Vezi cum a pierdut CE Oltenia 400 de MILIOANE de EURO!

În conferința de presă de ieri, Laurențiu Ciurel a făcut cunoscute datele financiare ale companiei pe cele opt luni ale acestui an. Managerul a vorbit despre profit, dar și despre arierate și, mai ales, cum a pierdut compania pe care o conduce sume colosale de bani, în mai puțin de un an. Cu toate acestea, CEO înregistrează profit.

Astfel, CE Oltenia a produs aproape 7 terawați, înregistrând o cantitate de lignit extrasă de 15 milioane de tone, aproape 3 miliarde de lei venituri și un profit brut de peste 135 de milioane de lei, adică 12 milioane de euro.

„Profitul care contează este cel obținut din vânzarea de energie”

Managerul CE Oltenia a prezentat situația financiară a societății,  cu plusuri și mai ales cu minusuri – cel puțin considerabile: „Avem o producție sub 7 terawați, mai exact de 6,96 TWh, centrată pe cele două termocentrale mari: 42% – Termocentrala Rovinari,  39% – Turceni, 7,8% Craiova, și în jur de 10 % – Ișalnița. Este o cantitate mult mai mică față de cât ne propusesem și de cât am fi vrut. Ar fi trebuit să fie de peste 10 – 11, conform bugetului inițial. Din păcate, trebuie  să trăim așa. De asemenea, avem o cantitate de lignit extrasă de 15 milioane de  tone la 8 luni, din care 3,65 milioane de  tone a fost pentru terți, centralele din vestul țării și pentru  Govora. Am obținut sub 3 miliarde de lei venituri pe producția vândută, care constă în energie electrică, termică, servicii de echilibrare a sistemului, venituri financiare, bani obținuți din dobânzi sau valorificări de bunuri, gen fier vechi, și așa mai departe… 2,8 miliarde de lei cheltuieli totale, un rezultat  financiar brut, deci un profit brut semnificativ, de 135 601 000. Sunt cifre oficiale, înaintate FMI. În amănunt, acest profit este obținut ca rezultat  din vânzarea de energie de aproape 49 milioane de lei, adică 12 milioane de euro, iar  profitul masiv este de 85 milioane de lei,  dat de devalorizarea yenului din acel împrumut pe care îl avem la Turceni. Dar profitul care contează cel mai mult este cel din  veniturile operaționale, de exploatare, de 49 milioane de lei. Impresia generală este că situația este bună. Ultimele patru  luni vor fi pozitive, pe plus”, a anunțat managerul.

Cheltuielile pentru investiții, la jumătate

Cheltuielile  cu investițiile au fost de 468 de milioane de lei,  față de 1,1 miliard la 12 luni, dată fiind lipsa cashului, mai spune Laurențiu Ciurel. „Acest fapt este cauzat de colectarea greoaie a  banilor de la partenerii tradiționali. Noi avem datorii  zero la  buget, dar  creanțe  de 814 milioane de lei. Este o problemă extrordinar de mare și  chiar dacă nu mai cresc în sumă absolută, cresc în penalități. Este vorba despre datorii istorice, bani pe care nu-i mai recuperăm de la CET-uri, ale căror penalități  cresc cu 100 milioane de lei pe an și se adaugă la creanțe. Aceste  penalități,  la sfârșitul  anului, vor fi considerate venit și va trebui să plătim impozit. Din acest punct de vedere, arieratele din economie cresc și trebuie  găsite soluții pentru stingerea lor”, a explicat managerul.

Gaură

Laurențiu Ciurel face cunoscută o gaură de 400 de milioane de euro: „Este un an, 2013, în care o să constatăm, la sfârșitul lui, că în această companie intră 400 de milioane  de euro mai puțin decât în 2012. De ce și unde se regăsesc acești bani? Păi, nu mai intră pentru că: 100 milioane de  euro, deoarece  nu a mai fost consum, a fost cu aproape 7% mai mic, față de anul trecut, existând constrângeri semnificative pe o piață foarte contractată,   un an cu hidraulicitate mult mai mare și, astfel,  aproximativ 200 de milioane  de euro au intrat la hidro, creându-se condiții  propice pentru ieșirea Hidroelectrica din insolvență, fiind lăsată să vândă foarte mult; 100 de milioane de euro,  din ce facea CEO venit până anul acesta, au intrat în energiile regenerabile, puternic subvenționate, așa cum cere UE, ocupând  o cotă de piață mult mai importantă decât anul trecut. Practic, aici a fost o explozie, a crescut de 3,5 ori oferta acestor energii pe piață, oferta crescând pe piata bursieră”, a mai spus Ciurel.

Categoria: Dezvăluiri

Tags: ,

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. gheorghe says:

    CUM sa mearga CEO daca RAUT spune ca el conduce complexul in timp ce PAPAGALUL de CIUREL nu stie nimic iar Calinoiu nu se pricepe nici la agricultura dar la politica nici atit,ca nu stie nimic

    Thumb up 2 Thumb down 0

  2. Ar trebuiii sa spui ca din cele 3.65 min tone de carbune ,2.1 mil le ia CET Govora ..si anul asta e cu plata la zi..ca din bainii aia a trait in mare parte CEO..13 MIL RON pe luna cash..Si mai spui ca Berbestiul e nerentabil si il externalizezi. Poate sa fie ..daca la expropieri nu sa dat nici un ban in ultimele luni..pe cind celelalte cariere sunt cu bani dati la oameni la zi..Este si asta ideea ..ii dam afara din complex fara nimic si incasam doar banii pe munca lor..o nesimtire din partea ta

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad