Vezi ce amenzi riscă şoferii, potrivit noului Cod Rutier!

Noul Cod Rutier e la un pas să fie aprobat. Acesta a trecut de ședința de miercuri a guvernanților și a fost publicat deja pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne. Noul document le va aduce șoferilor amenzi mult mai mari și sancțiuni mai drastice decât cele de până acum.

Conform noului Cod Rutier, amenda maximă pe care o poate lua un șofer ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lungă perioadă de suspendare a permisului de conducere va fi de doi ani. Cei care vor depăși limita de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră vor fi sancţionați cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei, și li se va ridica permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. Dacă accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.
Proiectul noului Cod rutier va fi transmis spre dezbatere Parlamentului. „Astăzi, Codul rutier îl trimitem spre Parlament. Vreau să văd foarte clar o implicare a tuturor celor prezenți – nu vreau să fie, dom’ne, «Codul lui Stroe şi al lui Ponta» şi toată lumea contra. Eu vreau să fie vorba despre o asumare comună a lucrurilor esenţiale pe care trebuie să le rezolvăm cât mai rapid, anume siguranţă mai mare pe drumuri, sancţiuni mai dure pentru cei care încalcă legea, aplicarea sancţiunilor, că degeaba dăm sancţiuni dacă nu le aplicăm. Eu sunt convins că această asumare comună va avea loc foarte repede, dacă nu, am discutat cu domnul Stroe (ministrul de Interne – n.r.) şi o să ne asumăm doar noi doi, o să fim doar noi doi cei răi şi toţi ceilalţi buni, dar eu cred că interesul de a avea străzi mai sigure şi pedepse care se aplică este un interes comun şi vreau să cred că Parlamentul ne va sprijini în acest sens”, a spus  premierul Victor Ponta, în şedinţa de guvern desfășurată miercuri.

Categoria: Eveniment

Tags: ,

Lasa un comentariu




Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad