuit financiar ilicit care n-a făcut altceva decât pagubă în bugetul societăţii. Cu toate acestea, Judecătoria Tg-Jiu a respins, ieri, cererea procurorilor de arestare a celor doi ex-directori pentru 29 de zile.

Elena Vintilescu şi Dumitru Corcoveanu vor fi cercetaţi în stare de libertate după ce instanţa de judecată a respins cererea de arestare preventivă propusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu. Cei doi ex-directori şi-au petrecut noaptea în arestul IPJ Gorj, după ce au fost reţinuţi de către poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru 24 de ore.
În cursul dimineţii de ieri au dat declaraţii timp de câteva ore la Parchet, iar la finalul audierilor, procurorii au propus arestarea celor doi pentru 29 de zile. Vintilescu şi Corcoveanu sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prejudiciul fiind estimat la peste 295.000 de lei.

Hocus-pocus cu o autospecială de 1,5 milioane de lei

Păcatele penale ale Elenei Vintilescu şi Dumitru Corcoveanu datează din perioada 2010-2012, când cei doi conduceau împreună Minprest, unul în calitate de director general, iar celălalt în cea de director economic. În aceşti ani, cei doi au luat mai multe decizii care s-au dovedit păguboase în cele din urmă pentru societate.
Minprest a încheiat cu Corex Auto SRL un contract de vânzare-cumpărare în urma căruia societatea urma să se aleagă cu o autospecială PSI pe care trebuia să plătească 1,5 milioane de lei, contractul fiind semnat doar de către Vintilescu şi Corcoveanu. Furnizorul a emis imediat o factură în sumă de 200.000 de lei, reprezentând un avans din contract, factură ce nu a fost înregistrată în contabilitate, nu a fost vizată de compartimentele de specialitate, nu a fost acceptată la plată, dar a fost achitată prin două ordine de compensare, unul de aproape 46.000 de lei, iar celălalt de peste 154.000 de lei. După plată, factura a fost stornată integral şi ordinele de compensare, înregistrate în evidenţa contabilă ca o creanţă certă a SC Corex SRL, firma devenind astfel datoare Minprest.
Unitatea a dat în judecată Corex, aceasta fiind obligată să achite Minprest 200.000 de lei, plus penalităţi de 17.780 de lei şi cheltuieli de judecată de 6789 de lei. În prezent, Corex mai are de achitat din creanţă peste 98.000 de lei şi, având în vedere că societatea a intrat în insolvenţă, e greu de crezut că banii vor mai fi recuperaţi.

Inginerii financiare păguboase pentru Minprest

Pe lista ilegalităţilor comise de către fosta conducere a Minprest se află şi opt contracte de vânzare-cumpărare încheiate cu TPSUT Mehedinţi în valoare de 12.893.320 lei, fără TVA, fără ca biroul de achiziţii al unităţii gorjene să fi întocmit dosare de achiziţii şi fără să fie urmată vreo procedură de atribuire a contractelor. Şi de data aceasta promotorii afacerii au fost Corcoveanu şi Vintilescu.  Primul contract prevedea cumpărarea a cinci maşini de tirfonat şi a unei maşini de găurit şină de cale ferată însumând, paradoxal, 1.500.000 de lei. Fără să existe documentele justificative  pentru recepţionarea maşinilor, Dumitru Corcoveanu  a primit o factură de avans în valoare de 1,5 milioane de lei şi, deşi n-a înregistrat-o în contabilitate, a fost achitată  integral prin compensare. Şi în acest caz s-a procedat ca şi în cel al firmei Corex; Minprest a cerut TPSUT să emită o factură de stornare a primei facturi şi a încunoştiinţat societatea că renunţă la achiziţionarea utilajelor. Cele două facturi emise de către TPSUT n-au fost băgate în contabilitate, dar a fost introdus ordinul de compensare, creându-se astfel o obligaţie, care a fost compensată cu creanţele SNLO, dar şi o creanţă nereală faţă de TPSUT. În toate celelalte cazuri, metoda folosită de Elena Vintilescu şi Dumitru Corcoveanu  a fost similară, iar în patru dintre ele, obiectul contractelor a fost identic cu al primului dintre acestea. Conform unui raport al Curţii de Conturi, în afacerea cu TPSUT, Minprest a plătit ilegal comisioane în valoare de  237.440 de lei.

Maşină reparată… scriptic

Până şi renovarea sediului Minprest, o idee la care a achiesat şi actualul director al societăţii, Gabriel Giorgi, pe atunci expert în rebranduirea unităţii prin văruirea incintei, a fost un bun prilej pentru efectuarea de cheltuieli nejustificate. SC Gramicons SRL s-a ocupat de operaţiune şi a primit, deşi n-a efectuat lucrările respective, 3.463 de lei pentru instalaţii la plafonul sediului administrativ. O sumă nesemnificativă pe lângă cei 20.000 de lei pe care Corcoveanu şi Vintilescu i-au achitat aceleiaşi firme, chiar dacă 73 mp de hidroizolaţie nu s-au executat.
Una dintre maşinile societăţii a figurat, în perioada 6 aprilie – 12 aprilie 2012, ca fiind în service, unde a suferit reparaţii în valoare de 2.000 de lei, conform facturii acceptate la plată. Numai că aceeaşi maşină, în aceeaşi perioadă,  era la Motru, după cum demonstrează fişele de activitate zilnică şi foile de parcurs, dovedind astfel că reparaţiile au fost fictive, iar responsabili de această boroboaţă sunt aceiaşi Vintilescu şi Corcoveanu.

Categoria: Dezvăluiri

Tags:

Commentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Elena says:

    Decat cu impozite pe neveste casnice si alte nastrusnicii , mai bine amenzi astronomice pentru astfel de infractiuni de sa plateasca cata pensie or lua . Pe cine mai ajuta sa-i vada in puscarii ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu




Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad