Viceprimarul Fuiorea, de la Peştişani, în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate

Comuna Peştişani poate rămâne din nou fără primar dacă Agenţia Naţională de Integritate constată că Ilie Fuiorea, cel care îndeplineşte în prezent prerogativele de edil, este incompatibil. Liberalul conduce comuna de aproape un an de zile, după ce fostul primar a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni, iar cel care i-a luat locul a demisionat.
Misiunea ANI este destul de uşoară în acest caz având în vedere că Fuiorea a încălcat prevederile legii privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Fuiorea poate fi declarat incompatibil

Ilie Fuiorea, viceprimarul comunei Peştişani, a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate şi poate să-şi piardă funcţia, dar şi calitatea de consilier dacă se va constata că este incompatibil.
ANI a fost sesizată de către consilierul local Constantin Fuiorea cu privire la faptul că actualul viceprimar este, în acelaşi timp, şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor la societatea Util Bonus SRL, la care asociat unic este Consiliul Local Peştişani.
Potrivit legii privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „funcția de primar și viceprimar, (…) este incompatibilă funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local (…)”.
În acest caz, rolul ANI este unul destul de uşor, având în vedere că incompatibilitatea alesului local este evidentă, mai ales că la dosarul cauzei au fost ataşate şi convocatoare şi procese verbale ale şedinţelor AGA a Util Bonus SRL din perioada ianuarie-iulie 2013, semnate de către viceprimarul Fuiorea.
Conform legii Ilie Fuiorea avea posibilitatea să renunţe la una din cele două funcţii care atrag starea de incompatibilitate în termen de 60 de zile de când a fost ales viceprimar. În cazul în care ANI va constata starea de incompatibilitate a lui Fuiorea, prefectul va emite un ordin prin care va înceta de drept mandatul de consilier local al acestuia, în locul său fiind validat un supleant.

Din nou fără primar

Ilie Fuiorea a fost ales viceprimar la Peştişani şi îndeplineşte şi prerogative de primar din septembrie 2012, după ce primarul de drept al comunei, Florin Pavel, a fost arestat la scurt timp după ce a câştigat alegerile de anul trecut. Viceprimarul Pantelimon Tivig a îndeplinit şi atribuţiile primarului, însă el a demisionat după o scurtă perioadă, declarând că nu vrea să iese încătuşat de pe uşa primăriei.
În ultima vreme, ANI a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a mai multor aleşi locali din ţară, unele cazuri fiind similare cu cel al viceprimarului de la Peştişani. Practic, comuna va rămâne din nou fără primar, fiind doar o chestiune de timp până la un verdict al ANI.

Categoria: Politică

Tags: , ,

Commentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Silviu says:

    aberatii deale lui Silviu Tivig.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. penibil says:

    Daca vorbim despre incompatibilitate, verificati dragi si cinstiti ziaristi compatibilitatea d-ului consilier local Constantin Fuiorea, membru in Adunarea Generala a Actionarilor societatii comerciale Util Bonus srl, firma cu capital integral de stat si totodata lider de sindicat al muncitorilor acestei societati.Ca sa nu va mai faceti de ras contactati direct muncitorii societatii

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasa un comentariu
Daca vrei sa iti apara poza la comentariu, du-te la Gravatar.

* GorjDomino.com nu-si asuma raspunderea pentru continutul comentariilor dar isi rezerva dreptul sa le stearga pe cele pe care le considera jignitoare.
banner ad